用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, ...
樓主: greenapple1093
go

2019文憑試成績及入大學率 (更新1151, 1152, 12/7/2020, 20:44)  

李大人 發表於 19-7-19 07:37
校內有無機會出貓,份券做手腳?

all students assessments must be scanned. 跟住在網上search, if 學生的IS同網上文章超過某percentage. If haven’t submit to IB, redo before deadline. Especially EE, if mentor and buddy teacher both overlook - plagiarism, and submit to IB, bye bye student (即時) Bye bye teachers (later)

因為IB是國際性考試,其他地方的執法權有限,所以長期有傳聞指有其他落後國家的人幫忙做課業,找人請槍亦未必會plagiarism。DSE就不同,因為市場較細,容易被人知道,較少有plagiarism。

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

可風DSE真係好勁

如果大家要討論IB,建議另開新帖
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

大家唔好破壞greenapple 的苦心

回覆 Kitty1230 的帖子

可風今年跌左好多喎, 上年就真係好勁

妹妹頭 發表於 19-7-19 13:29
回覆 Kitty1230 的帖子

可風今年跌左好多喎, 上年就真係好勁
我無留意上年呀,單睇今年己經咁勁,
如果係咁上年一定勁勁勁

奇怪,鄉議局中學DSE成績肯定高於宣基,但排名竟然低過宣基。有幸得知宣基今年一些情況,雖然考得也不錯,但兩校差距還是明顯的。

PeterWong2012 發表於 19-7-20 12:14
排名高低係邊到睇到?

從來所謂中學排名都冇一個官方認證,全部都係各個機構或網站自行排列…
頁1,DSE 成績排名

sunflower2000 發表於 19-7-20 12:19
頁1,DSE 成績排名

請提供客觀數據(例如主科5級率)証明 鄉議局中學DSE成績高於宣基.

謝謝

greenapple1093 發表於 19-7-20 13:12
請提供客觀數據(例如主科5級率)証明 鄉議局中學DSE成績高於宣基.

謝謝
等宣自己日後宣佈吧(或者佢唔會宣佈),我講都代表唔到官方,反正低唔少啦。不過就憑宣公佈的主科4+率就作排位,可以好大偏差。

回覆 PeterWong2012 的帖子

其實機會頗低,近年已經很少學生會有好多星星但中文得二。大部分人中文2咗其他科都唔高分/唔多星星。我相信全港受惠這新政的人不超過20-30人。