用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)   [複製鏈接]

IYY 發表於 19-9-9 14:49
YmOra

以你所估計, 鄧顯的策略是否盡用其留班位 ??

要分析當中各個的"變數"還是不簡單,我不敢亂下定論。

難得家長咁認真去分析.
不過學生流失率唔代表咩野, 我亦預期以香港形勢來睇, 中產家庭送小朋友海外讀書既會越來越多, 並非讀唔掂先要去留學.
就算學校升中六會淘汰跟唔上既學生, 吸收叻既學生加入,學校有此能耐亦是其本事之處.
我亦唔會預期SPCC, 女拔既流失率少過鄧顯.
鄧顯無疑是Band1A學校, 但講到出狀元, 就肯定不如SPCC, 女拔, QC啦.

medicine 發表於 19-9-8 08:34
請仔細閲讀502#和503#兩者的分別,對502#,中六如留級15人,下面該級係唔係增加15人?實際卻係減少23人, ...
亦不能全定為踢走吧。

medicine 發表於 19-9-8 08:43
咩野叫推理演算?(Deductive Reasoning)
我數口+reasoning差,但推理=估=要睇清假設是否合理

其實不明白為何大家都那麼在意流失率。
medicine兄有好詳細分析,但大部分減少都假設為留班/踢走,我有保留。
我2x年前喇沙升預科,不計F5考完後過外國,升F6我班有35人左右,升F7那年只有27人,走左8個,多於20%,是一班走8個,有人拿scholarship走的。
其實考完中五每班最少走5個,一班35人左右=走左14%。
又其實由中三已經走,每班每年1-2個。中一二會補人,中三很少。我們F1-F5,一年級7班。
現今不少人更早走,我仔QE升中二都有同學過外國。
大家都靠估,不是校內人不會知道實際情況,是沒有意思,

又合理點估流失中一半是留班或踢走,其實只是佔整體5%? 那有多大影響?
89.4% 學生考獲五科 4 級之成績 , 當冇人走,全部5%都考0分,影響為89.4/1.05=85%。
計到10%,89.4%/1.1=81.2%,仍然是非常好的成績。
如果我是校長,我不會為少少%踢人走。都是band1生,我會試提升佢地多過踢走。

YmOra 發表於 19-9-9 14:30
謝謝你的分享

個人認為"留班"並非""流失"",因為留班同學仍然受教於學校,係為學生响未明白的學習 ...

我只是師奶一名,我將我看到的說出來,今年有位視障女生考獲佳績,佢都有感謝學校嘅付出。坦白說,就算成績比較遜一點個班,老師都唔會放棄。不過,就會成日同佢地講,唔付出唔努力就會留班,但有冇用盡留班位,我唔敢肯定,因為我女個班年年都有留級生

hyngok 發表於 19-9-9 20:13
我只是師奶一名,我將我看到的說出來,今年有位視障女生考獲佳績,佢都有感謝學校嘅付出。坦白說,就算成 ...

我又何嘗不是一名老師奶。對於街外人,我校都係有人喜歡有人不喜歡,不是當中嘅家長們係好難明白得透徹的。但願自己知道無選錯學校就是了。大家努力吧!

WKF

https://www.hkbuas.edu.hk/s/s01_news/1909/190903/190903e.html

vincenthocs    發表於 19-9-12 08:48
greenapple1093    發表於 19-9-11 22:00

SPC
http://www.spc.edu.hk/content.php?id=82&mid=8-126

greenapple1093    發表於 19-9-13 23:00
lindalowailing    發表於 19-9-12 14:08
vincenthocs    發表於 19-9-12 08:48

王少清中學聯招结果:
JUPAS 首輪派位焦點:

1.        高達105位同學(94.6%)獲得聯招取錄,較去年高7.3%,更遠高於全港整體54.3%,自新高中文憑試設立起連續5年創新高

2.        高達98位同學(88.3%)獲得學士學位(DEGREE)取錄,較去年高4.4%,更遠高於全港整體44.8%,同樣連續5年創新高

3.        高達90位同學(76.3%)獲得政府資助的學士學位(教資會資助及指定專業/界別課程資助計劃)取錄,較去年高3%,同樣連續5年創新高

4.        獲教資會資助學士課程取錄人數比例創新高,佔全體63.1%;當中獲3大(港大、中大、科大)取錄的人數於8大中近半(42.9%)

greenapple1093    發表於 19-9-13 23:14
vincenthocs    發表於 19-9-12 08:49

Joe8889 發表於 19-9-9 19:11
其實不明白為何大家都那麼在意流失率。
medicine兄有好詳細分析,但大部分減少都假設為留班/踢走,我有保留 ...
可以任意留班及踢走的嗎?教育署有沒有規範?

回覆 sunflower2000 的帖子

唔可以隨便踢人,但可以用唔少手段、言語去令到你自願走。

1998Ruby1998 發表於 19-9-13 15:25
回覆 sunflower2000 的帖子

唔可以隨便踢人,但可以用唔少手段、言語去令到你自願走。 ...
能有甚麽手段?不合理的可以向傳媒、區議員或教育署尋求協助或投訴吧?

sunflower2000 發表於 19-9-13 15:29
能有甚麽手段?不合理的可以向傳媒、區議員或教育署尋求協助或投訴吧?

都話係令到你自願走,當事人當然唔覺得唔合理。

老師可以日日打電話投訴個學生學習同行為問題,亦可以每個三五七日見家長煩到你自己要走。學校可以針對學生,任何職務同活動都唔俾你參與,批改作文、說話、Arts Music 會特別苛刻啲。你可以賴死唔走但讀得會唔開心。
老師最後就好語重心長咁話為你好,留低讀上去唔會有好結果,會讀得唔開心。如果問點解乜活動職務都冇,一係就話覺得你唔適合、未達標、抽籤抽唔中之類。

成績差嗰批好多都讀書態度同行為會有啲偏差,所以老師做嘅一切,就唔會覺得唔合理,只會覺得係自己問題。

1998Ruby1998 發表於 19-9-13 16:02
都話係令到你自願走,當事人當然唔覺得唔合理。

老師可以日日打電話投訴個學生學習同行為問題,亦可以每 ...
學校畢竟係公益性行業,唔係好信會咁過份。

sunflower2000 發表於 19-9-13 19:41

親身經歷,信不信由你。

1998Ruby1998 發表於 19-9-13 20:10
親身經歷,信不信由你。
唔向教育署或傳媒投訴? 不平則鳴!

sunflower2000 發表於 19-9-13 19:41
學校幾時變咗做"公益性行業"?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題