用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小VS直私校,點揀?
樓主: PigPigIsabel
go

沙呂小VS直私校,點揀?   [複製鏈接]

aray2 發表於 19-7-3 09:22
回覆 Nicole1989806 的帖子

應該是津校中最多!

yes 我都係睇中呢點 小兒今年入讀

Sing13 發表於 19-7-3 10:00
要睇家長理念,小朋友性格
你不愛競爭?但競爭會找上你!沙呂唔是band1 個班又如何. 另外,你是否預期福中成 ...
Bro, 你咁樣係冇得比, 福小 考得差 果堆, 一樣冇運行.

沙呂 考 級 15 以上, 通常入到 LS 之類, 比 福小 考級 15 以上 好少少.

但在 沙呂 只要考到 入 全港 band 1 group, 就算 入唔到 呂中, 都 好大機會 乙一 / 乙二 抽到入間 band 1 B 以上津校. 明顯 比 福小 考級 2x - 5x 名 升 福中 好.

無錯, 在 沙呂 只 考到 入 全港 band 2 group, 明顯 比 福小 考級 6x - 10x 名 升 福中 差.

最重要 係 樓主 要估下 小孩 有幾多料 ( 性格, 鍾唔鍾意 讀書 / 做功課, 之前 幼稚園 學習情況, etc ), 而且 小學學校近, 都要考慮, 不用 咁辛苦 返學, 好影響小孩成績.

wccfgoldcard 發表於 19-7-3 12:10
Bro, 你咁樣係冇得比, 福小 考得差 果堆, 一樣冇運行.

沙呂 考 級 15 以上, 通常入到 LS 之類, 比 福小 考 ...

小朋友是六年之後升中,六年之後福中既成績都會有變化,直資成績突然大進既例子太多了,而我認為福小既教學方法是冇問題.語境好,重閱讀.
我等紧福小後來收個班學生考DSE,福中升多一檔去到band1B亦唔出奇.

回覆 b3410 的帖子

完全讚同。看升中,看兄弟姊妹,選沙呂小可能令父母輕鬆d。但如果你注重小朋友整體發展,kts 可以說是不二之選。

沙呂小入LS的有一部份都是靠特異功能

Cly2008 發表於 19-7-3 18:12
但以成績優秀入的較多。反而沙呂小入男拔的,真是靠晒運動,在過年前已有offer了。男拔三月公開收生,好少會見沙呂小,因為都知最頂尖成績的都見左LS了。

Cly2008 發表於 19-7-3 18:11
回覆 b3410 的帖子

完全讚同。看升中,看兄弟姊妹,選沙呂小可能令父母輕鬆d。但如果你注重小朋友整體發展 ...
我反而覺得沙呂小不輕鬆,因為強調自主學習,初小已有有不少預習功課,又要學習捜集丶整理資料的方式,更要習慣出來報告。同埋沙呂小是很注意學生整體發展的,例如stem,砌機械人丶學木工丶學寫程式。又例如學自理丶學烹調;又例如有正向教育(培養積極人生態度);又例如關心社會(從心理和生理去瞭解長者,探訪長者,為長者設計產品;高年級去郷村學校教南亞兒童英文,要自己設計教材⋯⋯)還有每年的嘉年華活動,每一班學生都要設計丶製作和運作自己班的攤位。

要在沙呂小考得好並不容易,不是單靠上課留心和溫課本就可以高分,還要識融會貫通才行。

醒目開學勳章 貢獻勳章

Cly2008 發表於 19-7-3 18:12

LSC從來收人都唔係單純讀得書,一定要有個人專長,但係咪要神化到特異功能呢?! 我覺得未必
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果係要 福附 vs 沙呂,我會先問一句:住邊?有無細跟尾?

就當獨立睇,唔計地區,真係要將一間直資龍校同一間聯繫津小比?
如果係咁,我唔會比有幾多個聯繫位,咁樣無乜意思,因為叻嗰班自行已經有其他名校收咗,點解唔計埋呢d?
最重要嘅,係學校教學理念係咪同家庭一致

抱歉,我對福附印象唔係太好,因為一個由細睇住佢大嘅女孩長期被bully,部份老師仲係幫兇,女孩成績優異,中學轉走
其實,有得直升,就直升,係咪一定係一件好事?

利申:一個就讀好大機會直升直屬中學嘅小學家長,大仔 埋怨無咗升中選擇 (呢層我day 1 已知,估唔到孩子自己慢慢亦發現),為細仔度緊第時轉去適合程度嘅中學 (能力相約嘅peer group)
恐龍家

回覆 Nicole1989806 的帖子

恭喜恭喜!

人性醜陋

https://www.facebook.com/275683272520923/posts/2938734712882419/?d=n

‹ 上一主題|下一主題