用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

hkpapa852 發表於 19-12-3 10:58
矇唔緊要, 方便的話放上嚟大家研究吓
聖家, 希望睇到

greenapple1093    發表於 19-12-8 20:39
pccw2017    發表於 19-12-4 11:04

johnwooo 發表於 19-12-4 09:17
聖家, 希望睇到

謝謝, 証明你的理解正確

今年聖家比上年進步好多, 重回B1B水平

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-12-4 09:27
謝謝, 証明你的理解正確

今年聖家進步好大, 已屬B1B中上游水平

係呀, 比2018進步不少, 我搵番2018 4+數字, 佢地亦以呢個模式表達 (4 同5+分開計):
C / E / M / LS

48.4 / 75 / 54 /54 (呢個數係4 加埋5+)

johnwooo 發表於 19-12-4 09:39
係呀, 比2018進步不少, 我搵番2018 4+數字, 佢地亦以呢個模式表達 (4 同5+分開計):
請問有沒有2018年既資料可以放上嚟睇吓?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

johnwooo 發表於 19-12-4 09:39
主科4+平均由2018年的57.9%急升至2019年的70.3%,好大的升幅!
點做到的呢?

magtam0520 發表於 19-12-4 12:46
主科4+平均由2018年的57.9%急升至2019年的70.3%,好大的升幅!
點做到的呢?
睇番school report, 2018年S6生有124人, 2019年有107人, 基數細左, 會唔會有影響呢?

magtam0520 發表於 19-12-4 12:46
點做到的呢?
其實唔係聖家今年成績突飛猛進, 係聖家上年表現太差啫!

聖家書院過去4年DSE表現:

畢業年度3322率畢業生人數主科5+率平均主科4+率平均主科5+率主科4+率
2015 -  201681.10%148
63.25%
~45%/~85%/~55%/~68%
2016 -  201789.20%111
69.15%
49.5%/85.6%/66.7%/74.8%
2017 -  2018~82%12416.28%58.00%12.9%/20.2%/16.1%/15.9%48.4%/75%/54%/54.6%
2018 -  2019~87%10719.50%70%16%/23%/12%/27%62%/81%/63%/74%

2019年其實同2017年表現相近, 2017年英數常表現還要更好, 今年主要係中文有大幅提升

johnwooo 發表於 19-12-3 13:36
上智個數係4 and above:  71.8 / 78.3 / 86.2 / 71.1

聖家level 4 + 5+: 62 / 81/ 64 / 74

按照仔幅少許矇既相, 聖家level 4 + 應該係: 62 / 81/ 63 / 74

hkpapa852 發表於 19-12-4 13:27
按照仔幅少許矇既相, 聖家level 4 + 應該係: 62 / 81/ 63 / 74

咁maths 咪有1人唔及格?: 12 (5) / 51 (4) / 36 (2&3)
你好西利, 當我仲搵緊2018個幅圖, 你已經寫左出黎, 請問可以係邊睇到?

咁即係聖家一早已有1B成績?

johnwooo 發表於 19-12-4 13:37
咁maths 咪有1人唔及格?: 12 (5) / 51 (4) / 36 (2&3)
你好西利, 當我仲搵緊2018個幅圖, 你已經寫左出黎
近4年有3年達B1B成績 (我只有近4年資料), 只係上年衰咗

好多人一直以為佢只係B1C中學

hkpapa852 發表於 19-12-4 13:42
近4年有3年達B1B成績 (我只有近4年資料), 只係上年衰咗

好多人一直以為佢只係B1C中學
唔係好明, 點解只用主科去衡量一間中學嘅banding?  如果主科好, 但其他科麻麻, 咁咪可能錯banding?

johnwooo 發表於 19-12-4 17:01
唔係好明, 點解只用主科去衡量一間中學嘅banding?  如果主科好, 但其他科麻麻, 咁咪可能錯banding? ...

難D瓜,選修科係叫餸食飯,唔岩食應該唔會叫~~~

johnwooo 發表於 19-12-4 17:01
唔係好明, 點解只用主科去衡量一間中學嘅banding?  如果主科好, 但其他科麻麻, 咁咪可能錯banding? ...
4主科, 係所有DSE學生必修科 (除NCS可不考中文), 只要主科不達標, 選修科叻到曉飛入U機會都大打折扣.

大部份學校, 大部份選修科都只係少於一半, 甚至1/3人可科讀. 其實不少係變相以精英制去安排選科, 咁選修科成績自然好

係絕大部份既B1同B2中學, 基本上都係選修科成績, 好過主科

主科成績好過選修科既學校事實亦存在, 但通常差異唔係太大 (如荃官, ~5%).  

回覆樓主:

李城璧(PLKLSPC)

2018-2019周年校務報告(p.5)
https://www.plklsp.edu.hk/wp-content/uploads/2019/01/周年校務報告2019.pdf

33222: 46.4%
22222: 89.7%

整體4+: 40.8%
整體2+: 96.8%

中六人數: 111人
聯招取錄: 69%

greenapple1093    發表於 19-12-8 20:55

johnwooo 發表於 19-12-3 10:27

上年都係4同5+兩個數分開,因為個圖我影得矇, 佢係用bar ch ...

學校之統計圖明顯顯示係以上而下由上方5**至底部的2&3,剛剛相反於其他中學的顯示方法,其他中學係以下而上由底部的5**至棒形圖上方的2+。簡單D講,即係其他中學公佈的是[4+]或[5+]之棒形圖;而聖家展示的是[4-](4或以下棒形圖,不包括1的成績)或[5**-](5**或以下棒形圖,不包括1的成績)。其實細心DD睇係可以知道攞1級別的學生人數,即(1-2&3百分比-4百分比-5或以上百分比)就可以得知1級人數之百分比。例如:數學科1級人數百分比=100%-36%-51%-12%=1%。

hkpapa852 發表於 19-7-15 15:31
坑真:

https://www.tlmshk.edu.hk/academic3.php

坑真2017同2019年22222應非100%
因為中文2+得99% 即有1人不合格
從整體2+ 99.4%推算22222為96-99%

醒目開學勳章 王國長老

Poyau 發表於 19-12-4 20:38
李城璧(PLKLSPC)

2018-2019周年校務報告(p.5)

條數有古惑架

111*69%=77

入大學 46.4%
入大專 89.7%

人數點分配呢?

真係好想知條數點計

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-5 11:24
整體4+有40.8%, 但3322率又係得4X%

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852 發表於 19-12-5 11:46
整體4+有40.8%, 但3322率又係得4X%
有你出現最好, 我睇到 R 爆頭流晒血

就咁睇 % 隨時中伏

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 19-12-5 11:24

解謎考吓大家有無李城璧人的素質
1.「多角度思考」的審事思維
2.「和而不同, 互相尊重」的待人態度
3.「自律」「求進」的做人心態
4.「健康身心」的個人體質