用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 British Airway 15歲
go

British Airway 15歲 [複製鏈接]

想問問仔仔15歲英國航空能夠自己乘搭嗎?
   2    0    0    0

回覆 delfin 的帖子

可以,家長簽consent form即可

如何取consent form?
Isaac仔2004年4月8號在法國醫院出左世啦~~~

其實我想在Skyscanner 先買

如果唔係官網,要check 清楚d 稅點計。

好的,謝謝

delfin 發表於 19-6-29 09:03
如何取consent form?
https://www.britishairways.com/cms/global/pdfs/young-flyer-consent-form.pdf

delfin 發表於 19-6-29 09:04
Skyscanner 只係一個格價平台,冇機票賣,只 direct 你去官網或 agent。
如果direct 去 agent, 上網可能揀唔到小朋友飛,試過買完Expedia 但佢唔建議買大人飛 (even 你唔 claim 退稅),寧願免手續費退返俾我,話驚到時上唔到機。實體 agent 我無幫襯過,因為倒頭飛冇肉食,搵唔到肯幫手既agent.

如果上 BA官網,佢獨自飛都係買唔到既,要打 hotline 30715083,會計退稅價俾你。

如果CX 官網,買完大人飛之後 send 個 passport copy 去[email protected] 叫佢退 Air Passenger Duty,之後再 call hotline ,hotline要搵返你個 email 再 arrange refund。

delfin 發表於 19-6-29 09:04

真接打去英航買,減埋GB$780左右。

好的,謝謝大家

Chole 發表於 19-6-29 13:59
Skyscanner 只係一個格價平台,冇機票賣,只 direct 你去官網或 agent。
如果direct 去 agent, 上網可能揀 ...
15歲唔係已經要當成人了嗎?

chkwu 發表於 19-6-29 21:05
15歲唔係已經要當成人了嗎?

年滿十六歲前都可以免收GB稅,慳八百蚊左右,某些網站出唔到Youth Fare所以要旅行社或直接航空公司買,即時扣減GB tax .票價是成人,不過稅項是青年

chkwu    發表於 19-6-30 07:23
‹ 上一主題|下一主題