用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

Ben2004 發表於 19-9-6 00:34
回覆 medicine 的帖子

我明白你的想法, 但你仍不明白我的考慮.

前面都話左。學校沒足額招滿144個S1(明年你就明白,睇2018-2019報告裏的各個班級人數),係唔想招沒實際經過中學本身自己的考試,而把名額144-132=12個保留位到S2時通過插班考試招滿。而尼個132,亦係六年后的數量,但係,你需要明白,中二可以有插班生,亦可以有插班試。而S1係唔沒時間比你做尼樣叩門考試。亦清楚講明,睇2018-2019報告裏面的各級人數,再比對2017-2018的對應班級人數(S1變S2,S2變S3.。。。)。請記住。目前S1-132(明年升S2,睇報告裏面S2係幾多,我估係多於132少於或等於144.你話堅持132).S2-164升S3-幾多。S3-144升S4-幾多。S4-158升S5-幾多。S5-133升S6-123(已經有DSE成績,確定123絕對唔會錯)。S6-149已經考完DSE並出左報告149無疑問。甘樣夠簡單未。
或者,該學校S2,S3都有插班考試,以供外校生爭取。尼個做法正正完美解釋點解S1S2都沒足額(4班上限144,5班上限170),而S3卻足額(已證實4班144滿額,5班170等2018-2019報告)。而S4已經分科,估計沒人或插班人數不足抵銷留級或勸退/轉學人數從而出現不足額。S5基本沒人轉。S6更少之又少插班而勸退/留級卻相對多。已經證實2017-2018報告的S5-133人,到2018-2019時S6-123人(即2019DSE參考基數)

medicine 發表於 19-9-6 00:59
前面都話左。學校沒足額招滿144個S1(明年你就明白,睇2018-2019報告裏的各個班級人數),係唔想招沒實際 ...
你意思係S5升S6少左10個係勸退?

有無知今年mss dse考成點?

medicine 發表於 19-9-5 20:26
該校報告2018DSE人數係149人。該校網頁有。
170——149
144——123

但係,這個(負百分率)%=留失%+留班%喎?!

PeterWong2012 發表於 19-9-6 08:48
竟然有人挑剔一間中學中六畢業人數比中一入學人數少十幾廿人

將問題廣汎化係唔切實際。挑剔的係標榜自己係全港升學率百分比最高的個一間而已。顯而易見,該學校中一至中六的在校人數變化確實給人明顯的感覺。請仔細爬文,品量凴個人智商理解與否再挑機不遲

YmOra 發表於 19-9-6 07:51
但係,這個(負百分率)%=留失%+留班%喎?!
沒錯,係包括留級。但如果僅僅留級20人甘多,甘意味著咩野?

cafeva 發表於 19-9-6 07:31
你意思係S5升S6少左10個係勸退?

尼個問題,前面有講過,勸退包括約見家長,留級甚至多次留級。
如果你係家長或學生,係中五,被學校提早一學期約見家長,强烈暗示學生不適應該學校學習環境,成績脫節或講跟唔上,如在未來一學期無改善則留級,留級一年后仍無改善則仍需留級。再透過‘旁人’婉轉告知家長,該學生成績唔錯,只係唔適應尼閒學校,不如自己提早謀定轉學校事宜,以免留級。個時,你會點做

medicine 發表於 19-9-6 14:27
尼個問題,前面有講過,勸退包括約見家長,留級甚至多次留級。
如果你係家長或學生,係中五,被學校提早一 ...

