用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Repeat P5
樓主: yltung
go

Repeat P5 [複製鏈接]

kwan_kwan3 發表於 19-7-2 07:23
回覆 yltung 的帖子

有時仲要考慮小朋友的心理質素, 同學升晒上小六, 什至比自己成績差都升左上去, 而自己 ...
對!真係要同小朋友傾下,不要為自己自私的決定而影響小孩的一生。

hkpapa852 發表於 19-7-1 15:15
SFA好以只容許留一次班,如果留咗班日後成績唔達標,係要自動離校。

不一定,有同學一年一次班

yltung 發表於 19-6-30 16:31
想請教大家;細女今年升P6 讀SFA; 成績麻麻地; 尤其是數學跟唔上,應該比佢繼續升上小六定係申請重讀P5; 如 ...

留班未必成績一定好咗,今次呈一失敗還有呈二可追上,暑假操好數一科已經可以升多名。
認識有p5 留班(幾年前),結果都一樣。同小朋友傾下看她的心態。
如考得不好入德雅都接受到唔太意見留p5

回覆 yltung 的帖子

咁,小朋友同意Repeat嗎?

簡單地想: 留班一年能由 B1B 升到 B1A 嗎? 女能面對留班的人際關係, 親友問候的輿論壓力和重讀課程的苦悶嗎?

對啊,留班真的很難堪呢!尤其女仔是非多,又無晒啲朋友。
既然入到band1就算啦,升到上中學,數學比重無咁重,不值得因此而留班。

回覆 b3410 的帖子

我小朋友数學也有同樣粗心問题,請問可如何改善?多謝!

CPSKWW 發表於 19-7-1 12:53
同意!我囡當年呈一都喺比數學拖低,經過暑假之後,數學以最高分畢業。never say never,努力在人、成事在 ...

evacalbee 發表於 19-7-2 14:58
搵人補嗎?你這個例子好令人鼓舞

主要是她自己有決心、爸爸幫手同暑假期間搵私補幫手,變相每星期固定幾個鐘操數。首先清底補唔明嘅數,清底後開始學小六數學,有唔明問爸爸同姐姐。信心一建立之後嘅路就有信心走下去。努力!

sqqchen 發表於 19-7-2 14:25

我小朋友数學也有同樣粗心問题,請問可如何改善?多謝!
1 練習口算,有時間就練習10-20分鐘。
2 自己出複雜的四則運算題,每次10題,錯一題就再來十題,直到唔錯先停 (通常兩三輪後我會放水,出簡單D,俾佢過關)

3  搵難度適當的題目,操卷,每次估算錯幾多。下次復卷就有目標,知道大概搵到幾多錯先可能提高正確率。

呢D小學可以試,升中後不適用

yltung 發表於 19-6-30 16:31
想請教大家;細女今年升P6 讀SFA; 成績麻麻地; 尤其是數學跟唔上,應該比佢繼續升上小六定係申請重讀P5; 如 ...

如果只是一科,不如暑假私補下,要建立番信心先

yltung 發表於 19-7-1 18:58
回覆 nicolemummy 的帖子

學校唔想佢repeat; 係我自己申請要佢repeat; 希望佢可以打好過根基再上。咁係應 ...

學校應該唔批。

我也覺不應留級。SFA最多叩直資大有機會收。

b3410 發表於 19-7-2 07:46
中文,英文閱讀理解有冇問題?如果都唔差,整日睇錯/粗心,其實最容易搞。不過都要小朋友肯配合,有心去提 ...

請問樓主提及的粗心大意可以點改?我已經忍左我囝4年,每份數學卷最少失10分就係因為類似情況

多謝分享!!其實小朋友在家也有練习口算,每天練習當中也會計錯。一路練,一路都有錯。考試也同樣計算失分。文字题同思維理解方面都Ok。可能专注力唔好。

b3410 發表於 19-7-2 18:05
1 練習口算,有時間就練習10-20分鐘。
2 自己出複雜的四則運算題,每次10題,錯一題就再來十題,直到唔錯先 ...

請問什麼是口算? 如何練習?我仔有同樣問題

Ocean419 發表於 19-7-3 11:55
請問樓主提及的粗心大意可以點改?我已經忍左我囝4年,每份數學卷最少失10分就係因為類似情況
...
粗心大意我覺得大部分小朋友都有,無論小朋友或家長,心態上都要明白,粗心是嚴重問題,唔可以一句帶過。而且粗心又可以有各種原因,專注力?閱讀理解問題?計算能力差?概念不清?搵到原因再解決。

winghei豬 發表於 19-7-3 14:10
請問什麼是口算? 如何練習?我仔有同樣問題
就係心算,速算,練習計算速度和準確度。

CPSKWW 發表於 19-7-1 12:53
同意!我囡當年呈一都喺比數學拖低,經過暑假之後,數學以最高分畢業。never say never,努力在人、成事在 ...

哇,呈一俾數學拖低咁大鑊?我哋小四見數學唔對路,小五即補了。呈三係全班最高分

回覆樓主:

小兒已SFA 畢業,升上中學。回想p5,6 壓力很大,数學確會影響呈分結果。記得小兒當時有一本数學練習頗佳,除了答案,也有算式,幫助同學了解如何作答,我也曾在這裏post 過。如有興趣,可 pm 我

有冇同班主任傾下係咪真的追唔上,小女都係SFA,我們有清晰的每科平均分的. 可以知道其實她是否真的比其他人差。
‹ 上一主題|下一主題