用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 S4揀科西史定Biology?
樓主: aeiou_drm
go

S4揀科西史定Biology? [複製鏈接]

aeiou_drm 發表於 19-7-3 15:49
多謝大家的意見。

如果揀雙史,再加Biology,大家會點睇?

要好背得!

多謝大家的意見。

老實講 Econ 有級名次1/2,Bio 只係尾1/3,咁就好明顯小朋友唔適合讀 Bio。

多謝大家的意見。

雙史加bio要極高背誦能力。我又咁睇,其實呀仔對bio有興趣,只是今年成績未算突出,如果會揀3X,咁讀上去就算唔高分只要keep倒合格或以上已ok. 畢竟有理科大學多左學系可選,S4選科後冇咁多科要應付,時間多左説不定成績會好番,最重要係呀仔都有興趣,到時 best 5都係用最高分果五科去計,至於雙史定1史+econ,就佢自己決定。

多謝大家的意見。

考慮下去坊間既補習社谷一谷佢,始終自己對Bio有興趣,看看是否係理解或做卷存在對要求有偏差,始終補習社應可以指導答題和溫習技巧。谷一谷佢再睇情況,起碼drop唔drop前可以認識自己既Bio能力。

Sadman07 發表於 19-6-29 09:23
要視乎中學的水平。 理工三寶要求高。六科最低31分, 即所有科都要5或以上。 要考慮尾1/3 有冇机會有5?我諗 ...
今年2大醫學院人數多咗分數低咗,POLY三寶分數應該都會相應調低,29-30都可能有機會.

DSE BIO 超難讀

超超超超難讀

極不建議讀, 你考1/3 尾

已注定無心機, 無能力, 同無決心

醫療科太難爭. 你睇 佢而家牌面, 應選 無份食

SCIENCE 最易 是PHY,CHEM, 最難BIO

https://www.twgss.edu.hk/CustomPage/15/2018%20HKDSE%20result.pdf

PHY,CHEM 未攪得店, 殺入去BIO, 同自殺無分別

頂尖名校一個DSE BIO 5星星都無,

佢排名1/3 BIO 我估2-3分, DSE 最後

你可以問下佢BIO 老師, 估不估到你個仔,最後DSE咩分?

我估是老師在中4,5 , 佢自己或學校迫佢DROP BIO

算把啦, SCIENCE 個飯好食, 但應無佢份食

MATHS 排名, 不高的話, 更進一步確認不是理科人,. 讀BIO 是自殺

三思

多謝大家的意見。

除非有最强大腦嘅記憶, 双史加bio係自我終極挑戰。

似乎大家响度潑冷水, 但真係要三思!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

bforbtec 發表於 19-7-3 21:31
DSE BIO 超難讀

超超超超難讀

我仔用最多時間讀BIO,出來成績低分過CHEM, 但名次一樣. 咁其實BIO難讀,對個個來講都一樣難,例如將5**個分數線拉低,我仔暫時來講ESSAY失分最多.

今屇QC 中三,  final exam bio 平均分是48分

個班已經是香港精英, 都俾bio 玩死

bio dse 非常難

大學既course 都無咁難

要想像空間太多, 太闊, 你睇好多書才可以應付到

5,6 sets 不同參巧書咁鋤

5分或以上,已屬難拿

所以學校多數只敢公佈4分數字

其實,bio  決心很重要,dse bio 

拿4分, 已對父母有交代

October. 發表於 19-7-3 21:54
我仔用最多時間讀BIO,出來成績低分過CHEM, 但名次一樣. 咁其實BIO難讀,對個個來講都一樣難,例如將5**個分 ...
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKALE/Release_of_Results/Exam_Report/Examination_Statistics/alexamstat12_7.pdf

第5頁

我當年會考 , 高考時, 問過學校老師點解bio , 在理科特別低

是因為限制報讀醫療系的人數

想入好科, 盡可能,chem,phy> bio 

皇仁仔好多人死bio , 試過, 2班bio 測驗, 得一個合格

男仔讀bio 蝕底

香港玩教育計數差, 無得玩

預左好難入大學

bforbtec 發表於 19-7-3 22:20
今屇QC 中三,  final exam bio 平均分是48分

個班已經是香港精英, 都俾bio 玩死
請問QC BIO TOP 10% 大約咩分數?

October. 發表於 19-7-3 22:54
請問QC BIO TOP 10% 大約咩分數?

