用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 沙呂小VS直私校,點揀?
樓主: PigPigIsabel
go

沙呂小VS直私校,點揀?   [複製鏈接]

alanshum88 發表於 19-6-27 21:00
想問25分係咪穩入?

應該係

PigPigIsabel 發表於 19-6-27 18:30
如果沙呂小VS啓思呢?
啟思比較另類,暫時又沒有見到好好的效果,我覺得唔值得放棄沙呂。

回覆樓主:

除非是打算到外國讀書,否則正常都吾會放棄沙呂。

咁如果同祟真丶聖三一丶宣道丶聖方濟各比呢?大家又會點揀?

PigPigIsabel 發表於 19-6-27 23:17

沙呂你驚讀唔黎,咁宣道同聖方濟更加谷wo.. 呢兩間都係學術深。4間中聖三一叫相對比另幾間輕鬆D... 但一定派位無其他果幾間好。如果選得呢幾間學術咁深,點解唔要沙呂唔洗錢。我自己咁睇。津小都係計分同大抽獎入去的,學生質素學校係挑選唔到,所以質素唔一定所有都叻。。相反,你講宣道同聖方濟呢兩間,學生係幾輪之後考入去的。我相信入得去小朋友本身個底子唔會差~好多讀名幼~屋企都會用好多資源裁培小朋友。

PigPigIsabel 發表於 19-6-27 16:55
讀津小又驚英文唔夠,一綫直私又明知入唔到,僥倖入到都驚讀唔黎,因為平時唔係講開英文,如果二丶三綫直私 ...

其實我小朋友自行都有一間地區一線小學收左佢,我都擔心佢英文唔夠~因為佢本身間小學有聯繫band 1 英中,小學係中文小學,net一星期得果一堂好小。我都頭痛點樣可以幫佢英文打好基礎~因為中文小學上英中會好辛苦。特別band 1 a..

Loveucpy 發表於 19-6-27 23:49
其實我小朋友自行都有一間地區一線小學收左佢,我都擔心佢英文唔夠~因為佢本身間小學有聯繫band 1 英中, ...

現在小學生, 中文吾好反而較多。

PigPigIsabel 發表於 19-6-27 23:17
如果終極目標係幾間神校,SFA,APS可能利於插班。不過插班要睇成績,呢兩間競爭激烈,要先打木人巷考到級頭先挿到。如果覺得小朋友資質佳,學校能力強,可以考慮。
如果唔想太谷,太辛苦,升中又有一定保障,還是沙呂。都未計學費/免費。

醒目開學勳章 貢獻勳章

deco99 發表於 19-6-27 21:03
請問一呂有幾多net?
8-9 個
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,建議你去睇一睇沙呂小中一派位資料
再比較一下你講嘅直私!以無揀過學生嘅津校計,增值率絕對亮麗
除非各下住好遠,安排唔到返學,or考到頂級直資龍校,or 好似你所講啓思呢類IB學校,否則我睇唔到任何野要諗得咁辛苦

再講,讀啓思嘅學費,夠你好好安排課外活動加搵個NET 私補喇!
恐龍家

Loveucpy 發表於 19-6-27 23:49
其實我小朋友自行都有一間地區一線小學收左佢,我都擔心佢英文唔夠~因為佢本身間小學有聯繫band 1 英中, ...

如果中英文科平時都有A, 由中文小學上到band 1英中, 擔心中文科嘅父母係多過讀唔掂英文及其他由英文教嘅科。

小學階段唔好只側重英文, 一上到中學, 中文科係想像中難。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

PigPigIsabel 發表於 19-6-27 16:55
讀津小又驚英文唔夠,一綫直私又明知入唔到,僥倖入到都驚讀唔黎,因為平時唔係講開英文,如果二丶三綫直私 ...
英文靠自己一定易過中文靠自己
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-6-28 06:15
如果終極目標係幾間神校,SFA,APS可能利於插班。不過插班要睇成績,呢兩間競爭激烈,要先打木人巷考到級頭 ...
為咗插班,首先要校內排名夠前,咁自然要催谷。咁又係咪違反原意兼多X餘呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

b3410 發表於 19-6-28 06:15
如果終極目標係幾間神校,SFA,APS可能利於插班。不過插班要睇成績,呢兩間競爭激烈,要先打木人巷考到級頭 ...

但係沙呂唔谷咩,會唔會好多功課?有冇功課堂呢

醒目開學勳章 貢獻勳章

PigPigIsabel 發表於 19-6-28 09:04
但係沙呂唔谷咩,會唔會好多功課?有冇功課堂呢

沙呂小有個policy,就係只要家長簽名,孩子可以唔駛做該份功課 (or 做少d)
講個叩門故事...
孩子同家長係分開面試,家長嗰邊..
老師:如果做功課做到10點都仲未做完,但第二朝要返學,咁你會點
家長:做埋先瞓

呢位有人士關係嘅家長,failed

其實呢度應該好多人都知,我係沙呂fans,我好欣賞呢個學習環境可以有咁多人去到外區名校 ,但其實band 1 率應該比一呂低,鍾意佢有資源、有彈性,校舍大
我由叩門到插班,花咗年幾時間,就只係得叩門時嘅一次面試,但我講錯說話 (我話阿仔應該係band 1材料) 連仔嗰邊面試比仔差嘅同學,都有2nd in,仲入埋

其實睇佢叩門點收生,就知佢唔係單單谷成績嘅學校,上面講嗰個同學當年8月中先收叩門offer,但考試就長期級頭!佢會fail 一個叩門面試表現好嘅學生,就連私校級頭插班申請都唔理....

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-28 09:32
沙呂小有個policy,就係只要家長簽名,孩子可以唔駛做該份功課 (or 做少d)
講個叩門故事...
孩子同家長係 ...
聽落去,沙呂又幾好喎

醒目開學勳章 貢獻勳章

sunnymama2 發表於 19-6-28 09:45
聽落去,沙呂又幾好喎
哈哈,可能因為我得唔到,會美化咗架!

恐龍家

小曳人 發表於 19-6-28 09:49
哈哈,可能因為我得唔到,會美化咗架!

通常係得唔到的葡萄是酸的。

可見你個人好中立!

sunnymama2 發表於 19-6-28 09:45
聽落去,沙呂又幾好喎

同樣道理, 成績表有唔合格, 家長只要簽個名就可以搞掂, 哈哈!

小曳人 發表於 19-6-28 09:32
講個叩門故事...
孩子同家長係 ...

聽落插班沙呂比一呂,培基,一胡難
‹ 上一主題|下一主題