用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 補bio and econ
go

補bio and econ

邊到補好,有無好介紹(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

✖️ 2 我都想知(emoji)(emoji)

iloveo 發表於 19-6-28 19:11
邊到補好,有無好介紹(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)

Econ 只能選燈塔學校的前考試局科目經理:

有參與制定新高中Econ課程,以及擬定新高中考卷的經驗 (Sample Paper and Practice Paper)。 沒有人比他更熟悉考試要求。

唯一缺點是他的課堂十分悶。

非廣告,所以不開名。

cyleungisgreat 發表於 19-8-10 04:32

有參與制定新高中Econ課程,以及擬定新高中考卷的經驗 (Sample ...

Sorry. 我不明白你講那間。請pm details. Thanks

回覆 cyleungisgreat 的帖子

請pm, Tks!

我個仔系一間細補習社補數,佢數最後揾左個5。嗰到有econ同Bio補,我個仔就無補但我諗應該都唔錯。

唔保證好,因為個仔無補過不過我覺得可以試下。

醒目開學勳章

cyleungisgreat 發表於 19-8-10 04:32

有參與制定新高中Econ課程,以及擬定新高中考卷的經驗 (Sample ...

CY教得十分好,我仔話佢可以將要半小時講解嘅野,5分鐘內教得明,但他慳咗嘅時間係用來吹水,男仔補佢會好啲,會啱嘴型。
CY能幫到學生摘星

wawaliluk 發表於 19-8-26 10:58

CY教得十分好,我仔話佢可以將要半小時講解嘅野,5分鐘內 ...

我個仔覺得佢教得太快,唔適合佢⋯⋯
但有陣如果聽得入腦的話又確實幾快清到concept。
可惜市場上又好似冇其他選擇?

局中人教得又快又悶,阿仔話想轉。
但有陣加幾句笑話,暗諷社會狀況又提起到精神,清到concept⋯⋯
唉,真頭痛!

iloveo 發表於 19-6-28 19:11

如果係Bio,我可以答到你。
可以去燈塔或者X皇嘅A**y T*e

醒目開學勳章

jacksonchan0625 發表於 19-8-26 23:51
我個仔覺得佢教得太快,唔適合佢⋯⋯
但有陣如果聽得入腦的話又確實幾快清到concept。
可惜市場上又好似冇 ...

我諗Econ底要ok,聽他講解會好啲,講5分鐘可以等於平時日校老師沉長解釋,應該都係好簡而精。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

wawaliluk 發表於 19-8-27 20:20
我諗Econ底要ok,聽他講解會好啲,講5分鐘可以等於平時日校老師沉長解釋,應該都係好簡而精。
...

咁我諗係啦。因為我個仔上年一開學個啲嘢大致上都明,但係唔識去做題目。而一補完佢就成績突飛猛進。
但依家問題係市場上好似冇一個選擇係轉系比啲補底嘅學生⋯⋯

醒目開學勳章

jacksonchan0625 發表於 19-8-27 20:37
咁我諗係啦。因為我個仔上年一開學個啲嘢大致上都明,但係唔識去做題目。而一補完佢就成績突飛猛進。
但依 ...

或者試揾私補,專補底清concepts先。
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節