用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九龍循道vs大埔寶湖舊墟....你會點揀?
樓主: msleebb
go

九龍循道vs大埔寶湖舊墟....你會點揀? [複製鏈接]

mandybb01 發表於 19-6-28 14:12
回覆 msleebb 的帖子

當時決心要搬真係唔係易事, 但諗到將來兩個加起來接近10年的小學生涯, 大家都唔想太 ...

九龍很多一線學校會勸退的,真的給家長小朋友很大壓力(emoji)自己也會很擔心!怕選了一所太谷的學校害了孩子又給他們受壓力,這並非作為孩子媽媽的我所要看到的!

叩學校真的不易,我們深深感受......二間學校都是孩子叩門叩回來的沒有幸運左右!很少的幸運就是媽媽有給孩子交叩門申請表,帶孩子去面試了

不住在九龍區對這所學校其實也很陌生,很感謝你的留言,讓我了解多了學校(emoji)(emoji)給我好好想想
Thanks;)

我們也是住大埔區,幼稚園本身讀九龍塘 happy school。一直想搵一間好的基督教男女小學,循道係我地首志願,幸運地有 offer,o黎緊會搬去九龍(循道校車只去到沙田附近)。

學術應該有一定質素,唔太擔心,課外活動感覺不是走得很前那些,但家長可以自行培育,控制範圍內。校風及辦學宗旨卻對品格影響甚大,循道的生命教育好似做得好好。

我們很期待九月份小朋友的新開始。:)

msleebb 發表於 19-6-28 23:29
朋友跟我說二所學校分別不大
就是很想明白分別在那.....
很多人說選九龍好一點,又說不出實在的理由來!我 ...

2區相對而言, 油尖旺係强區, 大埔係弱區
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

我家住大埔,小朋友讀九龍私小。

如果搬屋唔係一個問題,只選學校和校網,唔洗考慮,一定係九龍。

學校既強弱,係計一個全港公開試pre-s1at 既成績,大埔區啲成績,未及九龍區沙田校島區既學校,所以叫做弱區。

例如A學生係大埔某一線學校考級一,B學生係尖沙咀二線學校考第一,兩位學生一齊報某中學,結果吾收A學生,收B學生,因為原來B同學果間學校pre-s1既成績比較好。以上只係誇張比喻,並非事實。

你應該先了解升小考試制度,詳細置頂文章有介紹。

msleebb 發表於 19-6-27 20:10
小女生有弟弟..... (emoji)(emoji)‍♂️求意見

安排到返學,最好選循道
循道升中派位不如寶舊,但中學網完勝。

係油尖旺區,日後最差都只有約10%B1學生要入B2中學,但留係大埔升中,現在也有30%以通B1學生要入B2中學,日後情況可能更差。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

msleebb 發表於 19-6-29 00:01
九龍很多一線學校會勸退的,真的給家長小朋友很大壓力(emoji)自己也會很擔心!怕選了一所太谷的學校害了孩 ...
當年大子都係叩了不少門, 好慶幸冇選錯,呢區既中學校網完全唔會要我擔心,希望你都選到心儀既學校

回覆 msleebb 的帖子

你可以研究下大埔BAND 1中學DSE VS  油尖旺BAND 1 中學DSE
同時你可以諗下自行收生邊間考中學會易D有機會

循小校風較好 ,學生純品,英文一向教得不錯,學生英文好好多。

gsummer    發表於 19-6-30 22:24

謝謝各位意見,會好好研究思考的,感謝(emoji)(emoji)
‹ 上一主題|下一主題