用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 應唔應該強行去外國留學
go

應唔應該強行去外國留學   [複製鏈接]

12    0    0    0

5年預備120萬好似太樂觀,呢2年英鎊因為脫歐問題而低位,但唔排除脫歐問題解決左後英鎊會升返兌11。

脹爆寶 發表於 19-7-3 10:37
各位媽媽好!其實我係今年dse生,因諗咗好幾個月都好困擾,希望各位家長可以企係你哋自己角度睇,表達對我 ...

雅思ielts成績如何?生活費有朋友做歺館(黑工)便足夠可以但小心被捉就回港

yuyueng 發表於 19-7-3 11:54
5年預備120萬好似太樂觀,呢2年英鎊因為脫歐問題而低位,但唔排除脫歐問題解決左後英鎊會升返兌11。
...

去外國讀書,真係一個字:錢。
120 萬 5 年,我真心唔覺得夠。
除了學費,也要住,食,交通,書,等雜費,一年機票錢也不便宜。另外,睇一睇簽 student visa 要有乜嘢資產上的要求。
人生就係咁現實,明白你的想法,但也要體諒父母的難處。

Cara2006 發表於 19-7-3 12:32
去外國讀書,真係一個字:錢。
120 萬 5 年,我真心唔覺得夠。
除了學費,也要住,食,交通,書,等雜費, ...

無錯!得80萬資金,其實未離開香港前,淨系個留學簽證同張計票錢就已經超過2萬,如果要計算未來5年父母要辛苦地再籌40萬至夠120萬,真系好勉強下。

回覆 脹爆寶 的帖子

揾間直接讀physiotherapy嘅U, world top 100係無意思

5 年 120 萬,即係你預一年 24 萬,Birmingham Sports Science 起碼 18 萬,住屋最平都要 5 萬,食飯都要預 4 萬,機票起碼 1 萬,要 28 萬。一定唔夠用,除非你可以一個暑假賺 4-5 萬幫補。Sports Science 應該係 3 年本科 wor?

但點解 master 唔可以返香港讀?PolyU Master 好似係有 Master Physiotherapy。再唔係,你就第一年試插班返黎香港,但應該要埋 DSE 成績。
BTW,你連 Bio Level 2 都有機會唔達標,咁你需要考慮下係咪真係有能力。

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:43
係呀諗緊如果本地真係升唔到 好唔好先去uk master再apply返嚟poly

你夠錢咩?120 萬唔係好多,你咁樣係讀 4 年,都係剛剛好每年 30 萬,但你要買書、雜費,冇乜錢剩。你點解咁堅持 master Birmingham 讀,唔先返 poly?

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:49
因為我check過poly master兩年都要540000....

54萬,但中間你可以搵兼職幫補,同埋可以向政府借,Bsc 讀得好有獎學金,你英國係冇可能。

問題係你要英國讀 master 先返黎再入 poly,咪洗更多錢?????咁點解唔一早申請返黎 poly?

BTW,你計 120 萬,係低估左,完全唔準確呢!

如果我係父母,我唔會清盡自己積蓄俾仔女留學,除非自己有好穩定嘅收入,隨時可以儲返筆錢。

脹爆寶 發表於 19-7-3 14:44
如果bio到時出到嚟有3會去升學展搵 咁就唔洗讀到master就做得物理治療師
Brunel University
GCE A-level AAB-ABB, including at least a grade B in Biology, Human Biology, Physics, Chemistry or Maths.

University of Salford
Three A2s grades ABB with (at least one science subject required (preferably biology/human biology but other acceptable qualifications are chemistry, physics, PE or psychology).

‹ 上一主題|下一主題