用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 升小遊戲後感
樓主: Soskcc
go

升小遊戲後感 [複製鏈接]

係架, 依道好多文都係定期出一出, A小學 vs 全港小學. 住住都冇咩內容, 之後就VOTE FOR A小學. 完全低級廣告. 比我賣我諗好好多. 可能係價錢問題啦.

升小係要起碼玩9個月. 我地都好大壓力, 但不論結果, 都係小朋友成長一部份.
又刺激, 又驚又喜.
最重要係真係見到小朋友成長起來, 由幼稚園轉變成小學生了.

大家一齊加油!~!~!

回覆 Soskcc 的帖子

放鬆啲,小學只係開始。最緊要成家一條心,開開心心。

如果你自問平日同小朋友溝通足夠,咁點會有人比你更清楚你小朋友,其他人的意見、評論,聽下就得了,我明可能有時都會想聽到啲相同的聲音支持下自己。

總知記住,讀書係讀十幾年,名校神校光環當然好,但背後的壓力又唔一定係所有小朋友同大人都承受到,咁早入去未必係好事。預其日諗夜諗點解我咁失敗,幫唔到小朋友入呢間學校,不如諗下點樣教佢思考好過。學校教的嘢,如果真係有心學,唔會學唔識,但小朋友的思考能力,學校未必幫到你了,尤其係傳統學校,而呢樣嘢係佢完成學習步入社會係更重要。

我地今年呢一班功成身退了,20-21個班家長加油了。希望你地記住時刻欣賞你地的小朋友,唔好咩都去同邊個邊個比較,十隻手指都有長短,但各有用途。有咩好比?

zaba    發表於 20-6-23 12:11

回覆 islz 的帖子

咁又唔好話人賣廣告,我都好想問 XX vs XX 架。有時都係迷茫中。

睇評論,因為大家的出發點,要求都唔同,所以都係睇下開心下。
我都係上黎發洩下,透透氣,幾好~~~

八個字:  謀事在人, 成事在天
‹ 上一主題|下一主題