用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Sfa vs 聖羅撒 vs 舊油天
樓主: mudullmama
go

Sfa vs 聖羅撒 vs 舊油天

mudullmama 發表於 19-6-29 21:26
都係既
家姐細細個就參加playgroup
細佬就無喇(emoji)

如果考小一已覺大壓力,咁我估考中一應更大壓力。所以睇你作為父母有幾想承受呢啲壓力。

有好多父母自己想少啲壓力會選一條龍,亦話孩子可以係少啲讀書壓力下去發展其他興趣,我相信咁樣肯定都有好處。但我傾向考小一、考中一同dse都係人生必經過程(如果唔會考慮海外升學的話),起碼我自己同老公都經歷過,學習面對壓力逐步提升,當中體驗必能造就一個人既意志、耐力同心態,缺少左我反而覺得會影響佢日後處事解難能力,甚至將來出黎做事那種克服困難既耐力。當然選擇得呢條路,父母都要辛苦啲同佢一齊努力同加以輔導啦。

所以想點handle壓力,還是看自己吧!人人想法不一呢!

chingchub 發表於 19-6-30 06:39
如果考小一已覺大壓力,咁我估考中一應更大壓力。所以睇你作為父母有幾想承受呢啲壓力。

有好多父母自己 ...
以前就是,e加個個去補習、C中eca, 高分低能

MrBeast 發表於 19-6-30 07:58
以前就是,e加個個去補習、C中eca, 高分低能

冇錯,以前都有人高分低能,而家既小朋友就更多,所以先唔想連考升中既壓力都剝削埋佢,雖然父母孩子係辛苦啲,但都寧願放佢落大海餵魚一齊經驗面對,佢成長之餘,我自己都會成長。
但唔一定成功,凡事總未必如人意。

而升小,有得跟老大入學絕對係好事,起碼呢個年紀仍然比較intensive照顧,一齊照顧仍是方便同好的。不過我仍會睇孩子性格同適合咩教學方法而選校為先,不一定要就讀同一間。

chingchub 發表於 19-6-30 08:54
冇錯,以前都有人高分低能,而家既小朋友就更多,所以先唔想連考升中既壓力都剝削埋佢,雖然父母孩子係辛 ...
原則上同意,真正實踐就唔好去補習、自己教。
sibling 同校,對父母照顧會易很多,教局主要都是這原因所以是必收

有好多父母自己 ...

人生漫漫長路,升小升中對小朋友成長來講,回頭一看不過小事樁,是勞役也是經歷。
成長中的鍛練,能面對都應該面對!

有好多父母自己 ...

某程度上贊成。 好似細妹由幼稚園到小學都跟家姐, 有直中, 基本上去到DSE都可以唔使面試,但唔係我所樂見(當然身體最誠實, 有得跟唔通唔跟咩)。 所以升中一定會同阿妹考直資同自行,得唔得一回事但點都要佢經過升中面試洗禮。 唔想佢去到大學先嚟第一次面試。