用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖嘉勒小學 St Clare-call waiting
樓主: kclams
go

聖嘉勒小學 St Clare-call waiting   [複製鏈接]

Charlotte_mom 發表於 19-8-21 07:43
第一身體會
多年前,我女去sc面試小一
家長無野做嘅遊遊盪盪,於是我地就在校務處外遊住等

住過係柴灣一段時間...真係見識過港同學生既活潑同彈下彈下能力

Charlotte_mom 發表於 19-8-21 07:43
第一身體會
多年前,我女去sc面試小一
家長無野做嘅遊遊盪盪,於是我地就在校務處外遊住等

很有同感!這兩間學校我們也有去過,個人感覺:港同的小朋友積極、主動、活潑、開朗!St Clare的小朋友斯文、有禮、含蓄、淡定~

其實如果俾我揀,我較喜歡前者,不過自己的女兒是文靜內向型,所以如在這兩間學校二選一,可能後者較為適合她~ 同埋不得不說:現在的學校揀小朋友真係好叻,不是他們想要的類型,就必定是一面止步的!:p

醒目開學勳章 王國長老

mingkwong 發表於 19-8-28 17:52
很有同感!這兩間學校我們也有去過,個人感覺:港同的小朋友積極、主動、活潑、開朗!St Clare的小朋友斯 ...

我都覺得係,學校揀左咁多年人,係有一手
以前我唔信咩認同教學理念,而家仔大女大,好能理解,錯配真係大家辛苦

Charlotte_mom 發表於 19-8-28 23:50
我都覺得係,學校揀左咁多年人,係有一手
以前我唔信咩認同教學理念,而家仔大女大,好能理解,錯配真係大 ...

好同意⋯沒有最好,只有最適合

漫長的學習之路,作為父母只能儘力協助、陪伴

各位分享確實獲益良多,就算同一學校的運作模式和系統,有人認為是優點,有人認為是缺點。

請問樓主最後有無揀SC?

Oops! 原來樓主早前已忍痛拒絕SC offer

mingkwong 發表於 19-8-28 17:52
很有同感!這兩間學校我們也有去過,個人感覺:港同的小朋友積極、主動、活潑、開朗!St Clare的小朋友斯 ...

Same feeling, 不過我同你調轉,我女係活潑多咀型,所以我揀左港同,覺得自己感覺舒服,個女又啱d

而家社會, 女仔積極、主動、活潑、開朗 係職場/交際係會著數D,

但我係父親, 寧願個女文靜, 聽話唔好咁主動

SC 其實收啲女 應該係 要靜嘅時候要靜
要動嘅時候要動
即收放自如

tingkit 發表於 19-8-30 12:00
Same feeling, 不過我同你調轉,我女係活潑多咀型,所以我揀左港同,覺得自己感覺舒服,個女又啱d
...
如果我女是活潑多咀型, 而又考到的話, 我都會揀港同呀!

ruudi82 發表於 19-8-30 12:23
而家社會, 女仔積極、主動、活潑、開朗 係職場/交際係會著數D,

但我係父親, 寧願個女文靜, 聽話唔好咁主動 ...

是的, 我都係父親, 所以同你的感受一樣

其實我都覺積極主動型於將來在職場或交際會著數些~

不過我女是文靜內向型, 所以有時又會諗其實應該幫她選

1) 傳統學校: 好讓她會覺得舒服些, 較適合自style, 因擔心如去了活動型學校, 大多數小朋友自是主, 但她是被, 學校效果會否不太理想? 而且不太適應呢?

OR

2) 活動自由型的學校: 好讓她受到感染, 變得主動些, 活躍些呢?

大家覺得呢?

不過其實現今不是我選學, 而是學選學我女的性格是不會入到活動自由型的學校呢! :p

Baby.caroline33 發表於 19-8-30 14:19
SC 其實收啲女 應該係 要靜嘅時候要靜
要動嘅時候要動
即收放自如

好利害!估計好多學校都想收這類學生,你囡囡一定收到不少名校offer

mingkwong 發表於 19-9-2 13:49
是的, 我都係父親, 所以同你的感受一樣 其實我都覺得積極主動型於將來在職場或交際會著數 ...

港同咁多人考,考到先有得揀

問一問有無已升中嘅舊生,B2學生真係可以按教署規定升返中學?真係可以?真係?交升中表格時,無被老師勸揀第二間?
另外我都想知點解今年換左8-9個老師?上年小五,今年升小六嘅老師點解暑假都未放就離職?點解走個d老師都係資深老師?

cherriehahaha 發表於 19-9-8 14:26
問一問有無已升中嘅舊生,B2學生真係可以按教署規定升返中學?真係可以?真係?交升中表格時,無被老師勸揀 ...

第一題,yes
頭的走,尾的升唔到,主要是考中間的升直屬。
暫時都用唔盡7x 個直屬位。

第二題,真係多老師離職。。。詳情 pm 吧

cherriehahaha 發表於 19-9-8 14:26
問一問有無已升中嘅舊生,B2學生真係可以按教署規定升返中學?真係可以?真係?交升中表格時,無被老師勸揀 ...

只要B1/B2組別學生係乙部第一志願選ST CLARE, 首75%是必收。 而且最叻個批自行必試其他學校, 所以都有好多B1生走左..(再加上學校遠), 好多學生寧願選第二間。

所以其實自己學校的B2生係收返晒....而佢勁地方係, 收咁多B2生, 其實中學成績係B1B (可能係就算B2生, 英文底子比其他學生好D)

ruudi82 發表於 19-9-9 09:33
只要B1/B2組別學生係乙部第一志願選ST CLARE, 首75%是必收。 而且最叻個批自行必試其他學校, 所以都有好多 ...

請問你係唔係已升中嘅用家?

bb.fayli 發表於 19-9-10 00:25
回覆 NNbaby 的帖子

請問如果外來生今年考小一有offer,sc都唔比抽獎嗎?
是的,accept咗offer,就唔比抽獎的~

St. Clare's 直屬位年年有餘
2020年53%升書院 8成升B1中學

‹ 上一主題|下一主題