用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中叩門順序
樓主: kin818kin
go

升中叩門順序 [複製鏈接]

kin818kin 發表於 19-7-3 09:54
你意思全日只叩到2-3間?
如果係咁就要精選2-3間,如時間有多再衝去其他學校
但其實未去試又真係唔知邊間會收我女
全日叩到 2-3間已經好好喇.

每間中學叩門時如果係即場收表 + 即場筆試 + 即場面試, 每一個 process 又要時間等, 你都可以想像用幾多時間係一間中學度叩門, 所以上面有網友一再建議樓主去咗最有把握叩到嘅中學度叩先, 因為叩門位真係好少, 得十幾個位, 幾十至百幾人爭呢十幾個叩門位啊, 時間係分秒必爭

kin818kin 發表於 19-7-3 09:54
你意思全日只叩到2-3間?

如果係咁就要精選2-3間,如時間有多再衝去其他學校

講個真實個案:

第1日,9:00am去顏寶鈴,10:30game over;飛的去培基,11:00am到, 1:00pm 收左,成個下午註冊買野

第2日,全日另外兩個學校叩門試。

然後game over

goodboy1 發表於 19-7-3 12:11
上晝收完,下晝就waiting,乜叩門係先到先得咩?

以我理解培基係, 所以去年我千叮萬囑我好朋友一早要去培基排定隊攞定叩門申請位, 朋友去年聽我講真係咁做, 佢小朋友 In 完最後有 offer 已係中午時份, 依稀印象記憶中, 朋友講佢小朋友算最尾嗰幾個 offer 位, 因佢小朋友出來時, 禮堂已張貼再交表已係 waiting 之類了.

goodboy1 發表於 19-7-3 12:11
上晝收完,下晝就waiting,乜叩門係先到先得咩?
有啲學校,例如 KC,講明「若本校中一學額已滿,將暫停有關申請的程序。」

小時了了 發表於 19-7-3 12:04

每間中學叩門時如果係即場收表 + 即場筆試 + 即場面試, 每一個 process 又要 ...

收到﹗

聽到都驚﹗

小時了了 發表於 19-7-3 12:18
以我理解培基係, 所以去年我千叮萬囑我好朋友一早要去培基排定隊攞定叩門申請位, 朋友去年聽我講真係咁做, ...

王家爸爸 發表於 19-7-3 12:19
有啲學校,例如 KC,講明「若本校中一學額已滿,將暫停有關申請的程序。」 ...

其實佢地咁快截龍,唔怕留左位的學生唔去讀咩

kin818kin 發表於 19-7-3 12:29
講真好多學校都係得三幾個鐘時間接受申請,例如 SJC,講明只可以係 10 July, 2019 (Wednesday) between 9:00 a.m. and 12:00 noon 接受申請。我估 KC 競賽情況應該都類似。

kin818kin 發表於 19-7-3 12:29
升中唔似升小, D音樂椅轉半個圈就停,得幾個叩門位, 收一百幾十表做餐死
學校費事煩直接唔比叩

mch411 發表於 19-7-3 12:50
升中唔似升小, D音樂椅轉半個圈就停,得幾個叩門位, 收一百幾十表做餐死
學校費事煩直接唔比叩
...

明白。有d 學校見都唔見住,收曬表先,見到好既再通知來見

小時了了 發表於 19-7-3 12:04

每間中學叩門時如果係即場收表 + 即場筆試 + 即場面試, 每一個 process 又要 ...
想問問叩門的相是否用著校服的比較好?還是便服都無所謂?

醒目開學勳章

kin818kin 發表於 19-7-3 09:59
昨晚我問阿女,佢話唔去培基,因為覺得佢地太hea。

唔好意思,想了解一下點解覺得培基係「hea」

miffy0874 發表於 19-7-3 10:00
請問當日咁早可以去邊度影印派位證然後趕去叩門呢?
自己 小學校務處多數肯, 最多畀錢, 我當年係一蚊張, 你問下自己班主任先。 我都見過有啲 叩門中學劑埋個影印機喺度幫你哋影

Chowying 發表於 19-7-3 18:33
自己 小學校務處多數肯, 最多畀錢, 我當年係一蚊張, 你問下自己班主任先。 我都見過有啲 叩門中學劑埋個 ...

我前年校務處5毫。

lisfamily 發表於 19-7-3 18:18
唔好意思,想了解一下點解覺得培基係「hea」
少功課,課業好輕鬆。

goodboy1 發表於 19-7-4 11:35
分上下兩場,照計對家長和學校都係好事嘛!
其實港島區男校,真係分幾場,時間上無衝突,7月9號9點先去SPC,搞掂咗立即行去KC,7月10號9點去SJC。

中西區男校叩門:

SPC:開始接受報名時間:2019 年 7 月 9 日上午 9 時。
遞交申請文件時請依以下次序排列:
1. 申請表
2. 小學六年級年終期考成績表(正、副本)
3. 校長推薦信(倘有,正、副本)
4. 課外活動/獎項(倘有,正、副本)
5. 身份證/出世紙(正、副本)
6. 連郵票(HK$2)及地址的信封一個

KC:接受報名時間:七月九日、十日,9點到4點半
提交文件: 申請人遞交申請表時須出示香港身份証(倘非本港出生人士,須出示有效居港文件及呈交副本) 。
另必須連同以下文件影印本一併交回(請帶備正本以便核實)
- 小四、小五、小六成績表
- 入學註冊証(如適用)
- 傑出才能証明、奬狀及其他有關文件 ( 如申請人曾申請本校中一自行分配學位,只須補交新文件副本。)
面見日期: 本校將選取合符本校要求的申請人於七月十二日 (星期五) 上午或下午進行面見。

SJC:接受報名時間:10 July, 2019 (Wednesday) between 9:00 a.m. and 12:00 noon in person.
Applicants please submit the followings in person:
(a) A completed application form (can be downloaded through the school website)
(b) Copies of P.5 and P.6 school report cards
(c) A copy of EDB SSPA Result Slip
(d) A copy of the student’s Hong Kong Identity Card
(e) Other supporting documents
(f) Entrance Examination Fee of HK$50 in cash (non-refundable)
Entrance Examination: 12 July, 2019 (Friday)
‹ 上一主題|下一主題