用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 成功插班循道學校 (小三)vs 九龍塘基華 (小二) ...
go

成功插班循道學校 (小三)vs 九龍塘基華 (小二) [複製鏈接]

小兒現於官校讀小二(9月升小三)
課程淺

今年5月開始考插班,因為怕出面學校深,所以初初報插班既時候,報左插小二! 後來,唔係間間收小二插班,所以直接插小三!

今天,有呢兩間 offer! 但唔知點揀?
因為,朋友話,要同時考慮埋中學校網! 但本人對中學資料完全不了解!
所以,希望大家能幫幫忙,給一些意見!
感謝!
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果小朋友跟到,點解要佢浪費一年時間?!
名校都話有得考慮.....
一定讀P3啦! 而且,油尖旺對男仔都唔錯呀
恐龍家

請問循道是收信通知定收到電話通知有offer呢?

回覆樓主:

唔會留班,揀循道。

回覆樓主:

循道唔錯架

回覆 Melody_mei910 的帖子

你好, 我都係剛收到通知插循遁小三, 你小朋友通過筆試考到小三證明佢有能力,比我會插三唔好再浪費多一年時間, 因為循道筆試都唔淺, 我仔考左九間, 佢話循道最深, 現在我都煩惱緊選太子協和定循道。

多謝咁多位的意見!(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

循道係用電話通知的

Melody_mei910 發表於 19-7-3 12:21
課程淺
點解課程淺要插班走?讀書唔係為咗鬥學得深。除非本身間學校升中派位好差,否則課程深淺唔係重點。
如果認為課程淺,咁小朋友又係咪科科都攞到滿分呢?
如果唔係,其實可能只係家長覺得淺,對小朋友嚟講其實唔算淺。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Melody_mei910 發表於 19-7-3 12:21
課程淺

原來可以小二插下學期小二?考試是考小一的內容嗎?

政府學校可以讀緊二年班插二年班?

十分鐘 發表於 19-7-8 15:08
政府學校可以讀緊二年班插二年班?
當然可以,讀緊三年班插下年二年班都得,不過應1該無人會咁做啫。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題