用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 宜家學生學嘅英文越來越深
樓主: Caduceus
go

宜家學生學嘅英文越來越深 [複製鏈接]

Elenalan 發表於 19-7-4 09:29
中文好深,小一作文已經要作百幾字。

唔係卦?字數還多過課文?!

retriever 發表於 19-7-8 08:38
唔係卦?字數還多過課文?!

我女學校出名中文深(亦係我選校原因之一),所有作文在校完成(一年3個學段共15篇,計平時分),如果當係功課家長都唔知點教。我覺得老師教得好好有糸統,老師嘅評語字數仲多過篇作文字數,每處都有注解,解釋語法錯處又highlight寫得好嘅地方。我相信專科補習都教唔到咁深入仔細。

呀女由字都唔識寫多個,到最近參加徵文比賽,可以在家自己寫到成篇文 (我只幫佢改左個錯字),真心佩服學校老師功力,教導有方。

Elenalan 發表於 19-7-8 08:56
我女學校出名中文深(亦係我選校原因之一),所有作文在校完成(一年3個學段共15篇,計平時分),如果當係功課 ...
咁正既學校, 可以分享係邊間嗎? 港島定九龍?

Elenalan 發表於 19-7-8 08:56
我女學校出名中文深(亦係我選校原因之一),所有作文在校完成(一年3個學段共15篇,計平時分),如果當係功課 ...

有好中文老師係值得欣喜既事, 可能係教學習慣或語言特性關係, 中文教學似乎總沒有英文來得活潑, 受細路歡迎.

我好奇係因為唔少細路昇小怕寫中文字, 小一作文字數過百唔易!

IloveJJ 發表於 19-7-8 10:04
小字課文得幾十字喳喎!作文最少都100啦!

P. S. 你做咩唔答我張相黑暗位得唔得?我等咗你好多日啦!

我既印象可能仍然留在當年小一"高高的山, 大大的海" 階段, 所以作文過百字, 如要我上太空.

唔好意思, 之前事忙, 而家再去睇, 回應在原帖!

Cheeselover 發表於 19-7-5 22:29
自己感覺英文不算深,中文卻有點急。多數孩子的英文由父母催迫出來,他們都希望日後孩子脫穎而出,特別在中 ...
"黨式八股" 哈哈...

素質, 做大做強, 美麗風景線, 報復性反彈, 翻盤 ....

其實我地媒體既文字, 亦不自覺跟左黨式八股...

retriever 發表於 19-7-8 10:25
有好中文老師係值得欣喜既事, 可能係教學習慣或語言特性關係, 中文教學似乎總沒有英文來得活潑, 受細路歡 ...

我地小一冇常識科, 中文課節數之多冠全區。只可以講, 中文一定要下苦功。我女係英文人, 叫佢寫幾百字英文writing冇難度。 4歲後都已經自己睇英文書唔使我理, 但我作為working mum, 由佢2歲起幾乎每晚伴讀中英文書, 都要伴讀到升小一個暑假先可以放手俾佢自己睇中文書。所以佢認字好多(但未必識默寫), 雖然都係唔多喜歡中文(同英文比), 但o係我努力餵書下(揀書俾佢睇, 要求1本中文換取睇2本英文), 佢成個小一都睇左近百本中文橋樑書, 加上老師教得好, 佢到第3學段已經唔使我叫, 自己去搵中文書睇。

學校對中文能力要求高, 但其實冇不勞而獲, 一路走來都要學生肯下苦功, 家長肯配合。不過培養閱讀興趣就係最大動力。

IloveJJ 發表於 19-7-8 10:04
小字課文得幾十字喳喎!作文最少都100啦!

P. S. 你做咩唔答我張相黑暗位得唔得?我等咗你好多日啦!

我要多謝你當初介紹小兵快樂讀本俾我,呀女睇完2箱 (60本),現在咩書都睇,衛斯理(少年版)都睇。佢雖然已拿過中文科獎,但今次中文有100分,我真係勁開心

Elenalan 發表於 19-7-8 10:38
我地小一冇常識科, 中文課節數之多冠全區。只可以講, 中文一定要下苦功。我女係英文人, 叫佢寫幾百字英文w ...

