用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 畫畫比賽對升中有幫助嗎
go

畫畫比賽對升中有幫助嗎

想問以下畫畫比賽獎項拿了金獎,對升中有幫助嗎?又或者有沒有其他認可性高的畫畫比賽介紹?
1. Artmix (http://www.artmixhk.com/about.html)
2. ICEHK (https://editoricehk.wixsite.com/icehk)

kkv408 發表於 19-7-1 11:10
想問以下畫畫比賽獎項拿了金獎,對升中有幫助嗎?又或者有沒有其他認可性高的畫畫比賽介紹?
1. Artmix (ht ...
冇用其實畫畫當興趣咪好攞
唔好成日要升中有用先做
比賽都當俾個目標個小朋友
唔使理對升中有冇用

jc2009    發表於 19-7-9 15:57
王家爸爸    發表於 19-7-1 11:28

體藝中學應該有幫助, 其他中學應該無。

畫畫當興趣好了!

gracelam 發表於 19-7-1 11:31

體藝中學應該有幫助, 其他中學應該無。

謝謝,我見中學申請表都有一欄要填藝術獎項,但聽人講唔係個個畫畫比賽都可以寫,所以才問問,小朋友升小5,時間比較緊張,唔係樣樣比賽都可以參加,只能揀一兩個比較認可性高既來參加,所以先有此問問。

kkv408 發表於 19-7-1 13:12
謝謝,我見中學申請表都有一欄要填藝術獎項,但聽人講唔係個個畫畫比賽都可以寫,所以才問問,小朋友升小5 ...

有奬咪填, 冇嘅唔洗特登去比賽。

考好呈今試, 成績好係王道!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-7-1 13:17
有奬咪填, 冇嘅唔洗特登去比賽。

考好呈今試, 成績好係王道!!

明白,謝謝

其實呢類認受性唔高既獎,唔填可能會好啲。值得填既繪畫比賽,其實得賽馬會同民政事務處辦嗰個,好似叫全港青少年繪畫比賽。

回覆樓主:

體育,音樂,美術。
一般體育強的學生會較著數!
而樂器類則要看未來幾屆會否缺人,要講下運。
至於美術除非有好特別獎項,否則會易比人忽略!

fatman69 發表於 19-7-2 18:22
體育,音樂,美術。
體育成就可以好客觀咁比較,你跑同樣距離,比全港最快嗰個用少零點零一秒就係確確實實咁快過所有人。音樂、美術始終有主觀成份,所以無用既獎就唔寫好過寫。

王家爸爸 發表於 19-7-2 09:37
其實呢類認受性唔高既獎,唔填可能會好啲。值得填既繪畫比賽,其實得賽馬會同民政事務處辦嗰個,好似叫全港 ...

明白曬,你既資訊對我非常有幫助,因為出面學畫畫,老師經常叫我地參加,話對升學有幫助,我唔清楚係咪,所以佢叫我參加,我咪參加,但呢d比賽要比錢,如果冇咩幫助,我唔想浪費金錢,不如參加認可性較高的還好。

王家爸爸 發表於 19-7-2 09:39

thanks

fatman69 發表於 19-7-2 18:22
體育,音樂,美術。

難怪身邊朋友著重體育多一點

王家爸爸 發表於 19-7-2 18:45
體育成就可以好客觀咁比較,你跑同樣距離,比全港最快嗰個用少零點零一秒就係確確實實咁快過所有人。音樂、 ...

清楚,謝謝

kkv408 發表於 19-7-4 08:12
明白曬,你既資訊對我非常有幫助,因為出面學畫畫,老師經常叫我地參加,話對升學有幫助,我唔清楚係咪, ...
我又覺得唔使太介意有冇認受性。小朋友喜歡藝術,畫畫,多參加各種比賽,如果又有出色作品,點解唔寫呢?都是小朋友的興趣,付出,可以表現到小朋友對藝術的enthusiasm.

王家爸爸    發表於 19-7-4 11:25

回覆樓主:

點解要將比賽同升中掛勾,冇利益就。。。

kkv408 發表於 19-7-4 08:12
明白曬,你既資訊對我非常有幫助,因為出面學畫畫,老師經常叫我地參加,話對升學有幫助,我唔清楚係咪, ...
畫畫其實最好當興趣就算,老師經常叫你小朋友參加比賽,係因為佢從佢自己既個人利益諗。老師既諗法係,只要有足夠人參加,始終一定有人有獎,可以邏嚟宣傳,吸引啲唔知頭唔知路既新客。

2jkidsfather    發表於 19-7-4 12:03

其實我覺得絕對會有一定的幫助, 但幫助究竟是大定小, 就要睇下你參加什么样的比賽。
而且我覺得參加藝術活動, 係幫助學校知道你小朋友係均衡發展, 當然你係其他方面更有成就就最好。
但如果我眼前一個除了讀書外, 體音藝都有發展的, 一個只會讀書, 但從無發展體音藝既, 可能學校都會從中權衡一下。

kkv408 發表於 19-7-4 08:14
難怪身邊朋友著重體育多一點
另一個點解學校重視體育、音樂多啲既原因係,體育、音樂有校際賽,學校可以從中增加知名度。美術無校際賽,所以對學校嚟講,基本上係無用,既然無用,又點可能期望學校會睇。

Cliokohonda 發表於 19-7-4 09:45
點解要將比賽同升中掛勾,冇利益就。。。
個人認為藝術既野,最緊要係過程,享受過程,有無人欣賞唔重要。如果覺得小朋友畫畫真係畫得好,而小朋友又享受畫畫既過程,其實可以喺自行階段,將一、兩張自己覺得好既畫,當附加資料交俾學校。面試時吸引老師問小朋友關於畫畫既野,小朋友可以流利地、真心地講到佢點享受畫畫既過程,係面試度加到分,比其他野都更加有用。