用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 改選
go

Jupas 改選 [複製鏈接]

請問在DSE放榜後, Jupas 改選時,我想問:

1, 我在DSE放榜前已經interview左一個A組選項, DSE放榜發現成績有上落, 咁我若唔夠分, 係咪要將這科抽出A組會好D?
但抽出後是否=放棄?

2,
Jupas A組的A1 &A2都是同一學院, 咁情況學院會怎安排?是先看分數再看排位嗎?只會出一次interview的機會嗎? 例如A2若有interview機會,
咁係咪即係A1唔會有?

13    0    0    0

vkzone 發表於 19-7-3 10:42
請問在DSE放榜後, Jupas 改選時,我想問: 1, 我在DSE放榜前已經interview左一個A組選項, 若DSE放榜發現成績 ...

1. 睇你果科嘅要求,有啲寫明只收band A 學生。明知吾夠分,還要放前面,不是等於自殺?

2. 好多時同一個faculty 嘅科目interview 分數係可以通用,但要留意有啲科要求高啲,interview 分可以用係其他科,但相反便不可以,其實佢地啲電郵已寫明。

醒目開學勳章 王國長老

我女舊年見左a1果科,放榜發現唔夠分,佢死唔份氣都係要擺a1
無所謂,反正學校唔知a123次序,我由得佢,但a23就真係要黎真了
下面條片,未睇過一定要睇,唔好排錯序
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

Charlotte_mom 發表於 19-7-3 15:14
我女舊年見左a1果科,放榜發現唔夠分,佢死唔份氣都係要擺a1
無所謂,反正學校唔知a123次序,我由得佢,但a ...

想請問你囡是否入咗a2, 定博到a1?

到現時, A組沒有收到interview通知, 但D組竟然約放榜前interview喎, 係咪算奇呢? (係CITYU)

vkzone 發表於 19-7-4 00:43
到現時, A組沒有收到interview通知, 但D組竟然約放榜前interview喎, 係咪算奇呢? (係CITYU) ...

吾奇,CityU 好像有填便有得見。
你band A 是否要interview? 如港大 LLB 係無interview, 咁你放 band A 當然等吾到通知啦。

回覆 lm251099 的帖子

A組都係要interview架, 不過收唔到通知~

醒目開學勳章 王國長老

gigilovesnoopy 發表於 19-7-3 22:34
想請問你囡是否入咗a2, 定博到a1?

明顯地A1係零機會,入A2(合理選擇)

醒目開學勳章

lm251099 發表於 19-7-3 12:13
1. 睇你果科嘅要求,有啲寫明只收band A 學生。明知吾夠分,還要放前面,不是等於自殺?

2. 好多時同一個 ...

如果放榜前冇擺在Band A,冇得in。
放榜後才放Band A,院校(三大)唔會再安排interview ,收嘅機會仍有嗎?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

醒目開學勳章 王國長老

wawaliluk 發表於 19-7-5 14:14
放榜後才放Band A,院校(三大)唔會再安排interview ,收嘅機會仍有嗎? ...

穩陣D, 都係果句, 襯未放榜打去院校問

wawaliluk 發表於 19-7-5 14:14
放榜後才放Band A,院校(三大)唔會再安排interview ,收嘅機會仍有嗎? ...

我自己咁睇法,如果那科係一定需要有interview 才會考慮收生,咁改選後一定有第二round interview ,佢地都吾希望走溜一啲好好生啦。
最好就10號前打電話去學院問問,跟手補多個電郵去問,因為我當年問過野,覺得答我那位人仕都吾係咁清楚。

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-7-5 14:42
穩陣D, 都係果句, 襯未放榜打去院校問

thx

箴言二十二章六節

醒目開學勳章

lm251099 發表於 19-7-5 15:44
我自己咁睇法,如果那科係一定需要有interview 才會考慮收生,咁改選後一定有第二round interview ,佢地 ...

thx

箴言二十二章六節

醒目開學勳章 王國長老

我自己咁睇法,如果那科係一定需要有interview 才會考慮收生,咁改選後一定有第二round interview ,佢地 ...

咁又係
我舊年問野,個職員隨便答,俾我Q到佢搵上司聽我電話
有關best 5定best 6,有無weighting之類,佢答完我滴晒汗,話如果好似你咁講,咁咪xx分都入到,合理嗎?佢發現自己都答唔出

同意要補電郵
我囡A1係新科系,之前話只要A有揀,就必in。但我囡遲遲未收到電郵覆幾時in。咁佢畀同學催要夾grad trip日期,訂DSE考生優惠機票,就考完尾二果科打電話上科系度問,得到既答案,係冇電郵就冇得in,咁佢就覆同學就時間,考完即訂機票。點知果科係考完DSE所有筆試先來郵通知interview日(仲未出時間),阿囡惟有覆去唔到。後來可能太遲通知,太多人去唔到in,科系又約另一日,先至in到。

接電話既職員未必清楚最新情況,補電郵穩陣啲。

上上星期參加囡學校既模擬面試,得知以下的資料:

去年既Jupas offer共:16538(包括1000SSSDP和1500個OU),而經NJ入既,約佔20%學額,換句話說,經Jupas入既,大概有15000學額(NJ學生既人數,由12/13既1066,上升至17/18既2664,18/19既2846,增幅不能忽視;不過,以今年香港既形勢,應該有好多NJ生選擇負笈海外,人數增長應放緩?)

而去年DSE中,best5獲22~35分既,共有考生7650人(其中,34~35:151人
31~33:536人
28~30:1101人
25~27:2015人
22~24:3847人)

獲19~21分既,則有6410人

咁既係意味着,如有22分或以上成績,除非你選科策略非常不符現實,否則八大應穩?

至於19~21分那層,過唔過到Jupas呢.就要睇揀科智慧……

醒目開學勳章 王國長老

csy_ma 發表於 19-7-8 03:28
上上星期參加囡學校既模擬面試,得知以下的資料:

去年既Jupas offer共:16538(包括1000SSSDP和1500個OU ...

如果「立」眼睇,數字包埋ou及sssdp,就唔係8大了
咁有offer可能都唔甘心要。我識人寧願take HD搏之後轉。其中兩個讀左一年,轉返入心儀院校學科degree year one

另外,今年六所大學都有彈性處理其中一科核心科不到3322基本分數線,但其他科目成績突出的申請(港大和嶺南未公布有彈性措施)。中大和科大的,都集中在工程和理學院,STEM科至少要3粒*,科大另加其他科目要取5粒*才予考慮。

其實,最少要幾多分先可以升到八大呢?真係冇咩標準?我囡有師兄/姊14分入到教大既個案,係因為佢有額外修日文,有分加,所以入到,仲係雙修學位添。
學校話,15~20分既結果會差異好大,所以在這個分數既考生,選科要非常審慎。

學校話,得22~23分既同學,係冇咩冒險既本錢,A要放水泡科/新課程,B要放SSSDP/OU/Poly HD。
24分或以上既,八大應該穩,要留意加權既變數,A3要放水泡,不能3個志願都是相近取錄分數。
‹ 上一主題|下一主題