用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

醒目開學勳章

醒目開學勳章

ivanbb 發表於 19-6-26 20:34
讀書成績好,但行為極易衝動,及有時會離位(老師說悶先走開,次數可接受),你地有沒有小朋友都係咁,返興趣 ...

如學校冇投诉,即行為仍可接受。可以试下用精油,可以 舒緩一下。不過我不是用家,只知道有個案得。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我仔悶會企起身,有時會離位,佢係矮仔,但長期坐最後排,就係因為佢會起身行,老師無乜點理佢,放後排已經係解決方案

我唔贊成食藥,因為如果係資優,個腦轉得比常人快,佢的話係要活動活動,除非學校俾自己睇書..
而嗰d係精神科藥物,可免則免啦.. 建議飲食當中,減少化學物質,減white carbohydrate..
恐龍家

醒目開學勳章

回覆 piglet0529 的帖子

老師都有打來...多數都係講離位嘅野

醒目開學勳章

回覆 小曳人 的帖子

佢就坐....但有時太悶會無端端行開.....老師已經儘量比好多任務等佢郁動下..

讀書成績好,但行為極易衝動,及有時會離位(老師說悶先走開,次數可接受),你地有沒有小朋友都係咁,返興趣 ...
你小朋友讀書成績好,只係行為問題。個人認為只要問題唔嚴重到家長、學校、同學都接受唔到,其實唔食藥好過食。

我都好掙扎,食咗藥會專心d,聽話d,定定看書,但就覺得唔舒服,冇胃口,超瘦,又唔高,夜瞓日頭又起唔到身,試埋開胃藥都唔得。放假唔食藥就好開心好興奮,食到多d嘢,但出街會周圍攪攪震,叫唔聽,不停打機食甜嘢來尋求刺激。

tcbobo 發表於 19-6-29 07:01
我都好掙扎,食咗藥會專心d,聽話d,定定看書,但就覺得唔舒服,冇胃口,超瘦,又唔高,夜瞓日頭又起唔到 ...
更嚴重既問題係,始終係精神科既藥,如果想效果持續,需要越用越多,停藥之後會比以前更差。

王家爸爸 發表於 19-6-29 16:54
更嚴重既問題係,始終係精神科既藥,如果想效果持續,需要越用越多,停藥之後會比以前更差。 ...

所以盡量都是有需要時服,要返學或者有活動才食藥。放假就停得就停。但大人有時真係頂唔順佢手多腳多。

tcbobo 發表於 19-6-30 07:04
所以盡量都是有需要時服,要返學或者有活動才食藥。放假就停得就停。但大人有時真係頂唔順佢手多腳多。
...

這個服藥方法是醫生建議的嗎?因為精神科藥物一般不是這樣減藥。

tcbobo 發表於 19-6-30 07:04
...
坊間買到既所謂「聰明藥」有幾隻,例如 Adderall、Methylphenidate、Modafinil、Ritalin。其實都係受《危險藥物條例》管制,例如 Adderall 化學成份類似安非他命,Methylphenidate 化學成份類似冰毒。至於多手多腳,我建議如果可以 afford 到多啲時間陪佢,家長陪住佢,耐心糾正,會更好。

Radiomama 發表於 19-6-30 07:51
這個服藥方法是醫生建議的嗎?因為精神科藥物一般不是這樣減藥。
醫生一般都係建議需要時先食,可以減藥,唔可以加(會上癮)。其實呢啲藥都係入門級(無咁勁)既毒品,係弱啲既興奮劑,作用似腎上腺素,目的都係刺激中樞神經既活動,過量就有相反作用,過度刺激、興奮到集中唔到精神。

王家爸爸 發表於 19-6-30 10:10
醫生一般都係建議需要時先食,可以減藥,唔可以加(會上癮)。其實呢啲藥都係入門級(無咁勁)既毒品,係弱 ...

原來如此。