用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 培正小學插班(小三)vs 九龍塘小學
樓主: henrywhk
go

培正小學插班(小三)vs 九龍塘小學

henrywhk 發表於 19-7-1 01:08
我地都係咁諗,所以已經同阿仔好詳細咁解釋點解想轉校同分析轉校有咩利弊,俾佢自己決定繼續留KTS定轉校。 ...
你仔有得傾都好,我睇住自己些少薄糧月月清光,N次試過同阿仔話不如轉返津校,又近,返學唔使咁辛苦。佢次次都好抗拒。KTS在這方面真的有滴邪,我見佢小一功課難到死下死下,返學都系鬼死咁開心。

jerko_b 發表於 19-7-3 08:05
請問最後決定如何?

阿仔話佢讀得開心,好似樓上幾位咁講,一動不如一靜,所以都決定留返喺KTS, 唯有到時升中再算。

hundred100 發表於 19-7-3 10:54
你仔有得傾都好,我睇住自己些少薄糧月月清光,N次試過同阿仔話不如轉返津校,又近,返學唔使咁辛苦。佢次 ...

讀得開心咪好囉,唯有大人慳啲洗啦,哈哈!

henrywhk 發表於 19-7-3 11:08
阿仔話佢讀得開心,好似樓上幾位咁講,一動不如一靜,所以都決定留返喺KTS, 唯有到時升中再算。
...

(emoji)(emoji)(emoji)(emoji)加油

ch-cheung 發表於 19-7-4 01:08
培小都幾開心,啲野唔太難,又唔會有名次,學生之間唔會太competitive

係咪是但一科主科唔合格就要留班?老師普遍都有愛心?

jerko_b 發表於 19-7-4 08:48
係咪是但一科主科唔合格就要留班?老師普遍都有愛心?

手冊係咁寫
不過實際情況唔知係咪
好似冇乜人會唔合格

老師普遍都不錯呀
始終都小學了
老師都好難好似幼稚園咁有「愛心」

回覆 henrywhk 的帖子

其實培小學費好貴吓

henrywhk 發表於 19-6-28 18:28
多謝咁多位意見,當然係好想讀先會報插班,並唔係玩玩下。 所以只係報咗呢一間插班。因為始終轉校唔係小事 ...

轉!

retriever 發表於 19-7-12 06:50
轉!
因為出狀元?

b3410 發表於 19-7-12 08:44
因為出狀元?
不是啦, 第一年DSE 狀元都係PC, 佢地算係DSE 狀元常客.

我係見佢地D 學生純品, 而且還有機會從細玩大感情好, 又對學校有歸屬感, 好難得!

ch-cheung 發表於 19-7-4 01:08
培小都幾開心,啲野唔太難,又唔會有名次,學生之間唔會太competitive

無名次!咁點分高低?

som 發表於 19-7-17 20:33
無名次!咁點分高低?
呈分時會有名次。

retriever 發表於 19-7-12 10:25
不是啦, 第一年DSE 狀元都係PC, 佢地算係DSE 狀元常客.

我係見佢地D 學生純品, 而且還有機會從細玩大感情 ...

我自己係PC校友,不过两个女係KTS校友玩齐哂~

Yanamami 發表於 19-7-18 00:57

咁你更有發言權。

你是否中小學都是PC,如何覺學生對學校,及學生間的歸屬感。

retriever 發表於 19-7-18 07:56
咁你更有發言權。

你是否中小學都是PC,如何覺學生對學校,及學生間的歸屬感。
我中、小学都係红蓝兒女,学生间bonding好深,畢業後虽各散東西、各奔前程、各忙各的,但总係-呼百应,尤其畢業後廿五年我地会有銀禧庆典,係世界各国既同学会番母校加冕,相當团結。到今时今日畢業多年,同学、老師间仲經常相聚,感情好好,大家有太多共同回憶,到老左-坐埋就想當年。去到海外大城市如三藩市、多、溫、墨、雪、台……总有同学接待,熱情非常。

Yanamami 發表於 19-7-18 00:57

咁點解妳沒替兩個女兒揀培正?

baby7 發表於 19-7-18 15:44

咁點解妳沒替兩個女兒揀培正?

我+二分介意中中。

Yanamami 發表於 19-7-18 11:24
我中、小学都係红蓝兒女,学生间bonding好深,畢業後虽各散東西、各奔前程、各忙各的,但总係-呼百应,尤 ...

聽到都好滾動!

細路這樣環境成長,有一輩子的朋友,實在是很幸福的事。

henrywhk 發表於 19-6-28 10:35
阿仔剛被培正小學插班收咗,本身讀緊九龍塘小學都幾好,但培正小學又可以升中唔使煩,宜家唔知轉唔轉校好, ...
請問培正插班是考什麼? 需再見父母嗎??