用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 幫我諗下好唔好repeat K...
go

幫我諗下好唔好repeat K...

我小孩子9月bb。
一般言語行為表達能力ok,小手肌不太好,英文ABC song 唱到但認字母得ABCDEF 識,數字得123識。
就來3歲,好唔好考慮repeat K1?

mrs.3845 發表於 19-6-29 18:39
我小孩子9月bb。
一般言語行為表達能力ok,小手肌不太好,英文ABC song 唱到但認字母得ABCDEF 識,數字得123 ...

就來3歲,想repeat K1??
而家讀緊乜嘢?

練多d小肌肉、認數字、其他概念先

我小孩子9月bb。
一般言語行為表達能力ok,小手肌不太好,英文ABC song 唱到但認字母得ABCDEF 識,數字得123 ...

我小朋友8月bb,都係差不多。 未夠3歲,你想識d咩?

crystal媽咪 發表於 19-6-30 19:36
就來3歲,想repeat K1??
而家讀緊乜嘢?

讀緊N,邏輯弱,

piglover 發表於 19-6-30 21:47
我小朋友8月bb,都係差不多。 未夠3歲,你想識d咩?

見佢數学差,諗好唔好出年K1完再repeat.因為如果repeat就今年底又要報名

mrs.3845 發表於 19-6-30 23:44
見佢數学差,諗好唔好出年K1完再repeat.因為如果repeat就今年底又要報名

其實未夠3歲點睇到數學差?

mrs.3845 發表於 19-6-30 23:44

如果咁少問題就repeat,幾時repeat到大學?數量問題,4歲先要識。係香港的超前教育,搞到小朋友未夠3歲就要十八搬武藝,樣樣齊。

我小孩子9月bb。

repeat唔到,申請小學九月無適齡分

kennethchen97 發表於 19-7-2 04:59

9月係有,8月才無。 即係9月1日出世,同8月31日出世,可以分別好大的。9月1日都可以repeat K,有適齡分,8月31日就不可以。

kennethchen97 發表於 19-7-2 04:59

謝謝回答

piglover 發表於 19-7-1 12:54
如果咁少問題就repeat,幾時repeat到大學?數量問題,4歲先要識。係香港的超前教育,搞到小朋友未夠3歲就 ...

我真係以為2、3歲就要識數數量,而不只是單單識講

mrs.3845 發表於 19-6-30 23:42
讀緊N,邏輯弱,

而家仲喺N班。慢慢嚟,有機會追返。 n班都係認識數字1至5、數量、顏色、形狀、大小……

mrs.3845 發表於 19-7-2 18:29
我真係以為2、3歲就要識數數量,而不只是單單識講

我話你知,我見你好心儀的某間名幼,K2都係繼續學1-20的數量而已。

我小孩子9月bb。

K1 repeat再報名幼,小孩做超大B,自信和社交好D,男仔超大B都高大/運動叻D,將來自信好。神校/程度高直私個D小一主要收大B。

回覆樓主:

留意有些K1不收9月超大B
看看心儀學校招生詳情再決定

http://www.rckg.edu.hk/?page_id=17

回覆 mrs.3845 的帖子

應該都係睇返爸媽的取向,面試幼稚園小學肯定係大B著數的,但係到了小學大約2-3年班大b的優勢就會逐漸減少,而且有時學術仲不如細b。我的小朋友當年都係9月b,但係就無做大b,現在沒有後悔。當然當年有些差不多的小朋友做大b考到不錯的龍校,睇自己取捨。

其實3歲前係冇字既概念,佢以為係圖畫黎,數學就更加吾洗講

我女係10月細b, K1學校評估係麻麻地,但去到K2已經追番上黎跟到學校課程,依家K3考私小都有offer我覺得你唔使太擔心,repeat k1都係學abcde, 好似浪費左1年, 不過喺社交方面可能會好d
訓練小手肌可以玩多d細lego, 泥膠同剪紙