用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

NT8 迦密主恩
http://www.cdgfss.edu.hk/sites/d ... DSEE2019CHINESE.pdf

主科4+ (C/E/M/LS): 58.9%/67.7%/79.8%/63.7%

英數明顯較同區其它學校好

greenapple1093    發表於 19-10-5 20:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KL5 蒙民偉
http://www.cccmmwc.edu.hk/downlo ... 906532095084218.pdf

3322率: 70.59%
主科4+ (C/E/M/LS): 46.2%/37.6%/53.8%/47%

有進步, 不錯!

christy2011    發表於 19-10-21 07:52
greenapple1093    發表於 19-10-5 20:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

KL3 銀禧

https://www.bhjs.edu.hk/achievements/index/zht/70

今年公佈既資料比往年更少, 入U率都低咗 8.3%, 相信成績可能較上年差了

greenapple1093    發表於 19-10-7 19:13

CCSC

http://www.ccsc.edu.hk/wp-content/files/2019%20DSE%20Exam%20Results.pdf

3大: (41+28+5) / 147 = 74/147 = 50.34%

8大: (74+9+21+4+2+2) / 147 = 112/147 = 76.19%

聯招學士: (112+9+8) / 147 = 87.76%

回覆樓主:

YWC

kctsang    發表於 19-10-11 19:38
greenapple1093    發表於 19-10-10 20:24
vincenthocs    發表於 19-10-3 10:37

HM168 發表於 19-10-3 10:13
YWC
有埋入學banding, very good!
有無5+%, 易D比較.

vincenthocs    發表於 19-10-3 10:37

回覆 HM168 的帖子

Difficult to assess.

The school discloses 5**/5* statistics, mainly to limit direct comparison with other boys' and co-educational schools.

Closest comparable is SJC. YWC is better in Chinese language, at par in Math, behind in Eng and LS.

原來S1 BAND 2 BAND 3加埋都有40%, 咁DSE 成績都唔錯啦

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2019%20HKDSE%20result.pdf

S6 pathway
Number of offers from JUPAS
(i) UGC-funded Honours Degree Programmes 104 (80%)
(ii) SSSDP Honours Degree Programmes 10 (7.7%)
(iii) Self-financing Honours Degree Programmes 4 (3.1%)
(iv) UGC-funded AD/HD Programmes 2 (1.5%)

greenapple1093    發表於 19-10-10 20:30
vincenthocs    發表於 19-10-5 09:34

YWC

收咗咁多band 2 band 3都有咁嘅學術成績,已經超額達標啦。
何況呢類學校仲要兼顧音體藝表現。

cafeva 發表於 19-10-3 10:18
有埋入學banding, very good!
有無5+%, 易D比較.

呢個數字印証了當年小學部學生B1%係不足50%

hkpapa852 發表於 19-10-5 12:56
呢個數字印証了當年小學部學生B1%係不足50%

印証完,咁你想表達什麽?

kctsang    發表於 19-10-11 19:39

YWC
下年更勁!

回覆樓主:

YWC 似乎學生差異大,今年degree率低于過去兩年,估計3322率不太高.

總體學生band1C入,以band1BC既成績出亦合理.

既然學校都寫明non-DSS,亦講明是當年生源不濟,都是等出明年成績先好評估.

Sing13 發表於 19-10-7 10:51
YWC 似乎學生差異大,今年degree率低于過去兩年,估計3322率不太高.

總體學生band1C入,以band1BC既成績 ...

呢屆咁多唔係Band 1嘅學生,但5** 5*比率見得人。個%仲要係唔包 5。學生成績應該增值唔少。

我估學校雖然救唔曬每個band 2 3學生,但起碼有一大批學生成績依然突出。

題外話,呢間傳統學校依然保持低調,有家長甚至以為成績一直唔見得光。唔知學校幾時順應潮流 (或者隨波逐流) 將好消息公佈呢?

hkpapa852 發表於 19-10-2 12:40
KL5 蒙民偉
http://www.cccmmwc.edu.hk/download/file/pressRelease/2019071015443711906532095084218.pdf
...

英文都進步了。

papapabababa81 發表於 19-10-7 14:07

呢屆咁多唔係Band 1嘅學生,但5** 5*比率見得人。個 ...

有網友估過英華既生源,都估得幾准.
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3737029&page=12&authorid=0#pid47844611

你睇埋此帖前后文,自然知道英華往年成績.
至於睇叻個部分學生,如果你睇香島前面個批學生,你會以為是band1A B既中學,播道亦有出榜眼,直資學校學生有叻同唔叻并不出奇.

回覆 papapabababa81 的帖子

知晤知今年梁式芝,順利天主教,觀官dse點?

ppmmbb 發表於 19-10-5 16:48
印証完,咁你想表達什麽?
想等睇下年表現,就知DSS模式係咪真係有效提升學生學術水平

回覆樓主:

印証完 Band1不足50%,與想睇下年DSS表現有關嗎?

不過你可能失望,下年唔係純DSS,當年小一有20%係非 DSS。

另外,小學部一直以來都有 Band2及3學生升中,現時DSS都有,只要校內試合格,中學就收,中學唔會只揀小學部 Band1及最 top個班Band2學生來收,是全收,此乃小學部的優點,家長及學生相對輕鬆d,唔需要爭入 Band2中或以上,當然亦有他的缺點,學生扶扶 look look都上到中學部。