用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖若望vs港青基信 小一怎選擇?
go

聖若望vs港青基信 小一怎選擇?

Mooncsl 發表於 19-7-2 13:47

聖若望係本地課程,有呈分,傳統教學,聽說都不輕鬆。
港青基信係混合課程,中文和數係本地課程,其他跟英國課程,冇呈分,但有直資中學 back up。
讀基信=讀國際學校,學生返學開心,功課少。
兩間學校不同風格,如你重學術就揀聖若望。
想小朋友輕鬆學習,英文語境好,揀港青基信!
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

謝謝你的意見!
知道聖若望是小班和英語教學,好似比較適合我的小孩。

唔知新油天校長過咗去會否有好大改變⋯⋯

兩間學校比較少人談論,所以知道不多

回覆樓主:

港青基信也是小班和英語教學(全部班主任是外籍老師),老師和校長好有愛心!

活動教學 vs 傳統㪍學,style 完全不同!

如果唔會讀港青基信的中學(因為東通太遠),將來有什麼選擇?

Mooncsl 發表於 19-7-3 16:01
如果唔會讀港青基信的中學(因為東通太遠),將來有什麼選擇?

可以入港青基信EK專頁,virgokaren昨天update 了!

請問在那找到資料?謝謝