用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 暑假去旅行嗎?
go

暑假去旅行嗎?

想請問:
大家都等緊派位的媽媽們,會否已訂定暑假旅行呢?我怕若未有結果就訂,會與新學校的活動撞時間!

謝謝!

醒目開學勳章 王國長老

charlotte9627 發表於 19-6-27 14:50
想請問:
大家都等緊派位的媽媽們,會否已訂定暑假旅行呢?我怕若未有結果就訂,會與新學校的活動撞時間!
當年無去旅行

1. 唔知要唔要叩門, 叩門通知玩到新學年開學前都得, 咁唔好彩係正旅行時間通知點去註冊
2. 唔知撞唔撞新生適應日, 家長日, 有部份學校會提早一至兩星期有 bridging course 上, 撞正點返呢

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

堅決不去旅行, 只計劃到國內玩2-3天那些

回覆 charlotte9627 的帖子

你真係心水清!多謝你

現在大部分中學都會有暑期適應班,通常安排在8月。

現在距離出結果也只有很短時間,不如等一等再決定。如果塵埃落定,再決定旅行安排。

如果要扣門,不適宜報名

放榜前去完就得

davywm    發表於 19-6-28 17:22

睇facebook已有幼稚園朋友仔今日出發去旅行。點解可以請到假?

我囡上年升中一,學校在7月尾有迎新日,8月尾兩個星期有適應班

CCynnie 發表於 19-6-28 14:32
睇facebook已有幼稚園朋友仔今日出發去旅行。點解可以請到假?

幼稚園有乜所謂!

真係唔簡單!

我18/7-28/7就飛大阪台灣喇!9/7放榜希望順順利利啦!

CCynnie 發表於 19-6-28 14:32

有乜出奇,我去咗兩輪了,6月月14日唔響香港。私校好早放暑假的。攰死死

8/8~13/8  會去旅行輕鬆下,我估唔會撞中學活動掛

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地學校淨係叫唔可以pre-S1 嗰日飛咗唔考,但我見有多於一個同學1/7 前嗰幾日飛咗,都係請一日假

恐龍家

miriam 發表於 19-6-27 15:26
當年無去旅行

1. 唔知要唔要叩門, 叩門通知玩到新學年開學前都得, 咁唔好彩係正旅行時間通知點去註冊

我都係咁唸! 現在有學校收左。放心哂,就7月尾去。

去呀! 一暑假, 考完PRE S1 就飛. 呈分, 忙左年幾, 點可以唔放鬆下.

zenobiawong 發表於 19-7-5 16:25
去呀! 一暑假, 考完PRE S1 就飛. 呈分, 忙左年幾, 點可以唔放鬆下.

撞bridging course點算

little_yolky 發表於 19-7-5 16:30
撞bridging course點算

我忍唔住手,啱啱訂晒機票酒店,但我前晚發夢派左入間b3學校,我見心儀個間學校7月尾冇野搞,所以都係訂左先,發夢都諗住,真係要relax吓!