用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 改選
樓主: vkzone
go

Jupas 改選 [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 09:30
如果「立」眼睇,數字包埋ou及sssdp,就唔係8大了
咁有offer可能都唔甘心要。我識人寧願take HD搏之後轉。 ...
能夠轉既大概都係本身底子唔差,不過冇考試運,而且好有毅力和動力既少數精英,呢個百分比位好少

18~21分既,A1就要放水泡/新課程,亦都要盡早放SSSDP,B6要放OU

我囡學校在之前會催逼學生報定asso,不過因佢預估既成績在穩入之列,咁同老師講佢唔會報,學校就冇逼佢。佢其他同學好多已有asso在手,放榜就唔會咁慌。

而家遊戲既玩法,係A1,2可供你任性,A3就一定要保險,B以後既就唔太有意義……雖然我囡都用幾多時間了解咗間學校同科系先填曬20個志願,但老實講,B以後既都作用不大,你都唔望佢有作用?

佢B既會揀最多預計既best5有加權既科系,以增競爭力。

因為佢學校跟得比較好,有同佢目標科系接近既老師作小組輔導,所以父母就冇咩跟。我只係講得出佢A1~3係咩科,B或之後既排位就唔太清楚……

假如呢兩日好緊張唔知做咩,不如叫囝囡上網搵吓有咩新課程啱佢地讀?新科應該係較易有走盞位既。我囡A1揀果科,就係佢自己上大學網度搵到,至話返畀我地同老師聽既。

csy_ma 發表於 19-7-8 10:40
18~21分既,A1就要放水泡/新課程,亦都要盡早放SSSDP,B6要放OU

想請教下點解A1就要放水泡/新課程呢? 我仲唸住只要A3放安安全全既, A1&A2就可以放理想DD下添?

死啦,我都仲係唔多明添~

例如我有20, X科中位數係估計22(最想入/新課程); Y科中位數係21 (次想入); Z科中位數係20; M科中位數係19

咁我排到:

A1 = X

A2 = Y

A3 = Z

或都我都係傻,應該:

A1 = Y

A2 = Z

A3 = M

保險位應放在A2或是A3?

vkzone 發表於 19-7-8 15:32
想請教下點解A1就要放水泡/新課程呢? 我仲唸住只要A3放安安全全既, 咁A1&A2就可以放理想DD搏下添?死啦,我都 ...

我會排 XYZ, 正路亦都是如此

醒目開學勳章 王國長老

想請教下點解A1就要放水泡/新課程呢? 我仲唸住只要A3放安安全全既, 咁A1&A2就可以放理想DD搏下添?死啦,我都 ...
唔需要, 無論邊個COURSE都係跟分數派, 唔會排A1優先過A2,3
假設你20分, A1好想完夢擺牙科, A2擺貼地嘅工程, 只要工程夠分, 都一定入, 唔會話擺A2所以"比人慢左"

醒目開學勳章 王國長老

睇清楚,唔好擺錯位
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

csy_ma 發表於 19-7-8 10:49
我囡學校在之前會催逼學生報定asso,不過因佢預估既成績在穩入之列,咁同老師講佢唔會報,學校就冇逼佢。佢 ...
我個仔吾肯報asso, 攪到我放榜要7點去hkcc

csy_ma 發表於 19-7-8 10:40
Ou 吾史禁前掛

保險位應是A3。即不論A1,2揀乜,A3要揀M,因為要預每年有上落,咁您A1,2博咗,A3就要稍為保守?入讀後轉科好過失諸交臂?
……再問阿囡,佢話假如您既A3選擇係大類收生,收幾百人既話,揀XYZ亦可。因為就算有上落分位,lower都應該有人奠底,選Z應該都穩。但假如A3只得少於50個位,就要預鬆啲。所以,A3既水泡科一般指大系?

csy_ma 發表於 19-7-8 17:31
保險位應是A3。即不論A1,2揀乜,A3要揀M,因為要預每年有上落,咁您A1,2博咗,A3就要稍為保守?入讀後轉科 ...

band A 嘅次序跟興趣排

hksarhksar 發表於 19-7-8 16:42
Ou 吾史禁前掛
Ou當中既SSSDP科,其實都搶手……
15~21分其實講運,好少比例在C都入到,B6可以叫截數位。

醒目開學勳章 王國長老

csy_ma 發表於 19-7-8 17:55
Ou當中既SSSDP科,其實都搶手……
15~21分其實講運,好少比例在C都入到,B6可以叫截數位。
...

睇邊科啦,你望下jupas statistics,有d科收到band E....

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 18:06
睇邊科啦,你望下jupas statistics,有d科收到band E....
My son ou band E
Depends on which subject  sssdp ot must be hot

csy_ma    發表於 19-7-8 18:10

lm251099 發表於 19-7-8 17:47
band A 嘅次序跟興趣排
A1,2係跟考生意願,A3要穩,尤其17~21分,結果可以相差好大,所以要慎選。

Charlotte_mom 發表於 19-7-8 16:34
睇清楚,唔好擺錯位
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/
都拍得幾好, 幾清楚明白喎!

csy_ma 發表於 19-7-8 17:31
保險位應是A3。即不論A1,2揀乜,A3要揀M,因為要預每年有上落,咁您A1,2博咗,A3就要稍為保守?入讀後轉科 ...
哎~~ 囝揀既多數都係細科目, 收得幾十人........ A3 放唔放安全水泡好呢?

Do not put ssdp or ou, if you do not really want to get in, or you will lose chance of waiting
‹ 上一主題|下一主題