用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 改選
樓主: vkzone
go

Jupas 改選 [複製鏈接]

另外,我問返阿囡,Jupas冇面試既科主要靠電腦篩選既,但18~21分中,同分揀相同既科系既人供過於求,點篩選呢?係唔係睇返A1~3既排序?(咁高分既人優先,明既;有加權既人優先,都明;咁剩下來同分既點排呢?)阿囡搵DSE排位方法既片睇咗好耐,都揾唔到……請問有冇人知呢?

vkzone 發表於 19-7-8 18:24
哎~~ 囝揀既多數都係細科目, 收得幾十人........ A3 放唔放安全水泡好呢?
好多時,20分以下入三大既,多半係幾百人既大系,即係水泡科?咁如果係同校,轉科都唔難?A1,2畀你博,吓吓都博就唔珍貴?不過咁,最後都睇人既啫,始終咁大,都係自己揀咯。

csy_ma 發表於 19-7-8 18:57
另外,我問返阿囡,Jupas冇面試既科主要靠電腦篩選既,但18~21分中,同分揀相同既科系既人供過於求,點篩選 ...
係呀, 我都唔明。其實第一層是否大學係咪會將所有A 組既申請人分數排次序,之後到Jupas 排A1,2,3,咁樣分兩層呢?如果同分同A 組次序,咁又會點派位呢?

vkzone 發表於 19-7-8 19:20
係呀, 我都唔明。其實第一層是否大學係咪會將所有A 組既申請人分數排次序,之後到Jupas 排A1,2,3,咁樣分兩 ...
如果係同分,咁A組揀A1,2,3會唔會都影響派位?咁17~21呢個分數層,因為有好多同分既對手,排序係唔係應該保守啲好?

csy_ma 發表於 19-7-8 18:57
另外,我問返阿囡,Jupas冇面試既科主要靠電腦篩選既,但18~21分中,同分揀相同既科系既人供過於求,點篩選 ...

大學吾知你排嘅次序,只知道排在band 幾,點解到現時還有人問呢個問題

hksarhksar    發表於 19-7-8 23:18

vkzone 發表於 19-7-8 19:20
係呀, 我都唔明。其實第一層是否大學係咪會將所有A 組既申請人分數排次序,之後到Jupas 排A1,2,3,咁樣分兩 ...

同分會call你去interview。

提提各位,問吓學校你地可吾可以查閱 香港輔導教師協會 裏有關JUPAS 嘅數據。

https://www.hkacmgm.org/information/2019/07/03/useful-information-for-2019-dse-result-release/

lm251099 發表於 19-7-8 20:05
大學吾知你排嘅次序,只知道排在band 幾,點解到現時還有人問呢個問題
...
大學唔知已經明白左啦。現在只係唔清楚Jupas 在眾多申請人中派位既優次咋。

lm251099 發表於 19-7-8 20:25
提提各位,問吓學校你地可吾可以查閱 香港輔導教師協會 裏有關JUPAS 嘅數據。

https://www.hkacmgm.org/in ...
即日在校可以,但未太清楚可以睇到幾details.

LingChiBaBa 發表於 19-7-8 20:18
同分會call你去interview。
吓。。。。。咁慘? 咁可能由無interview 既科變成要interview?

vkzone 發表於 19-7-8 20:34
吓。。。。。咁慘? 咁可能由無interview 既科變成要interview?

有得interview即仲有機會,惨得過機會都無。

LingChiBaBa 發表於 19-7-8 20:36
有得interview即仲有機會,惨得過機會都無。
我意思是明明果科是不設interview 的,但變成要interview.

vkzone 發表於 19-7-8 20:40
我意思是明明果科是不設interview 的,但變成要interview.

呢個係分marginal case嘅機制。

vkzone 發表於 19-7-8 20:32

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-7-8 20:32

每一個取錄左嘅學生,每一科,幾多分

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 21:57
每一個取錄左嘅學生,每一科,幾多分
每一個?好details 喎,咪好多囉?咁抄都唔掂要影相先得呀!

I think u is not obliged to give priority to Band a. Some may give a seat to those with higher dse marks in subsequent bands

lm251099 發表於 19-7-8 20:05
...

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/247870/%E4%B8%AD%E5%A4%A72019-20%E5%AD%B8%E5%B9%B4%E9%96%8B%E8%A8%AD%E8%B7%A8%E5%AD%B8%E7%A7%91%E5%B9%BC%E6%95%99%E8%AA%B2%E7%A8%8B-%E6%AF%8F%E5%B9%B418%E8%87%B322%E5%80%8B%E5%AD%B8%E9%A1%8D
睇左以上,點解中大會知考生放A1 呢?仲話放兩次A1 interview  機會大d? 我又開始迷網~

Should lodge a complaint to cu. Probably they ask the csndidate

回覆樓主:

佢叫你放A1,無話佢知道你放佢係A1,如升中,有邊間學校吾係叫你放佢地係自一。
總之JUPAS 已講明佢地無俾次序學校,佢地無必要講大話掛

‹ 上一主題|下一主題