用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 投放資源落叻小朋友度,放棄蠢嗰個?
樓主: BK_Milk
go

投放資源落叻小朋友度,放棄蠢嗰個? [複製鏈接]

以前舊式家中有3-4個以上的就可能因沒辦法平均資源或根本資源不夠而有取捨. 大的要早早出來養家而沒辦法學習之類.   其實現在家有2個的, 家長通常已預計左日後資源是否可以支援才生, 好少會生左才如此刻意計晒數,  "不同平"對待以求更大回報.  現在父母分配資源的出發點通常只有一個:  單純地配合每個子女的需要.
至於送"差" 的一個去多人羨慕的外國, "成績好"的只得留在香港之說, 我覺得大家口中所謂"差" 可能是不合香港的教育制度, 在外國往往如魚得水. 識一資優小朋友, 由香港一線官津小學中下, 中學考去新界二線熱門直資, 都是中下, 中二情緒仍不好, 轉去英國中學, 幾年後現在入左英國名大學, 預期快成專業人仕... 有的人的出路真的不在香港, 所以出外讀書不是逃避, 只是另一選擇.  

至於:在香港"成積好的"怨父母供了比自己差的兄弟, 自己被人冷落之說, 我覺得只說明這孩子空有成績, 做人自私, 無兄弟惰.  本來去外讀書就是錦上添花的事, 應要靠自己能力去, 父母無法同時供2個是好正常的事, 自己如果真的成績很好, 可以靠獎學金之類, 或是出來做幾年事才去, 怨甚麼父母!   不用即時出來工作供養家庭已是父母對兒女最大的支持.

BK_Milk 發表於 19-7-4 11:58
作者:Eunice S.

放棄的那個,將來佢唔掂,也將會成為叻的那個一生的負累

小寶貝兒 發表於 19-7-5 23:04
我冇睇過原POST, 有冇LINK呀? 謝謝!

我自己覺得啦, 未睇原PO唔知佢所謂投放資源係咩意思, 如果係D錢只夠比 ...

https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22538072

我睇過 Link係呢到

ChanBi 發表於 19-7-10 16:00
https://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=22538072

我睇過 Link係呢到
唔該晒
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

HaYi 發表於 19-7-9 07:30
以前舊式家中有3-4個以上的就可能因沒辦法平均資源或根本資源不夠而有取捨. 大的要早早出來養家而沒辦法學 ...

好彩我得一個,更差更好都要培養!

我之前的例子是誘發大家討論,每個家庭不同,重點什麼是公平,不是平均,平等。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

一樣都要投放資源, 不問叻蠢......但對叻嗰個, 要求高些; 但對蠢嗰個, 要求冇咁高...這應該也算是公平吧.  

RoseRosa 發表於 19-7-11 17:25

一樣都要投放資源, 不問叻蠢......但對叻嗰個, 要求高些; 但對蠢嗰個, 要求冇咁高.. ...

我撫心自問,我自己從小到大都知道父母對我的要求是遠高於弟妹,少時不了解,覺得不公平,到成熟了,又是另一番感受!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-7-11 17:28
我撫心自問,我自己從小到大都知道父母對我的要求是遠高於弟妹,少時不了解,覺得不公平,到成熟了,又是 ...

如果少時父母經常和你溝通,解釋對你要求高於弟妹的原因,你可能當時已經不會覺得不公平了吧

RoseRosa 發表於 19-7-11 17:33
如果少時父母經常和你溝通,解釋對你要求高於弟妹的原因,你可能當時已經不會覺得不公平了吧

...

那個年代,他們的解釋只是話你做大哥,要以身作則⋯⋯ 所以要求特別高,是有溝冇通!

ANChan59 發表於 19-7-11 17:40
那個年代,他們的解釋只是話你做大哥,要以身作則⋯⋯ 所以要求特別高,是有溝冇通!
...

哈哈,如果講是因為你能力高,天份好,當年你應該好受落了!不過,父母期待大哥以身作則也是人之常情,我也會這樣

RoseRosa 發表於 19-7-11 17:49
哈哈,如果講是因為你能力高,天份好,當年你應該好受落了!不過,父母期待大哥以身作則也是人之 ...

