用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九華有無機會?
go

九華有無機會? [複製鏈接]

呈一中英數常都90分以上, 有兩個學界游泳奬, 地區二線唔出名小學, 全級十內, 唔知有無機會? 有無人二

小學考過?

8    0    0    0

ngivy2005 發表於 19-6-26 17:39
呈一中英數常都90分以上, 有兩個學界游泳奬, 地區二線唔出名小學, 全級十內, 唔知有無機會? 有無人二線小學 ...
沙田聖心算不算二線小學?  識人沙田聖心, 成績差不多, 全級十內,  運動唔叻,  英文流利. 應是自行一, 甲一揀九華, 入左.
早幾年, 有first in , 沒second in . (同年識3個入左, 都無second in)

王家爸爸    發表於 19-6-27 10:29

既然中意,一定去試。唔試就一定冇機會。
我仔有個好友,呈一二應該四十幾,但踢波叻,都有得in(正常級20幾內才有機會)

回覆 la5711 的帖子

冇second in 都入到,希望我仔都可以入,努力考好呈二💪🏻

ngivy2005 發表於 19-6-26 17:39
呈一中英數常都90分以上, 有兩個學界游泳奬, 地區二線唔出名小學, 全級十內, 唔知有無機會? 有無人二線小學 ...

聖喇拔冇向你招手嗎?照計佢地會好主動找人

回覆 wondermom210 的帖子

冇呀!全港小學游泳比賽佢輸左,要招都招果度D人,個個都好叻,我仔只是區區二缐小學,邊度會有禁幸運

回覆 ngivy2005 的帖子

最擔心是唔知有冇機會interview ,大把叻人考,所以十五十六緊去唔去,定自己區band one 應該大機會好多

ngivy2005 發表於 19-6-26 22:44

冇second in 都入到,希望我仔都可以入,努力考好呈二💪🏻 ...
制度不同左,現在second in見校長,唔似面試,只是用英文傾幾分鐘閑謁,套下學生料(有無直資!officer/自行排第幾咁)

ngivy2005 發表於 19-6-27 08:40
回覆 wondermom210 的帖子

冇呀!全港小學游泳比賽佢輸左,要招都招果度D人,個個都好叻,我仔只是區區二 ...
男拔如以運動表現收你,是唔理你讀咩小學的。

阿仔應該無可能特異功能入, 大把人運動叻, 我想知道有沒有人二線小學都可以自一入九華?

ngivy2005 發表於 19-6-27 10:31

阿仔應該無可能特異功能入, 大把人運動叻, 我想知道有沒有人二線小學都可以自一入九華 ...
比起地區龍頭中學,九龍自行都唔算難考,至少無左強勁的女仔對手。 First in 主要睇全港排名,你囝實有得in. 最緊要操返英語會話,九華非常看重英文。

多謝你,你講完我又有返少少信心🙏🏻

ngivy2005 發表於 19-6-27 12:18

多謝你,你講完我又有返少少信心🙏🏻

如果係KLN1 , 攪入機會可能大過SFC 。

有,我地九龍城屋邨小學,阿仔同學考級一,體育弱其他科科都90以上,數學校外比賽成績非常好,去北京數學比賽團體優異個人銀獎,今年2in完,校長明示即刻送著學生襟章同禮物,仲提醒同學到時返學校要記得帶!

CXM軒媽2007 發表於 19-6-27 17:07
有,我地九龍城屋邨小學,阿仔同學考級一,體育弱其他科科都90以上,數學校外比賽成績非常好,去北京數學比 ...

請問呢位同學仔英文和音樂是不是都好好?

dearmm 發表於 19-6-27 17:58
請問呢位同學仔英文和音樂是不是都好好?
係,除著體育弱之外,其他每科成績都好,北京數學比賽係由參加每年天主教教區比賽挑選出來的尖子,再交俾長天中學老師免費幫佢地操,再組隊去比賽,呢兩年成績不俗,聽講佢地組隊去北京比賽有幾個同學俾幾間名校自行收著,目前我知有幾個喇沙加埋我仔同學入九華,我地係屋邨最普通學校,可以話有得選就冇人會選D學校,唔止二線啦,不過好在大部分老師都好好,個人認為除著成績之外性格都好重要,因為上兩年都曾經有一個同學可以話成績 體育都非常好,係全能有校際田徑 足球比賽都有獎項,數學比賽好多重要獎項,世界數學雙優,心儀九華但係最後冇收,後來老師評估交上去的個人資料相當靚麗,可能因為個男仔慢熱面試蝕底,去著黃笏南,依家中二考級一,體育 音樂都好叻,今年收呢個同學性格就好開朗健談,我阿仔慢熱級10以內唔敢去試

回覆樓主

請問北京比賽是否好出名?
入喇沙嗰幾位都喺級頭?

dearmm 發表於 19-6-27 20:23
請問北京比賽是否好出名?
入喇沙嗰幾位都喺級頭?
係,同學都係成績好叻果D,比賽好有學術性,好多外國隊同大陸隊參賽,香港每年有兩隊,全部係由每年教區學校數學比賽裡面挑選最top發揮最穩定的同學,交俾長天中學老師免費操著最少兩個幾月,得閒去到長天就隨到隨操,因為當時同學媽咪發過資訊和圖片我睇,我上網搜尋過個比賽同往年試題,難度去到中二三,比賽計算團體和個人獎項,普通學生就算操都好難明,我仲話呢D題比小學生做,係咪傻既?

回覆樓主

Thanks!

ngivy2005 發表於 19-6-27 10:31

阿仔應該無可能特異功能入, 大把人運動叻, 我想知道有沒有人二線小學都可以自一入九華 ...
我朋友仔荃灣地區2線小學, 自行入咗, 全級20名內, 不過佢仔羽毛球好叻!
唔好灰心, 有機會就要試....一定要爭取....

‹ 上一主題|下一主題