用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 .........
go

.........

........

sz19891101 發表於 19-6-27 16:26
我女兒小學成績好,入到band 1頭
佢想dse讀理科做護士
但佢學校太多勁人預左入唔到,
有無試直資匯基(東九龍)

小時了了 發表於 19-6-27 18:17
有無試直資匯基(東九龍)
無呀,我想響沙田,4通8達林大輝易入d
但想試大埔三育都係英中
無人收就中中
Repeat中3,佢成績響學校已經係中下游,200人考140幾名,repeat又入唔到理科味浪費1年

最壞打算就元朗遵理,書記話中文上堂,可以選擇中6英文報考
都唔想個女入夜校,
佢哩個年紀都要同適齡學生一齊讀書+唔好日夜癲倒

sz19891101 發表於 19-6-27 21:05
但想試大埔三育都係英中
無人收就中中

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3626260&fromuid=1539350
妳女依家係band 1A中學讀?如係,個人意見插班生申請,試吓:
沙田培基7月3日deadline
匯基書院(東九龍)(唔知deadline咗未?去年6月尾deadline, 去年7月11日筆試)(匯基理科GCEAL 9成9有位)
長沙灣崇真(無寫deadline,只寫 shortlist 7月19日筆試)
李國寶(7月3日deadline)
顔寶鈴
聖道迦南(無deadline,只寫額滿即止而已)
元朗宏信(全年接受申請)
元朗青年會(唔知deadline 咗未?)
天水圍李兆基(6月28日明天deadline)
大埔羅定邦(唔知deadline咗未?)

直資中學,中四好多人跳船去外國留學,(尤其呢個月香港治安及政治咁混亂,我估會比以前仲多人走),高中學位普遍比津贴及官校多及較易考入。樓主如未同阿女考好啲嘅學校咁快考林大輝丶遵理丶夜校…好似底線咁快 set 得底咗少少

你唔带亜女親身坐入心儀學校考過筆試是不会知収不收你女讀理科的。
暑假到啦,快些致电心儀學校約交轉校申請信和面試吧!
大包圍試啦: 沙田林大輝,沙田培僑,奥運站崇真,九龍塘香岛,沙田王錦輝,美孚地利亜,沙田培基,九龍陳樹渠紀念中學...

sz19891101 發表於 19-6-27 21:05
但想試大埔三育都係英中
無人收就中中

如俾我,我底線係元朗宏信(呢間,我有親戚前兩年係屯門band 1A津校考得差過你女,當時親戚又係依家咁上下日子申請轉校,成功轉到)

小時了了 發表於 19-6-27 21:59
如俾我,我底線係元朗宏信(呢間,我有親戚前兩年係屯門band 1A津校考得差過你女,當時親戚又係依家咁上下 ...
我住沙田村屋的元朗太遠喇
打算轉沙田/大埔

李大輝係最後底線
預左勁多band3/學業成績差的拖低晒或影響
我會周6,日的佢補習跟返進度

sz19891101 發表於 19-6-28 06:20
我住沙田村屋的元朗太遠喇
打算轉沙田/大埔

元朗遵理你可以接受?
你提到Band 3唔考慮,但林大輝及大埔三育EK口碑band 2尾而更近band 3喎。而元朗遵理唔係正統中學,妳真係咁快諗轉去呢類學校?會唔會考咗傳统正統中學先呢?
如你小女係band 1頭中學讀緊,全级140/200 係中下少少,不至太差吧,只係依家唔夠成績同校內學霸及勁人競争選理科而已,你真係咁快考慮band 2尾至3嘅中學什或就讀?

小時了了 發表於 19-6-28 07:07
元朗遵理你可以接受?
你提到Band 3唔考慮,但林大輝及大埔三育EK口碑band 2尾而更近band 3喎。而元朗遵理 ...
無所謂啦,
讀書靠自己,學校只係幫報dse

sz19891101 發表於 19-6-28 08:59
無所謂啦,
讀書靠自己,學校只係幫報dse

點解唔諗沙田培僑?

學校嘅角色不單止報dsc咁簡單, 青春期嘅孩子,同輩的影響不容忽視

小時了了    發表於 19-6-28 10:24

回覆樓主:

又或者九龍塘香島?近東鐵返學好方便,聽聞dse成績唔錯的

林大輝係b3, b1生唔會讀林大輝啦!

其實讀大學護士無要求讀理科才收, 最多bio 會好d港大, 中大 Best 5 25分就應該入到,

小時了了 發表於 19-6-27 21:43
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3626260&fromuid=1539350
妳女依家係band 1A ...
匯基書院(東九龍)(唔知deadline咗未?去年6月尾deadline, 去年7月11日筆試)

請問匯基理科GCEAL,係咪只讀4科就ok? 學費會唔會貴d?

bb12345 發表於 19-7-1 14:03
匯基書院(東九龍)(唔知deadline咗未?去年6月尾deadline, 去年7月11日筆試)

請問匯基理科GCEAL,係咪只讀4 ...

學費係貴過DSE 班少少。唔肯定讀3定4科。肯定暫時仍然係小班教學,學校亦投放唔少資源及設施係GCEAL呢個課程度

bb12345 發表於 19-7-1 14:03
請問匯基理科GCEAL,係咪只讀4科就ok? 學費會唔會貴d?

考 3科 GCEAL 或 4科(考多一科中文)

Curriculum structure (S.5, S.6 –GCEA Level)(For 1st & 2nd cohort)
–Bible
–PE
–Chinese (GCE Chinese – optional)
–English (IELTS)
–Physics *
–Chemistry *
–Biology / Maths *

S.5 - S6 (GCE IAL)
- Chinese
- English (IELTS)
- EL1: Phy
- EL2: Chem
- EL3: Bio/ Further Math
- Bible
- PE

Proposed tuition fee: > $35,000, Subject to the approval of EDB

小時了了 發表於 19-6-28 07:07
元朗遵理你可以接受?
你提到Band 3唔考慮,但林大輝及大埔三育EK口碑band 2尾而更近band 3喎。而元朗遵理 ...

羅定邦今年超多人走(利申:已走2年)

回覆樓主:

我介紹您個女去間直資校,可任選科及中英文班,高師生比例,其實讀書主要靠自己及興趣,三年後又另一天地。直資校就私談下吧!

如果你女成績夠,建議去試下王錦輝,佢地理科成績唔錯的,呢幾年升大學率都唔錯,一定比林大輝好N倍。