投訴還投訴,我還是會感恩,在困難的環境之下,父母都在教養方向盡可能供應我們。這方面,我覺得得是值得稱讚及感謝!

他們最大的感動及回報是參加我的博士畢業典禮,他們是眼濕濕的!

ANChan59 發表於 19-7-7 10:13
你反影現實世界的狀況!

舉另一個例子,幾個好朋友的兒女在DSE/IB 失手,去了英國,最後大多數一級榮譽畢 ...

香港的尖子,幾時都掂。批評唔掂的,相信是一般學生的某方面水平。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Jane1983 發表於 19-7-7 10:07
你講呢個情况,我老公一個朋友就係咁。佢大仔讀書唔掂,驚升中去band 3學校,就送出去boarding。二女和細 ...

一個家庭不同一間公司。

一間公司講求公平,論功行賞,做得唔好抄左佢。

一個家庭講求無私付出的愛,無論如何不會放棄的愛,always be there 的愛。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-7-11 20:07
一個家庭不同一間公司。

一間公司講求公平,論功行賞,做得唔好抄左佢。

忍唔住想講下上一代人的家庭觀。
老父早前做大手術前,好像向我交帶"xx事"咁。佢叫我要照顧其他兄弟姊妹。我是眾多兄弟姊妹排尾二,大家姊都做左祖母。老父眼中,我是最叻的一個。兄弟姊妹中有無結婚的,有 喪偶的, 有病患的.
老父好明白,邊D仔女有能力,邊D能力無咁叻。他不是特別裁培我,而是我天生性格比較強,我自已plan好一切,自己申請去外國讀書,他當時仍然比較 窮,但十分支持有理想的仔女, 供我 讀書 ,不會計算什麼回報, 反而當時阿媽就話女人唔使讀咁多書。
每次想起老人家好像 "臨終託孤咁",(當然佢而家仍然健在) 我每次同人講起都眼濕濕。父母眼中仔女有能力無能力都愛,這些無法量化,無法計回報。
而我老公,對於環境比較差的兄弟姊妹也特別記掛同照顧。
我相信"施比受更有福"

Poyau    發表於 19-9-16 18:58
Yanamami    發表於 19-7-12 07:49

我細果个較醒目聰明,大果个相对呆但勤力。小学时投放資源同时间心血係大果个,細女少理。到升中,大果个讀band1津中,細果个band1直資,两个升中我都放手唔多理。到大学,大果个去SydU, 細果个而家剛升高中,未知去向如何。細女见同学出国,家姐又係外国好生羨慕,我話-律讀U先有得出国,仲要你自己考到申請到先算,因為我唔識搞,我覺得自己对待两个叫相对平均,無偏心(或者當事人另有諗法)。

RoseRosa 發表於 19-7-11 17:25

一樣都要投放資源, 不問叻蠢......但對叻嗰個, 要求高些; 但對蠢嗰個, 要求冇咁高.. ...
都同意,細果个成日觉得我唔公平係对佢比家姐要求高。

HaYi 發表於 19-7-9 07:30
以前舊式家中有3-4個以上的就可能因沒辦法平均資源或根本資源不夠而有取捨. 大的要早早出來養家而沒辦法學 ...
好同意“現在父母分配資源的出發點通常只有一個:  單純地配合每個子女的需要.”呢句~我大女細女能力性格嗜好全唔同,我投放既精神时间金錢亦係配合佢两个需要。有人呢部份多d, 果部份少d; 亦有人果部份多d, 某部份又少d.

回覆 shadeslayer 的帖子

我覺得係咁,分多潤寡。但而家的人比較自我,兄弟姐妹間唔容易做到好明白好大愛。

回覆 planetearth 的帖子

好一句: 施比受更有福!

你真是心胸廣闊! 讚!

greetings 發表於 19-7-16 15:53
回覆 planetearth 的帖子

好一句: 施比受更有福!
耶穌說的:"施比受更有福" 終身受用. 越大越有體會, 年經時也會抱怨父母的, 例如父母重男輕女.
‹ 上一主題|下一主題