用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 7.9放榜,小朋友成績唔得, 說話語言弱, 沒有專長 ...
go

7.9放榜,小朋友成績唔得, 說話語言弱, 沒有專長

7.9放榜,小朋友成績唔得, 說話語言弱, 沒有專長, 如派得唔好, 叩門都唔使諗了, 呈一,二, 老師話band 2, 但呈三成績下跌好勁, 變左band 3, 自行時報左兩間 band 2中學, 應該凍過水了, 現只希望大抽獎能中首3志願其中一間就心滿意足了,如果唔係派到邊間讀邊間了.

回覆樓主:

如果呈一,呈二都係band2,又唔可以話佢成績唔得,只驚入到校風差的 band 3, 所以還是做定叩門準備會好些,可能用唔著,但以防萬一。。。加油!

回覆 STee 的帖子

多謝你的鼓勵, 因我小朋友平時與人交談, 對方問幾句才答一句, 句子簡短, 聲線細, 好內向, 又沒有什麼專長証書, 只有成績表., 但呈三科科見紅, 所以我沒有信心去叩門.

加油, 和小朋友好好計劃中學生涯啦, 讀B3都不是末日, 心態最緊要

心語 發表於 19-7-4 15:33
回覆 STee 的帖子

多謝你的鼓勵, 因我小朋友平時與人交談, 對方問幾句才答一句, 句子簡短, 聲線細, 好內向 ...

我覺得如果本來成績是 band 2, 只是呈三失手,張成績表是見得人的。先要同小朋友溝通好,有共識再叩門,因為若叩門失敗,要讀返派得不太理想的學校時,不希望到時小朋友投入唔到。就算最後溝通完,係唔會叩門,起碼也知道小朋友點諗,因為如果小朋友本身內向,去到中一,二,基本上好難溝通,學校嘅支援幾重要,所以只是建議你留意校風,否則到時可能要擔驚受怕到高中

又唔好咁灰, 或者自行時, 兩間B2已收了. 不過做定叩門準備都好, 萬一派到唔好, 都希望叩到間好的。

回覆樓主:

我仔同你情況差不多,呈一band2,呈二,三跌返去band2尾band3頭,無把握攞張成績表去扣門(emoji)

希望在明天, 吸力

回覆 STee 的帖子

多謝你的建議, 今晚再返去好好與阿仔溝通下, 看看他的意願, 他之前選擇不叩門多

回覆 zenobiawong 的帖子

希望希望, 謝謝你呀

回覆 力神1 的帖子

一樣的情況, 一樣的心態, 但愿大家都派到心儀的中學, 唔使煩.

回覆 lokjudy 的帖子

謝謝!

心語 發表於 19-7-4 14:39
7.9放榜,小朋友成績唔得, 說話語言弱, 沒有專長, 如派得唔好, 叩門都唔使諗了, 呈一,二, 老師話band 2, 但 ...
又唔需要太灰心,如果呈一、二係 band 2,自行揀咗兩間 band 2 中學,應該有機會自行已經入咗。

回覆 王家爸爸 的帖子

但願希望吧,但我小朋友面試部分應該弱些,我信心不大,等7.9的結果吧

心語 發表於 19-7-4 23:23
回覆 王家爸爸 的帖子

但願希望吧,但我小朋友面試部分應該弱些,我信心不大,等7.9的結果吧 ...
Add oil

加油!(emoji)(emoji)

回覆 hokerryfan 的帖子

謝謝

hugomarco 發表於 19-7-8 13:36
加油!(emoji)(emoji)
謝謝

回覆樓主:

加油~
祝你小朋友入到心儀中學