用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

bobbob 發表於 19-10-15 08:19
真係唔講得上好,有3科level 4+低過全港平均,另外有4、5科同平均差不多,真係要加多把勁,否則band 1不保 ...
原來我記錯, 係好過大前年, 唔係前年:

高主教有記錄既近7屆DSE成績 (4主科4+%)

畢業年度主科4+率平均主科4+率
2012 -  201355.95%48.1%/63.6%/62.5%/49.6%
2013 -  201447.25%~35%/~52%/~58%/~44%
2014 -  201549.25%~28%/~57%/~67%/~45%
2015 -  201639.25%~22%/~52%/~48%/~35%
2016 -  201750.50%~35%/~61%/~68%/~38%
2017 -  201845.00%~34%/~46%/~56%/~44%
2018 -  201940.25%~35%/~37%/~52%/~37%

今年英文可能係歷屆最差

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-10-15 08:56

呢個成績頂多B1C,長期趨勢向下,隨時步港華同聖類斯後塵

回覆樓主:

長天

greenapple1093    發表於 19-10-17 20:47
vincenthocs    發表於 19-10-16 09:03

hkpapa852 發表於 19-10-15 08:56

高主教變成咁... 係band 2 喎

HM168 發表於 19-10-15 10:45
長天

4主科4+:

~32%/~50%/~55%/~45%

4+平均: ~45.5%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

cafeva 發表於 19-10-15 11:00
高主教變成咁... 係band 2 喎
如果高主教已當B2呢........... 可能又會引起不少人話B1中學定義既門檻太高啦!

算吧啦! 都係去睇番3322啦

medicine    發表於 19-10-17 22:18

bobbob 發表於 19-10-15 08:09
證明你好明智,如果我無記錯

咁好記性 因為係有英小feeder, 所以我較為留意科英文

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 19-10-15 11:45
咁好記性  因為係有英小feeder, 所以我較為留意科英文

應該唔少學生係小學部直升,level 4+唔夠40%真係幾難睇

mannewliv 發表於 19-10-15 10:13
呢個成績頂多B1C,長期趨勢向下,隨時步港華同聖類斯後塵
高記成績感覺似聖呂

回覆 mannewliv 的帖子

港華今年仲未公布dse成績

DSE成績港華、高記、聖類斯邊間最好?

sunflower2000 發表於 19-10-15 17:11
DSE成績港華、高記、聖類斯邊間最好?

港華 > 高主教 > 聖類斯

回覆 hkpapa852 的帖子

高主教應該仲係1c

Poyau 發表於 19-10-15 23:54
港華 > 高主教 > 聖類斯
原來聖類斯仲差過高主教,咁真係今非昔比

sunflower2000 發表於 19-10-16 11:39
原來聖類斯仲差過高主教,咁真係今非昔比

講今非昔比有啲跌得更低
以前與高主教為鄰的聖貞德
與聖類斯冋屬慈幼會的慈幼

christy2011 發表於 19-10-16 07:57
回覆 hkpapa852 的帖子

高主教應該仲係1c

上年呢個成績邊有1C呀?!

如果今年那是這盤數,基本上可以確定2A-2B

Poyau 發表於 19-10-16 12:27
講今非昔比有啲跌得更低
以前與高主教為鄰的聖貞德
與聖類斯冋屬慈幼會的慈幼
可惜!!

vincenthocs    發表於 19-10-16 22:10
Poyau    發表於 19-10-16 19:51

回覆 sukitelfold 的帖子

咁長天,聖芳濟係band 幾?

christy2011 發表於 19-10-16 18:45
回覆 sukitelfold 的帖子

咁長天,聖芳濟係band 幾?

大約45%主科4+,剛剛到1C,二者有衝突?

回覆樓主:

我自己都鐘意高主教小學,校長感覺上好有愛心.
高主教中學實在太可惜,咁好既條件,有間直屬私小(好似坑真,九龍民生,培正...中學成績都好好),位處12校網,女生又收左了,小班教學又搞左了,成績彈都唔彈下,等好成績等到頸都長.
小學升中就算走三四十個,再收余下前七十,估計都唔差㗎.我都想知問題出系邊到?