2018年61人考BIO, 只有5個5 星星

最TOP 10%, 6`1人頭6位

QC 史上最差成績

mcl203 發表於 19-7-3 19:20
考慮下去坊間既補習社谷一谷佢,始終自己對Bio有興趣,看看是否係理解或做卷存在對要求有偏差,始終補習社 ...
要睇下係小朋友自己對Bio有興趣,定係家長自己對Bio有興趣。

中三, BIO 已經算超淺

因為多數學MEMBRANCE , 同DIGESTION

MEMBRANCE 只算中等難度, DIGESTION 算淺

最後, 中三, 是在DSE 的 容易HANDLE 的

中四, 五, 老師趕書, 想教完9成書, 中五升中六暑假教晒DSE BIO

之後狂操卷

中四的TOPIC , 可以超深, 包括RESPIRATION, PHOTOSYNTHESIS

腦,神經系統, 眼, PLANT

男既讀到 自言自語

女的讀到經期不準

唔信可以試試讀DSE BIO , 中四, 五, 多數後悔\

唔DROP 得, 因為CHEM,PHY,M1/2 只是易讀多一點

科科難讀, DSE ECON, 中西史, 看似易讀

落場考試, 中西史, 3,4分 之後難拿高分

僅僅守得住嶺南大學入場卷

香港考大學, 有其規則

你數學一差, 理科一差,  條路很難走下去

中史, 得6科有 分加

西史得4科有分加.......

無計, 細個不處理好數學, 引發今天的災難

但選BIO 將是更大的災難

中史西史, 仲有機會唔駛DROP , BIO 係DROP 硬的

October. 發表於 19-7-3 21:54
我仔用最多時間讀BIO,出來成績低分過CHEM, 但名次一樣. 咁其實BIO難讀,對個個來講都一樣難,例如將5**個分 ...

我女舊年F4 考試mc只錯1、2題 ,但bio LQ剛好合格,學校老師話知道她識但答唔中d字,F5私補後,補習老師跟足咗,LQ我女上到top4,學校老師說好大進步.所以個私補老師一早已full咗booking.

回覆樓主:

多謝以上各位的意見,資料和分享。

我都知道Bio 不是一科容易讀的科目,聽過溫熟曬但答吾中的 points 係冇分,要融匯貫通先至高分。不過經過阿仔幾經思量,佢自己都係決定想揀,我作為阿媽情感上係應該支持佢嘅。學校過往三年dse都有師兄bio攞五星星。
2018, ?人考, 20% 5星以上
2017, 53人考,11.3% 5星星
2016, 32人考,3.2% 5星星

回覆樓主:

啊仔不是有很豐富 abract 概念的人,對於chemistry ,physics,呢啲科目雖然大家話會比較容易攞到高分,但係佢就冇太大興趣。 中史,佢又唔需要花好多時間溫書,又攞到不錯嘅成績。大家往往都話揀科興趣行先,所以佢都決定揀中史,雖然學校過往,中史科攞五星星是很少。不過我期望佢夠分攞入場券就好了。

rubycourt 發表於 19-7-3 23:41
我女舊年F4 考試mc只錯1、2題 ,但bio LQ剛好合格,學校老師話知道她識但答唔中d字,F5私補後,補習老師跟 ...

LQ 上到TOP4

我仔來緊升中五,佢係MC錯得多,得6X%分,而LQ分數就好啲,睇過佢份卷,ESSAY失分最好,佢話呢PART老師都冇乜教點寫,我都想佢去補習,學下點寫ESSAY,我相信會有小小技巧學既。如果講分數,我仔3E全部係中四高分過中三,可能中三太多科讀,佢時間分配唔均勻,花太多時間去咗背文科,到咗高中,集中幾科,可以讀得好啲。

October. 發表於 19-7-4 11:05
LQ 上到TOP4 。我仔來緊升中五,佢係MC錯得多,得6X%分,而LQ分數就好啲,睇過佢份卷,ESSAY失分最 ...

咁老師有無講你仔考到這個分dse predict 什麼grade?或者學校過往有幾多%的人最5*以上,你仔排係大概什麼位置作個參考?

rubycourt 發表於 19-7-4 14:39

咁老師有無講你仔考到這個分dse predict 什麼grade?或者學 ...

未派成績表,未知佢哋學校有冇dse predict grade,不過,大部份科名次及平均分級排名,因為某啲原因已獲事先通知了。
佢哋學校冇逐個列晒DSE咩GRADE出來,只知道理科考得唔錯。

我女中學都冇幫佢哋 predict grade,學校話, predict好, 驚佢哋會驕傲,predict得唔好,擔心佢哋會失去信心。
‹ 上一主題|下一主題