用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 學童保健
go

學童保健 [複製鏈接]

小朋友中學過了英國讀書, 香港便斷了學童保健 (香港學童保健至 中六),  衛生署叫我叫英國學校出封信証明小朋友現在讀幾年級, 跟著去衛生署填表就可以有返一年一次既保健服務, 請問各家長有冇試過咁做?
   2    0    0    0

過客 發表於 19-7-2 17:53
小朋友中學過了英國讀書, 香港便斷了學童保健 (香港學童保健至 中六),  衛生署叫我叫英國學校出封信証明小 ...

我有問過,都係叫我咁做,不過未做,明年才會做。對我來說,呢個檢查岩自己,經過六年經驗嚟計,岩我小孩,反正免費,我會繼續。

回覆樓主:

我前年做過一次 ,因為阿女完成小五後 便去英國 , 所有小六那年的疫苗未注射。
但呢支疫苗在極度轉接下先打到 ,我打健康院查詢 (應該是 ,但我忘記了) 叫我去衛生署, 打到去又叫我去學童保健查詢 ,到我打了學童保健 , 叫我 寫封信、出世紙和提供英國學費單寄去 學童保健那邊 , 之後收電話 約時間 去做檢查 ,去到學童保健 時 , 就說疫苗又是另一部門, 不過 就好清晰講到電話比我知 , 就約了時間去 打疫苗 。

但 學童保健檢查都有照做 , 他們都叫我每年 6月寄資料比他們,都會安排到7-8月 做的 。

補充 ,不是寫信 , 是填寫表格 、連同出世紙和 學費單郵寄 。

https://www.studenthealth.gov.hk/tc_chi/resources/resources_forms/files/Application%20%26%20Consent.pdf

回覆 katrinafu 的帖子

咁即是比學費單都可以?  我唔想要學校出信咁麻煩.

過客 發表於 19-7-2 23:14
回覆 katrinafu 的帖子

咁即是比學費單都可以?  我唔想要學校出信咁麻煩.

其實要個證明 ,證明海外讀書 。 我是與大圍學童保健聯絡,是他們叫我比學費單 ,咁我相信是可以。

katrinafu 發表於 19-7-3 02:21
其實要個證明 ,證明海外讀書 。 我是與大圍學童保健聯絡,是他們叫我比學費單 ,咁我相信是可以。

...

唔知用學校出嘅CAS 得唔得?

cowcow18 發表於 19-7-3 07:21
唔知用學校出嘅CAS 得唔得?

唔知呀 , 你打去問下啦 。
‹ 上一主題|下一主題