用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教領島 vs 黃大仙溥仁
go

天主教領島 vs 黃大仙溥仁 [複製鏈接]

朋友小朋友抽中溥仁,叩門入領島。兩間都係被人俗稱寶校。
邊間小學好d? 原本想揀領島,但聽講溥仁學校超有愛心,程度適中,升中都有約20%係band 1。領島就唔知升band 1%有幾多。

地點不拘,可以隨時搬,但兩間邊間較好?
   0    0    0    0

sunnymama2 發表於 19-6-28 06:45
邊間小學好d? 原本想揀領島,但聽講溥仁學校超有 ...
叩入領島?
幾年前佢有公佈過升中派位,一級班得2-3人入到B1中學咁囉。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-28 07:45
叩入領島?
幾年前佢有公佈過升中派位,一級班得2-3人入到B1中學咁囉。

係真的

佢本身住何文田網,但唔好彩去左黃大仙區,所以叩番入本區。但又聽人講(包括我講)話溥仁又唔太差。

但領島上年有人入DG, 入迦密,但人數唔知幾多。

sunnymama2 發表於 19-6-28 07:56
係真的

佢本身住34網,但就抽中寶校,所以叩番入本區。但又聽人講(包括我講)話溥仁又唔太差。
抽中他區三線小學去叩本區寶校,呢種只求原區安置既神邏輯我永遠無法理解。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-6-28 07:59
抽中他區三線小學去叩本區寶校,呢種只求原區安置既神邏輯我永遠無法理解。 ...

家長覺得兩間差不多,當然揀間近的。但你意思即係溥仁明顯好過領島?

前日親友去溥仁家長日,小朋友考級top15%,老師話band 1 冇問題。

但領島資訊就少。只聽過同屋苑的朋友早年都係叩入領島,考級頭。佢話見派位唔錯,所以唔轉校了。

sunnymama2 發表於 19-6-28 08:12
家長覺得兩間差不多,當然揀間近的。但你意思即係溥仁明顯好過領島?

前日親友去溥仁家長日,小朋友考級to ...
自己覺得OK就夠

sunnymama2 發表於 19-6-28 06:45
邊間小學好d? 原本想揀領島,但聽講溥仁學校超有 ...

既然地點不拘, 再叩其他小學, 直資都好, 如嶺小/聖瑪加利。。。

領島 。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

gracelam 發表於 19-6-28 10:14
既然地點不拘, 再叩其他小學, 直資都好, 如嶺小/聖瑪加利。。。

領島 。。。。

佢學術係普通幼稚園程度咋。。。

領島真係咁差?

sunnymama2 發表於 19-6-28 07:56

係真的
區外人無聊問下, 即係你朋友在當日填大抽獎表時, 都有填領島, 但都竟然抽唔中, 派去黃大仙???

sunnymama2 發表於 19-6-28 10:17

佢學術係普通幼稚園程度咋。。。

唔試叩點知唔得?? 我係父母會盡力去揾, 叩唔到先認命。

我唔熟黃大仙嗰間, 但領島我讀書果陣已經係寶校。。。。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

雲牛 發表於 19-6-28 10:22
區外人無聊問下, 即係你朋友在當日填大抽獎表時, 都有填領島, 但都竟然抽唔中, 派去黃大仙??? ...

聽佢講,頭三志願應該係一線或者係熱門,領島填第幾就唔知,溥仁應該冇填過。

所以好奇怪,因為我仔上年龍年都有兩個同學仔派到一間冇填過的學校-溥仁。但親友孩子讀落去又top15%(至少)係band 1。

咁聽落去溥仁又冇坊間講到咁寶。

sunnymama2 發表於 19-6-28 10:28
聽佢講,頭三志願應該係一線或者係熱門,領島填第幾就唔知,溥仁應該冇填過。

所以好奇怪,因為我仔上年 ...
乙一二三都填一線或熱門,咁唔中寶都好難

cloudcloudrobot 發表於 19-6-28 11:07
乙一二三都填一線或熱門,咁唔中寶都好難

其實真係好多人唔會研究填表策略

sunnymama2 發表於 19-6-28 10:28

所以好奇怪,因為我仔上年 ...
如果溥仁真係咁好就不會分左25個位比34網啦!就正正因爲係冇乜人揀
先至有多餘位比他區去抽

好心話你知
朋友由細到大也是在土瓜灣區長大
佢話因為教會關係
見入面有d小朋友似乎也是麻麻
佢話孜愛個d反而仲好

szwani2412 發表於 19-6-29 02:56
如果溥仁真係咁好就不會分左25個位比34網啦!就正正因爲係冇乜人揀
先至有多餘位比他區去抽

我從來冇講溥仁“咁好”,我係指出溥仁未必係大家諗得咁差。

我同意你所講,識幾個一抽到溥仁都千方百計轉校或叩門,但正如你所講 學校冇咩人揀,又可以有約至少15%band 1,相比領島會否好些?

簡單講,弱網弱校vs 強網寶校,邊間好d!

sunnymama2 發表於 19-6-29 07:19

我同意你所講,識幾個一抽到溥仁都千方百計 ...

其他區讀到小六時可以轉返九龍城大抽獎。

不過我還是去叩門, 未到9月都去叩。
有聖三一/培道/德雅/九真/嶺小/聖瑪加利/音小, 呢D好多人放位!

sunnymama2 發表於 19-6-29 07:19

我同意你所講,識幾個一抽到溥仁都千方百計 ...
九龍城區既家長一直都有問題,對區外學校無認識就盲目當人係寶校,有新校舍就當人係勁嘢,多人吹多幾吹就二線都當一線。
留意下過往邊D學校試過一級只開得一班就知邊間係真寶校。
‹ 上一主題|下一主題