勸退呢回事,請問鄧顯有無呢?

nillnill 發表於 19-9-6 15:19
勸退呢回事,請問鄧顯有無呢?
麻煩花滴滴時間爬文。一直講嘎就係尼一間,通過各種途徑減少後進生投考應屆DSE從而提高報表升學百分率以達引人注目嘎不良手法

對於某滴沒腦噶,真係講多無謂。唔好扯甘遠,需要講事實。鄧X,津校,除左DSE外,有開IB或其他課程咩。到左S5都由133變S6的123人,請問,又有10個去左海外?話某直資沒人會懷疑。用下腦啦。等出年的2020報告,再來審視鄧X係唔係甘翹,又有甘多S5‘海外’直接升學(即係甘岩避開S6DSE報表)。到時約定你啦。2019尼一年報告裏唔再回尼滴信口開河噶人

假設計埋呢10人, 人均5=3.24*123/133=3, 都仲係好勁

NeoMom 發表於 19-9-6 17:54
假設計埋呢10人, 人均5=3.24*123/133=3, 都仲係好勁

尼10個人,成績係勁噶話,點解沒去參加DSE?他們去了邊度?莫非真係‘海外’升學?S5來喔,仲有,唔係10個,而係本來該係144(S3).S5先133.
問題的關鍵在於誠信。對於一間挖空心思去如何利用非正常技術手段來提高百分率的管理層,他所提供的某個高百分率的數據又幾值得可信尼。即係話,只要沒詳細列明全部5或以上的全部名單,就不可信人均5或以上的%,鬼知用幾個學生去計算

NeoMom 發表於 19-9-6 17:54
舉個例。計算5**,網頁報表裏一共列舉了13位學生共計41個5**。莫非仲有好多個學生摞到1個5**而沒列出來?
如果係噶,甘就好咯。即係幾多個知唔知?至少係123X0.49-41=19個。仲19個同學摞到一個5**,點解唔加尼一句落去尼。或者講應届DSE考生共有32人(13+19)摞到一個或以上5**。尼兩句對於家長都有吸引力噶。
如果第13位個一科5**之後學生沒人摞到任何5**,意味著41/0.49=84個學生為抽樣基數,甘就
因爲沒全部列明,無從考究。。。大家自行判斷邊個可能性更大

medicine 發表於 19-9-6 17:25

對於某滴沒腦噶,真係講多無謂。唔好扯甘遠,需要講事實。鄧X,津校,除左DSE外,有 ...

有勁人去咗dbs讀 IB, 有勁人一早考到牛津獎學金,有人中5要留班,我從來都未聽過有人被勸退,但連續留級兩年係有人試過,我係鄧顯家長。學校係唔會放棄每一個學生,冇精英制,呢點我好欣賞

hyngok 發表於 19-9-6 19:51
有勁人去咗dbs讀 IB, 有勁人一早考到牛津獎學金,有人中5要留班,我從來都未聽過有人被勸退,但連續留級兩 ...

你講的是S5先去嗎?先勿論其他,講講2017-2018報表裏面S5-133人,即2018-2019的S6,報表只係123人,尼10個係有凴有據少佐,中5突然去DBS讀IB,笑壞人。中5考到牛劍獎學金,鳳毛麟角。中5留班,尼樣先係重點。你係家長,孩子係BandONE頭讀緊,叫你留班,你會點打算?係留班還係其他選擇(包括轉校考一次DSE,真係唔得先第二年再考多次,即係中5唔留班而中6重考)

medicine 發表於 19-9-6 20:06
你講的是S5先去嗎?先勿論其他,講講2017-2018報表裏面S5133人,即2018-2019的S6,報表只係123人,尼10個係 ...

有人係抽入,抽入係冇分band 1頭定尾?點解你要咁樣針對鄧顯呢?中3轉去dbs讀ib, 牛津獎學金個個我真係唔知係中幾,年年都會有幾個留級生,有人中3已出國。

hyngok 發表於 19-9-6 20:16
有人係抽入,抽入係冇分band 1頭定尾?點解你要咁樣針對鄧顯呢?中3轉去dbs讀ib, 牛津獎學金個個我真係唔 ...

Band1頭係指學校。鄧X有甘靚DSE成績報表,唔值得BAND1頭?
宜家問緊係中5少左個10個啊。中三之前一個半個,當然唔會有人質疑啦。出年再來睇報告,又係唔係甘翹中5升中6時又少10個8個啦