英文起步, 開始轉中文, 難!

有時故意安排, 又未及意外收獲...

近來最感恩, 係細路開始識欣賞台灣既言情作品, 佢之前睇中文都係成語, 或古怪歷險, 西遊, 三國, Q版特工之類...

細路近來強力推薦我兩老睇: 西貢小子, 100分男孩.

你又睇下岩唔岩你口味...

retriever 發表於 19-7-8 11:00
英文起步, 開始轉中文, 難!

有時故意安排, 又未及意外收獲...

多謝介紹!, 我女仲未夠7歲, 佢心智年齡應該未識去感受太言情o既作品, 因為佢娘太鍾意衛斯理,  我成日講故佬上身咁講好多衛斯理小說故事俾佢聽, 講得最多係「大廈」和「極刑」(嚇細路一流)。所以佢先有興趣睇, 暫時都係鍾意睇刺激驚險o既書。

Elenalan 發表於 19-7-8 11:11
多謝介紹!, 我女仲未夠7歲, 佢心智年齡應該未識去感受太言情o既作品, 因為佢娘太鍾意衛斯理,  我成日講故 ...

你間學校教中文教得好好喎,介紹下大家,我覺得現在就算名校都不大懂教中文,不是重英輕中,就是一味靠深去谷,弄巧反拙。其實自小攪得掂中文,DSE實在並不是這麼可怕。

jli008    發表於 19-7-11 10:18

Elenalan 發表於 19-7-4 09:29
中文好深,小一作文已經要作百幾字。

邊間神校咁高要求?

LittleCS 發表於 19-7-15 14:56
邊間神校咁高要求?

唔係神校, 只係一般地區津校。不過學校多年來傳統係重視中文科, 家長選校時都應該好清楚。

Elenalan 發表於 19-7-15 15:04
唔係神校, 只係一般地區津校。不過學校多年來傳統係重視中文科, 家長選校時都應該好清楚。
...

我剛剛入職“小一陪讀員” ,選校都係“近”, “3考”, “非寶校” .
襯暑假做啲習作俾主子備課咋。

LittleCS 發表於 19-7-15 15:09
我剛剛入職“小一陪讀員” ,選校都係“近”, “3考”, “非寶校” .
襯暑假做啲習作俾主子備課咋。
...

升小後我唔做陪讀/伴讀喇, 呀女有自己閱讀世界。我都係首選「近」(20min內)、「3考」(長假期前考哂試)、「粵教中」, 另外學校升中Band 1率都重要。

Elenalan 發表於 19-7-15 15:14
升小後我唔做陪讀/伴讀喇, 呀女有自己閱讀世界。我都係首選「近」(20min內)、「3考」(長假期前考哂試)、「 ...

希望我遲都唔洗伴讀啦。
不過我一定唔陪考,我怕迫死主子。

Elenalan 發表於 19-7-15 15:14
升小後我唔做陪讀/伴讀喇, 呀女有自己閱讀世界。我都係首選「近」(20min內)、「3考」(長假期前考哂試)、「 ...

有時命運也不是自己可以控制,當年獲派"寶校",就讀幼稚園連繋小學又不憐恤,就如熱鍋螞蟻,也不求是否粵教中,三考和幾步距離。
我女也沒有找我伴讀,但也會要我找書,她對科幻一點興趣也沒有,我盡量給她看與生活息息相關的工程技術,她説科技不是她那杯茶,所以時常數學成績拖跨,真頭痛。

Cheeselover 發表於 19-7-16 06:42
有時命運也不是自己可以控制,當年獲派"寶校",就讀幼稚園連繋小學又不憐恤,就如熱鍋螞蟻,也不求是否 ...

你女唔鍾意都肯睇你借嘅書真係乖,我女唔鍾意就唔鍾意,冇得迫,慢慢氹下都仲有d機,不過佢多數都係睇佢自己揀嘅書。
‹ 上一主題|下一主題