用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 12 - 三大女校怎樣選?
樓主: morrigan
go

Net 12 - 三大女校怎樣選?   [複製鏈接]

ceresves 發表於 19-7-9 12:28
我係Marymounter,我之前都非常想女入番,可惜冇宗分,最終落空。好彩之後有哥哥那間收左,過多一段時間仲 ...

你女唔跟哥哥讀spcc?

pekovian 發表於 19-7-13 09:05
你女唔跟哥哥讀spcc?

事情箇中有點複雜,我和她商量後最後決定入讀另一間學校,但都是以小朋友合適與否為大前提,希望一切順利。

ceresves 發表於 19-7-13 09:33
事情箇中有點複雜,我和她商量後最後決定入讀另一間學校,但都是以小朋友合適與否為大前提,希望一切順利 ...

適合最緊要,你兩個小朋友都好叻呀

ceresves 發表於 19-7-13 09:33
事情箇中有點複雜,我和她商量後最後決定入讀另一間學校,但都是以小朋友合適與否為大前提,希望一切順利 ...

咁另一間都好好,兩個小朋友讀兩間top school,父母可能辛苦d,不過最緊要一家人有共識

annie133 發表於 19-7-13 09:58
適合最緊要,你兩個小朋友都好叻呀

真的適合最緊要,我有一個舊同學冇送小朋友入神校名校,讀一間小班又活動教學連名我也記不到的學校,但佢小朋友最近做左小小發明家拎國際獎項。有時名氣就像名牌包包,我比較敷淺,總是想用個Hermes,其實真係唔係太好,忽略小朋友真正需要。

adrianema 發表於 19-7-13 08:25
請問有沒有人st Francis ,st Paul cat 放乙一唔入?多唔多?
定其實放棄Marymount 選呢兩間已經穩陣?
...

係呢度不時都有人咁講
當然,相信mps失敗例子更多

識人去年抽唔到mps 又扣唔到,最後扣入st Paul cat.另一個手持good hope 抽到mps, 入左。

ceresves 發表於 19-7-13 10:04
真的適合最緊要,我有一個舊同學冇送小朋友入神校名校,讀一間小班又活動教學連名我也記不到的學校,但佢 ...

同意,有些小朋友遇強愈強,真的很適合讀神校,但可能只有小部分小孩子是這樣,始終放低名牌的包伏真的很難..

annie133 發表於 19-7-13 11:53
同意,有些小朋友遇強愈強,真的很適合讀神校,但可能只有小部分小孩子是這樣,始終放低名牌的包伏真的很 ...

係,有時三姑六婆最令人難順著心意去行動,唔好理人地把口其實也不易,一齊積口德對所有家長都好!

我囡囡插班入st Francis, 初小讀得幾輕鬆,因為佢真係讀書型既小朋友,3點幾放學食茶點後就就自動自覺做功課,唔識就請教老人家或等我放工返黎教,5點都做完,跟手自己睇課外書,自細鍾意睇書對佢温默書有好大幫助。
學校會設計校本既課程,我覺得佢地既中英數常既統整課程做得好好,我囡囡讀呢間學校之後,鍾意左本來唔鍾意讀既英文,另外,品德培養都唔錯,希望幫到大家

三大女校,好像唯一出過狀元的是st Paul cat

katie816 發表於 19-7-14 11:37
我囡囡插班入st Francis, 初小讀得幾輕鬆,因為佢真係讀書型既小朋友,3點幾放學食茶點後就就自動自覺做功 ...

小朋友讀書自己有鬥心 再加大人助攻真是事半功倍

SFCS 今年升中派位好好,全級111人,有20零個因個人意願升讀港九各大名校,80零個直升書院,只有幾位上唔到,但都派Band 2不太差的,見到老師即時俾信個別家長,俾佢哋有需要時用。

katie816 發表於 19-7-14 11:37
我囡囡插班入st Francis, 初小讀得幾輕鬆,因為佢真係讀書型既小朋友,3點幾放學食茶點後就就自動自覺做功 ...

讀書型小朋友真係令人羨慕,中英數平衡最好

St Paul Cath今年升中放榜,得兩個升唔到SPSS,聽聞另有十幾個更上一層樓入神校。

yianleen 發表於 19-7-16 23:21
St Paul Cath今年升中放榜,得兩個升唔到SPSS,聽聞另有十幾個更上一層樓入神校。 ...
拾幾個去spcc and dgs? 咁算多喎。定係有其他學校?
‹ 上一主題|下一主題