用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S4揀科西史定Biology?
樓主: aeiou_drm
go

S4揀科西史定Biology? [複製鏈接]

你孩子修全理科?

bforbtec 發表於 19-7-3 23:00
2018年61人考BIO, 只有5個5 星星

最TOP 10%, 6`1人頭6位
朋友話今年更差

RoseRose1980 發表於 19-7-14 16:37
朋友話今年更差

qc 中六畢業禮時, 我在,

左面有個教左多年的qc老師(就退休)

同我講, 今年中六,是佢見過 最有書卷味道的畢業生

我 聽了, 之後呆左, 我自己 gap gap 聲咁笑

bio dse 極之難讀

前幾年, 運氣好, 學生質素高

多人5星星

開始回到現實

成績,起碼三屇差, 今年升中四, 五, 六 這三批, 質素又係差

bio 超難讀, 如非想博醫療科, 不應考慮, phy,chem 相對容易好多

bforbtec 發表於 19-7-14 23:39
qc 中六畢業禮時, 我在,

左面有個教左多年的qc老師(就退休)

黠解近年皇仁dse 差左?

請問補DSE Bio有冇好推介?

RoseRose1980 發表於 19-7-14 23:52
黠解近年皇仁dse 差左?

不知
但我有留意

1. 本身收的學生質素差左

2.  平時測驗唔計分, 真係可以完全唔溫...

3. 選理科的人少左

4. 勁的學生, 自己圍內玩, 好多好野無share

叻個批人, 收埋了自己

我舉例,  上年袁瑋謙 報中大醫科, 無人知, 係最後接受報紙訪問,. 同學才知, 同學以為港大醫科

今年狀元余曉逸, 同學以為佢報商科, 點知開出來, 余曉逸竟話一直以來想報醫科

第二名曾冠霖又係咁, 不過曾冠霖你問佢野, 佢會答你, 但不會太主動, 唔夠熱情

唔會出來激辯那是對, 那是錯, 只是講答案俾你聽, b law , 點到即知

以前蔡維澤2017年個屇, 同學感情好好, 蔡維澤同成班皇仁friend , 去選港大學生會醫學院

2018年中六開始後, 大家同學之間生疏左

名校, 之所以是名校, 大家 不斷交流, 而家學生之間, 成為孤島

中三, 四, 五, 校內多人拿左野, 校內成績, 估計到dse 成績

皇仁父母 未意識到此危機, 只是對住個mon, 見到年年狀元有皇仁份

校內考得好的小孩也沉醉 名校的身份, 但其實, 佢地一般而宜
因為無同校內勁人交流 ,缺乏對自己能力的真正認知

難救, 父母同子女思維同樣出事

有一天, 失狀元, 第二名, 第三名, 成績也差, 父母 方醒

老師也在發夢, 教左多年, 話書卷味最重, 麻拿野
有次個理科老師, 見到班學生成績測驗成績差, 用了成堂, 吹噓 自己幾叻, 鬧學生幾廢

其實個老師飛書當教書, 因為2017年佢個科出了30個 5星星, 90人

佢真係以為自己識教書

‹ 上一主題|下一主題