用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Repeat P5
go

Repeat P5 [複製鏈接]

想請教大家;細女今年升P6 讀SFA; 成績麻麻地; 尤其是數學跟唔上,應該比佢繼續升上小六定係申請重讀P5; 如果排位自行應該冇乜機; 派位可以聖母玫瑰或者德雅。如果重讀會唔會好啲。(除咗英文好啲之外其他科都麻麻地,尤其數學最差)
   2    0    0    0

回覆樓主:

呈緊分都有得重讀?

回覆 yltung 的帖子

就放暑假,而家才諗repeat,原校可以repeat嗎?

回覆樓主:

暑假開始找人幫佢進補啦!

數學容易提升,不如趁暑假有時間,補一補。

中英文就話要浸啫。 小學既數學只要肯操,好快追得番。 如果暑期集中補數都無大進步,俾多一年都無咩用

fatfour    發表於 19-7-1 10:49
fatfour    發表於 19-7-1 10:49

yltung 發表於 19-6-30 16:31
想請教大家;細女今年升P6 讀SFA; 成績麻麻地; 尤其是數學跟唔上,應該比佢繼續升上小六定係申請重讀P5; 如 ...

聖母玫瑰同德雅都唔同 banding

想請教大家;細女今年升P6 讀SFA; 成績麻麻地; 尤其是數學跟唔上,應該比佢繼續升上小六定係申請重讀P5; 如 ...

你咁寫,即係SFA肯畀佢重讀。咁我會相信學校。

王家爸爸    發表於 19-7-1 09:15

nicolemummy 發表於 19-7-1 06:03
你咁寫,即係SFA肯畀佢重讀。咁我會相信學校。
我都係咁諗,如果SFA肯畀佢重讀,我都建議相信學校。

b3410 發表於 19-6-30 23:12
數學容易提升,不如趁暑假有時間,補一補。

同意!我囡當年呈一都喺比數學拖低,經過暑假之後,數學以最高分畢業。never say never,努力在人、成事在天,千萬唔好不戰自潰,努力!

2jkidsfather    發表於 19-7-1 12:59

SFA好以只容許留一次班,如果留咗班日後成績唔達標,係要自動離校。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-7-1 15:15
SFA好以只容許留一次班,如果留咗班日後成績唔達標,係要自動離校。

如果小五都肯畀留,係好少有。

nicolemummy 發表於 19-7-1 15:28
如果小五都肯畀留,係好少有。
小五留班,只係取消番呈一既分數,無乜特別,不少官津校家長自己想留班向學校申請都會批(因為小六無得留班)。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 nicolemummy 的帖子

學校唔想佢repeat; 係我自己申請要佢repeat; 希望佢可以打好過根基再上。咁係應該跟學校俾佢直升上小六(暑假補數),定係堅持要佢重讀小五呢

回覆 11B 的帖子

我知係唔同Banding; 只係估計佢個成績;  如果以現時嘅走勢;  就升玫瑰,考得唔好就德雅

回覆 la5711 的帖子

我睇佢好多時都係衰粗心大意,例如抄錯數168 寫108;唔記得進位,方向同想像題都特別差。心急計左step 1 唔計step 2....佢亦好憎數學!呢啲咁嘅問題重讀有冇幫助呢?

yltung 發表於 19-7-1 19:01
回覆 11B 的帖子

我知係唔同Banding; 只係估計佢個成績;  如果以現時嘅走勢;  就升玫瑰,考得唔好就德雅 ...

玫瑰都不差1B,你問問自己想佢入1A還是 band 1 學校,只是數學差D都入band 1 她其他成績應該非常好

回覆 yltung 的帖子

有時仲要考慮小朋友的心理質素, 同學升晒上小六, 什至比自己成績差都升左上去, 而自己仲要讀多一年重複課本, 仲要擔保比上年考得更好,就算小五OK, 但係小六呢?仲有2個呈分在小六啊!要了解下小朋友自己想什麼, 才可以諗

yltung 發表於 19-7-1 19:05
回覆 la5711 的帖子

我睇佢好多時都係衰粗心大意,例如抄錯數168 寫108;唔記得進位,方向同想像題都特別 ...
中文,英文閱讀理解有冇問題?如果都唔差,整日睇錯/粗心,其實最容易搞。不過都要小朋友肯配合,有心去提高,一個暑假足以改正。

‹ 上一主題|下一主題