用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 Jupas 放榜後
go

Jupas 放榜後 [複製鏈接]

請問Jupas放榜中, 補選及第二輪補選是指什麼呢?
https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/512/

若正式遴選中沒有得到offer (5/8), 是否院校會將沒有完成註冊手續放棄了的學位放在選中(15/8 & 19/8), 如此類推到第二輪補選 (22/8)?
   4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-6-27 18:06
https://www.jupas.edu.hk/tc/page/detail/512/

要無offer其實幾難做到
因為放榜後係知道自己分數,再按jupas往年收生分數排序
一係真係低分到無學校收,一係就心頭太高明知唔夠分都照填
(留意,自己放棄就係放棄,無得放棄等下一round;只可等下一年)

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-6-27 23:11
要無offer其實幾難做到
因為放榜後係知道自己分數,再按jupas往年收生分數排序
一係真係低分到無學校收, ...

如A1,A2,A3都博到盡,放Band B係米已經冇機會派到?

回覆 wawaliluk 的帖子

好似係, 去到B已經無乜用.咁係咪A1 = HQ; A2 = M; A3 = LQ 咁都安全呢?
或是A1 = HQ; A2 = LQ; A3 = LQ ?
我都係最怕A2入唔到.
同埋jupas放榜後, 係咪交費用, 登記好入學已經完成. 因8月5日放榜, 我想8月中去旅行呀!

醒目開學勳章

vkzone 發表於 19-6-28 09:18

好似係, 去到B已經無乜用.咁係咪A1 = HQ; A2 = M; A3 = LQ 咁都安全呢?

想A1(LQ),A2(LQ),A3(M),就係唔知咁排會不會太博……
如A2已經要放M,又認為咁早放棄……

8月5號放榜,6號17:00pm前交留位費,家長已經冇咩野可做,到時我都會去旅行。
大學入學登記、迎新營、揀宿位,子女應該可以攪掂,父母在港也幫不上忙。

仔女都快係大学生,唔洗再需要棉乾絮濕啦!可以退休了……

醒目開學勳章 王國長老

越受歡迎科目,越係只收band A
Ou有收band c 呀,你想唔想入先

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-6-28 10:54
仔女都快係大学生,唔洗再需要棉乾絮濕啦!可以退休了……

當你仔女去到呢步,你會發現原來一樣咁複雜

醒目開學勳章 王國長老

你唔好預佢了
而家o camp 大o細o o day o night o bbq 一大堆,除非仔女好唔鐘意social,否則大把野玩(又要收料上莊住hall揀科),行唔開架喇
我地自從舊年開始,個女張機票都係分開book,有e郁就refund (大學d時間表好難預)

Charlotte_mom 發表於 19-6-28 11:16
當你仔女去到呢步,你會發現原來一樣咁複雜
到左好耐啦大女……大二咯~

Charlotte_mom 發表於 19-6-28 11:19

你唔好預佢了
係, 我就係擔心會咁, 所以佢既機票都未買, 只係買左自己和老公咋. 請問買機票都有refund?

正常填應該多數係:
A1 = LQ
A2 = M>LQ
A3 > M

咁樣吾係報少學位嘅 programme 應該Band A 會收了。

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 19-6-28 11:31
到左好耐啦大女……大二咯~

我陪埋佢地入u果關架咋,之後真係管唔到了

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-6-28 11:54
係, 我就係擔心會咁, 所以佢既機票都未買, 只係買左自己和老公咋. 請問買機票都有refund?
...

咁睇你張機票條款了,點衰都可以退返d稅嘅

lm251099 發表於 19-6-28 12:07
正常填應該多數係:
A1 = LQ
A2 = M>LQ
A1 = LQ?

醒目開學勳章 王國長老

vkzone 發表於 19-6-28 12:59
A1 = LQ?

如果未睇過,不妨了解下玩法
A1搏d唔緊要,因band A三間唔會知你邊間先邊間後,技術上達標的話,三間可一齊收(但會根據你志願派1-2-3)
即例如dse得23分,bba穩陣,但死唔份氣A1填醫科,無問題的;a2填bba,夠分一樣會收,唔會因為你填A2, 而收晒A1就輪唔到你
但A1太保守,就有機會走寶了
https://www.facebook.com/hkusa.dseteam/videos/1587251068069344/

vkzone 發表於 19-6-28 12:59
A1 = LQ?

考到分數要到達 Band A First choice 嘅 Lower Quartile 位。

vkzone 發表於 19-6-27 18:06
如冇offer, 有waiting 位會call你。所以,如吾想入,勿放副學士,ou, sssdp

Know a student dse 19 gets a waiting offer
‹ 上一主題|下一主題