用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 投放資源落叻小朋友度,放棄蠢嗰個?
go

投放資源落叻小朋友度,放棄蠢嗰個?

作者:Eunice S.

大概沒有父母不希望子女頭腦聰穎、在學業上一理通、百理明(請播BGM)。有網民於討論區開帖訴說家中兩名孩子能力相距甚大,每次派成績都猶如「來回地獄又折返人間」。更詢問眾網友意見:應否投放更多資源在優秀孩子身上,放棄「蠢」的那個?

不少網民認為進度較緩慢的孩子,才更需要父母的協助!怎麼可能反倒棄之不顧?如果連父母都篤信這個孩子「無藥可救」,那他是不是可以理所當然地放棄自己人生、成為一攤爛泥?

樓主的思路或是「將資源投放在有利方向,令回報及收益最大化」。但等等,養小孩是投資項目嗎?投資的利潤是甚麼?是孩子的前程、甚至是可以量化的工資嗎?父母是這樣計算一切的話,筆者真的為他們的孩子感到悲哀。

就算我們現在朝最功利的方向思考,在成本一樣的情況下,想將育兒的回報提升至最高。捫心自問,養小孩期望得到的「回報」不應只是物質或經濟上吧。孩子的愛、陪伴及親子間的感情,都是無比珍貴的。當今日父母厚此薄彼,不要以為孩子感受不到。若果孩子長大成人後對年邁父母不聞不問的話,那原因就大家都心裡有數了。

說到底,正如某網友所說:再蠢的孩子都是你生的,怨甚麼?

即到親子王國睇更多育兒/教育資訊。

惟願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。

蘇東坡《洗兒戲作》

ilyrd    發表於 19-7-4 15:31

回覆樓主:

身邊幾個case,父母都係特别關愛比較先天不足的那個孩子,叻d果個反而無咁多attention和資源。

我從未聽聞有父母放棄自己的孩子,樓主這個故事主角可謂人間極品。你問我有無可能,當然有,但肯定不敢當衆說出來。

我冇睇過原POST, 有冇LINK呀? 謝謝!

我自己覺得啦, 未睇原PO唔知佢所謂投放資源係咩意思, 如果係D錢只夠比一個補習, 究竟應該比邊個補, 我會覺得比叻果個, 因為佢天份係讀書度, 而蠢D果個, 只係天份唔係讀書度, 或者佢好善解人意, 係一個好好既聆聽者呢? 或者佢煮飯好好食呢? 或者佢畫畫原來好靚呢? 每個小朋友都有佢既天份, 有D天份係唔需要用錢發掘既~ 睇下父母有冇心去留意架姐~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

我從另一個角度出發,朋友中子女能夠有能力本地講大學,特別是三大及專業,會在香港讀書,父母不用太擔心,時間,金錢付出較少。如果成績較差的一兩個,會考慮不同時段送出國,而且付出不少金錢,時間及精力。

大家覺得是否公平?如何處理才是公平?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

小寶貝兒 發表於 19-7-5 23:04
我冇睇過原POST, 有冇LINK呀? 謝謝!

我自己覺得啦, 未睇原PO唔知佢所謂投放資源係咩意思, 如果係D錢只夠比 ...

我認同要看連結才了解原作者的真正意思。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-7-7 09:59
我從另一個角度出發,朋友中子女能夠有能力本地講大學,特別是三大及專業,會在香港讀書,父母不用太擔心, ...

你講呢個情况,我老公一個朋友就係咁。佢大仔讀書唔掂,驚升中去band 3學校,就送出去boarding。二女和細仔讀本地名小。佢地經濟唔錯但開支大,本來係打算細果兩個讀大學先出國。

但隨着大仔次次返香港,都曬係外國讀書幾嘆幾開心。細果兩個已開始有微言。講講吓,已經去到話父母偏心,同埋最差反而待遇最好,咁我都唔咁勤力......

Jane1983 發表於 19-7-7 10:07
你講呢個情况,我老公一個朋友就係咁。佢大仔讀書唔掂,驚升中去band 3學校,就送出去boarding。二女和細 ...

你反影現實世界的狀況!

舉另一個例子,幾個好朋友的兒女在DSE/IB 失手,去了英國,最後大多數一級榮譽畢業,因為英國普遍是20-35%一級,香港只有5-15%,所以近年HR及部分家長標籤香港學生唔掂,習非勝是是常態。事實真相是什麼呢?

Jane1983 發表於 19-7-7 10:07
你講呢個情况,我老公一個朋友就係咁。佢大仔讀書唔掂,驚升中去band 3學校,就送出去boarding。二女和細 ...

話時話,這輪BK奶水的磚家,他們的觀點是為搵錢多於事實及實戰經驗!

連續幾個廣告帖都幾另類。賺錢都要顧個招牌,衰咗就 total loss.

ANChan59 發表於 19-7-7 10:13
你反影現實世界的狀況!

舉另一個例子,幾個好朋友的兒女在DSE/IB 失手,去了英國,最後大多數一級榮譽畢 ...

d人搵食嘛

回覆 小寶貝兒 的帖子

果D 優點學校可能唔識所賞...  不過作為父母, 兩個都會咁錫!

回覆 ANChan59 的帖子

睇原我都會講句, it's not fair! haha

其實唔應該諗資源多或少,而係應該適合定唔適合...

one of my best friends parents are like that. Give a lot of resources to the dumber kid (paid her to study in UK university and travelled in Europe) and my friend (who is the smarter one) got less resources. My friend did complain because she believed she can do better if the parents give her more resources. I feel sorry for her but what can she do? In the end her parents bought her a flat and she didn't complain anymore

easymom112 發表於 19-7-7 16:07
回覆 ANChan59 的帖子

睇原我都會講句, it's not fair! haha

如何安排較平衡及合理?!

celinechan117 發表於 19-7-8 16:53
one of my best friends parents are like that. Give a lot of resources to the dumber kid (paid her to ...

That’s exactly what I shared with a family.

One to US for Degree and the smarter one studied in HK got the down payment for a flat afterward.

朋友阿大讀傳統名校,成績中游,阿細唔掂,去了寶校,他們家境普通,但所有資源都投放在阿大身上,他的如意算盤係阿大第時好掂,可以照顧阿細,但現實會唔會咁理想呢?
我自己係將較多資源投放在冇咁掂那個,自小已同掂那個解釋,好彩佢好明白,亦爭氣!