用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問各位邊間觀塘將軍澳區中學重視藝?
go

請問各位邊間觀塘將軍澳區中學重視藝?

因女兒對藝術: 繪畫,跳舞,音樂,陶瓷等都有興趣,所以想㨂一間中學除左顧及學業,亦都比較重視藝術方面,等女兒可以有機會發揮視藝天份及搵到興趣,麻煩各位家長可否告知你們小朋友現正讀緊觀塘或將軍澳區中學的學校狀況?萬分感激!

回覆樓主:

聖傑灵

ellemama 發表於 19-7-2 08:43
因女兒對藝術: 繪畫,跳舞,音樂,陶瓷等都有興趣,所以想㨂一間中學除左顧及學業,亦都比較重視藝術方面,等 ...
藍田聖保祿、聖 Catherine

呂郭碧鳳,雖然唔多人修VA,每年10個以下,但DSE成績唔錯。

Ellenama,呢個問題我都想知呀,唔知你有冇已經搵到答案?我之前去呂郭開放日,撞到我仔細個學陶瓷嘅老師,原來佢長駐喺嗰度教陶藝,佢話呢度嘅視科老師好有心,呢間學校啱啱上咗Band 1,如果成績配合到個囡都可以考慮。我想知除咗呢間之外唔知仲有冇其他選擇?

回覆 V.G 的帖子

但係呂郭佢dse成績唔到band1水平,有機會跌banding,band1生就要諗清楚

mtplee 發表於 20-1-11 22:26
回覆 V.G 的帖子

但係呂郭佢dse成績唔到band1水平,有機會跌banding,band1生就要諗清楚 ...

我都有同一個考慮⋯⋯所以其實好似唔覺有咩好嘅選擇!

呂郭唔係個個有得in,風險大,因我女又唔係成績勁。聖潔唔知係咪個個in,聖潔d學生活潑定乖?

聖潔同呂鳳都唔係 all in,都係揀人。區內 Band 1AB 都會考慮報聖潔,呂鳳 Band 1C 揀(未到 Band 1 水平)。睇下你自己成績幾多斤兩。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁要全級几多名先可以入到聖潔靈,st.paul或呂郭?

ellemama 發表於 20-3-19 13:07
回覆 1998Ruby1998 的帖子

咁要全級几多名先可以入到聖潔靈,st.paul或呂郭?

要視乎個別學校。簡單啲舉例,李兆強嘅第十名,陳呂第十名,同閩僑第十名,你感覺到分別嗎?

齋講“排名”冇意思,一定要睇埋邊間同埋分數。