用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問演奏級問題
go

[音樂] 想問演奏級問題 [複製鏈接]

請問係咪一定要逐級考?可以跳級嗎?我見考演奏級都可帶4方帽,請問是否要最高級先可以帶?演奏級aural邊度有得學?

3    0    1    0

scyu88 發表於 19-7-2 22:53
請問係咪一定要逐級考?可以跳級嗎?我見考演奏級都可帶4方帽,請問是否要最高級先可以帶?演奏級aural邊度 ...
ABRSM 唔可以跳級, 但Trinity 就只有FTCL 先有prerequisite, 係可以跳咗ATCL 直接考LTCL的
4方帽我無研究過ABRSM, 但Trinity 係LTCL 先有帽, ATCL 只有袍

至於aural, Trinity 係唔需要考aural, ABRSM 就有viva voce

Trinity college 同ABRSM演奏級都無aural, 而ABRSM嘅viva voce 係考musical knowledge, 簡得考ABRSM演奏級,都應該有返咁上下能力,自己做吓research, viva voce呢part自修⋯⋯

stinkyrabbit111 發表於 19-7-3 20:29
Trinity college 同ABRSM演奏級都無aural, 而ABRSM嘅viva voce 係考musical knowledge, 簡得考ABRSM演奏級 ...

謝謝分享

easymo 發表於 19-7-3 12:02
ABRSM 唔可以跳級, 但Trinity 就只有FTCL 先有prerequisite, 係可以跳咗ATCL 直接考LTCL的
4方帽我無研究過 ...

謝謝分享

easymo 發表於 19-7-3 12:02
4方帽我無研究過 ...

可以唔考atcl。直接考ltcl?

scyu88 發表於 19-7-3 23:13
可以唔考atcl。直接考ltcl?
係, 考LT 係唔需要有AT, 但考FT就要先考LT
http://www.trinitycollege.com.hk/en/enrollment/enrollment/

9年前Trinity 畢業禮,ATCL 都有帽,不過依加好似就無啦。
ABRSM 嘅viva voce,我跟自己老師上,考Dip 果陣覺得唔難應付,係會有機會叫你分析返首d 歌 / 點解會咁樣演繹,呢D 位老師都有幫我打咗底
嚟緊LRSM 打算自己睇多D 書試吓上少幾堂
‹ 上一主題|下一主題