用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

Ben2004 發表於 20-1-5 22:44
沙田官立中學

2018-2019 校務報告:

其實上年已沒有再公佈DSE成績了!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

迦密中學(CSS)

33222: 96.6%

中文4+ 72%
英文4+ 86%
數學4+ 72%
通識4+ 74%
主科4+ 76%

JUPAS offer: 94.9%

Destination of S6 school leavers
Local degree 76%
Local sub-degree 17%
Overseas 4%
Others 3%
Total: 100%

https://www.carmelss.edu.hk/site/wp-content/uploads/2019/11/CSS-school-pamphlet-2019.pdf

greenapple1093    發表於 20-1-6 19:58

johnwooo 發表於 19-12-3 13:36
上智個數係4 and above:  71.8 / 78.3 / 86.2 / 71.1

聖家level 4 + 5+: 62 / 81/ 64 / 74

點解上智科數咁好?我阿女計數計到係咁爆壓力瘡

little_yolky 發表於 20-1-6 15:56
點解上智科數咁好?我阿女計數計到係咁爆壓力瘡

2018 HTC:

4+ ///LS -- 63.4 / 82 /85.7 / 65.8

2019 HTC:

4+ ///LS -- 71.8 / 78.3 /86.2 / 71.1

今屆成績中文明顯進步, LS都要一讚, 佢地數學真係勁過好多學校, 我都想知係人定教學方法嘅問題

[size=15.3333px]你亞女係度有冇知點解

johnwooo 發表於 20-1-6 16:03
2018 HTC: 4+ 中/英/數/LS -- 63.4 / 82 /85.7 / 65.8
2019 HTC:4+ 中/英/數/LS -- 71.8 / 78.3 /86.2 / 7 ...

我唔知呀,總知佢近排做數做到痴咗條孖筋,一額頭暗瘡!同學仔話數學老師「喪心病狂」,俾咁多功課!中文老師又話中文功課永遠陪住大家,唔好諗農曆年少功課。

阿女一邊做一邊同我講:媽咪,簡介會校長明明話少功課架喔!我心諗,你蠢咪做得慢囉

little_yolky 發表於 20-1-6 17:04
我唔知呀,總知佢近排做數做到痴咗條孖筋,一額頭暗瘡!同學仔話數學老師「喪心病狂」,俾咁多功課!中文 ...

原來狂操數, 我都以為自主學習=少功課, 但冇諗過咁誇張, 不過亞女小學呢六年都係喺功課堆中成長, 佢又中意做功課, 如果佢入到, 應該都適應到嘅
briefing 又好似無講功課量喎

johnwooo 發表於 20-1-6 17:15
原來狂操數, 我都以為自主學習=少功課, 但冇諗過咁誇張, 不過亞女小學呢六年都係喺功課堆中成長, 佢又中意 ...

但係佢D同學仔聖誕最後幾日至做功課喔所以我覺得係阿女問題多D

我都唔覺得狂操啫。佢長假做百五題數,我果時weekend都做咁多啦

little_yolky 發表於 20-1-6 17:19
但係佢D同學仔聖誕最後幾日至做功課喔所以我覺得係阿女問題多D

我都唔覺得狂操啫。佢長假 ...

150題數,犀利呀!

Ben2004 發表於 20-1-5 22:44
沙田官立中學

2018-2019 校務報告:
升學情況理想呀,成績應該也不錯吧

我唔知呀,總知佢近排做數做到痴咗條孖筋,一額頭暗瘡!同學仔話數學老師「喪心病狂」,俾咁多功課!中文 ...

開始未適應係咁㗎喇...

日子有功,做做吓就變摩打手,做數除咗要識,都要做得快!

Ktfk 發表於 20-1-8 23:33
開始未適應係咁㗎喇...

日子有功,做做吓就變摩打手,做數除咗要識,都要做得快!
日子有功,先可以成為少數數學科成績優秀既女校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

沙田蘇浙中學

http://www.kccshatin.edu.hk/sch_plan_report/report1819.pdf

3322  =  100%
4+      =  61.8%
2+      =  99.6%

中六畢業生人數 = 115

入讀副學士       =   14人     (12%)
入讀學士學位   =   101人   (88%)
入讀聯招學士   =    97人    (84%)
入讀三大            =   36 人   (31% = 84% X 37%)

greenapple1093    發表於 20-1-18 22:19

Ben2004 發表於 20-1-12 01:02
沙田蘇浙中學

http://www.kccshatin.edu.hk/sch_plan_report/report1819.pdf

沙蘇2019年3322率出現兩個數

p.36 87% (100 / 115)
p.46 100% ← 100人?

2019年校務報告 (p.36)

「根據香港考試及評核局發布之二○一九年香港中學文憑考試成績,本校87%學生於四門核心科目(英國語文、中國語文、數學及通識教育)考獲「3322」或更佳成績,而全港獲此成績的考生僅佔37%。綜計十七門學科中,100%應考學生獲二級或以上成績的佔十五門;超過70%應考學生獲四級或以上成績的佔六門,而整體學科獲二級或以上成績的比率達99.6%;獲四級或以上成績的比率為62%。」

greenapple1093    發表於 20-1-18 22:19

沙蘇、培英、林求謀哪間DSE 好D?

sunflower2000 發表於 20-1-12 17:57
沙蘇、培英、林求謀哪間DSE 好D?

DSE成績 林裘謀 > 沙培 ≃ 沙蘇

2019年 4+ | 3322 | 2+
林 66.0% | 86.6% | 98.1%
培 61.9% | 88.7% | 99.0%
蘇 61.8% | 87.0% | 99.6%

林裘謀2019年DSE成績
http://www.skhlkmss.edu.hk/schhome/hkdse_and_jupas.php

沙培2019年DSE成績
https://www2.pyc.edu.hk/hkdse.html

hkpapa852 發表於 20-1-9 07:50
日子有功,先可以成為少數數學科成績優秀既女校。
上智4+數字高, 有冇方法推測到5+? 如果冇, 會唔會有機會5+得1x% ?

johnwooo 發表於 20-1-14 09:15
上智4+數字高, 有冇方法推測到5+? 如果冇, 會唔會有機會5+得1x% ?
3 大率可以合估5+

醒目開學勳章 王國長老

我中四五時都遇過喪心病狂式數學老師
對我等數學白痴,真係求生不得求死不能
不過大個唸返,係多謝佢當時咁癲

元朗        天水圍官立(TSWGSS)
page 5

https://ds.icampus.hk/tswgss/upl ... be7f254b9e4d2f9.pdf

greenapple1093    發表於 20-1-18 22:24