用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 急: 大圍陳元喜vs一胡
樓主: vpo0615
go

急: 大圍陳元喜vs一胡 [複製鏈接]

回覆 快樂媽媽S 的帖子

兩間都係0-0-0, 揀咗一胡.

vpo0615 發表於 19-6-27 10:27

兩間都係0-0-0, 揀咗一胡.

恭喜,咁又係,升中成績一胡成55%band1, 陳47%,成績應該一胡好些

其實好難講, 陳元喜進步好快, 6年後升中成績應該好亮麗.

回覆樓主:

陳我見佢早幾年6x%band 1, 呢兩年就4x%, 我以為佢退步緊tim

快樂媽媽S 發表於 19-6-27 11:21
陳我見佢早幾年6x%band 1, 呢兩年就4x%, 我以為佢退步緊tim
早幾年升中人數少, 好多係偷雞BAND1,好多學校升英中比率都回落緊

回覆樓主:

哦,原來咁,請教一下,點解每兩年先考一次pre s1, 但年年學校公佈的升band 1比率係唔同的?另外,學校通常幾月公佈該年升band 1率ga?

回覆樓主:

請教點樣叩入, 小朋友有咩優勝地方?

快樂媽媽S 發表於 19-6-27 11:53
哦,原來咁,請教一下,點解每兩年先考一次pre s1, 但年年學校公佈的升band 1比率係唔同的?另外,學校通常 ...
以我所知,升band1率只是家長自行計出來的。教育局是用呈分試的總平均分對比該校的pre s1 成績,從而得知小朋友是那個banding的。

vpo0615 發表於 19-6-26 14:33
叩到大圍陳元喜&一胡...
想請教大家, 一胡轉了校長後是否學術無以前咁勁?
期望兩校用家分享....謝謝!
請問小朋友讀邊間幼稚園? thx

快樂媽媽S 發表於 19-6-27 11:21
2年前既小六,陳元喜同鄭記正式脫龍

回覆 noverzero 的帖子

前輩你好! 我有問題想私下請教你, 數天前已傳了私人訊息給你, 可否指教一下呢? 謝謝!

vpo0615 發表於 19-6-28 13:00
回覆 noverzero 的帖子

前輩你好! 我有問題想私下請教你, 數天前已傳了私人訊息給你, 可否指教一下呢? 謝 ...
HI. 見到啦, 我之前冇留意. SORRY.

回覆 Cute美女 的帖子

你好啊 想知道小朋友係一胡讀得開唔開心? 一胡學術差左 英文偏淺 小學仲應唔應該揀佢

joy___811 發表於 19-7-21 01:53

你好啊 想知道小朋友係一胡讀得開唔開心? 一胡學術差左 英文偏淺 小學仲應唔應該揀 ...

英文科,印象中我女與哥哥以前比較,少了一本叫daily reader(comprehension+multiple choice)的練習,多了writing fun 工作紙,每天寫幾句完整句子。
我覺得兩樣有曬會更好。

換校長後,其實每天功課係多左。 活動也多左好多,我女一小息就去玩,相對在校完成的功課比較少,帶回家的比較多,未必能準時睡覺。佢用左一段時間才習慣到在校完成部分功課。但就每天都非常喜歡返學。

現在學校是較著重品格多於成績(這點我最buy)

所以改變有好有唔好啦。

因為搬屋,我女要轉區轉校,面試時,每間學校的主任校長都稱讚一胡是好好的學校。所以一胡都小有名氣咖。 絕對唔怕揀。

vpo0615 發表於 19-6-26 15:48

請問覺得升B1英文中學情況理想嗎?

一胡2019年43%升B1中學

B1* 56 (42.75%)
B2A-1C* 11 (8.40%)
B2* 19 (14.50%)
NR 45 (34.35%)
總數: 131 (100.00%)

* 據hkpapa《全港B1中學名單》

2019年度畢業生升中派位概況

(一) 他區中學

中學名稱 人數
聖保羅男女中學(直資) 1 (B1)
協恩中學(直資) 1 (B1)
聖保羅書院(直資) 1 (B1)
地利亞修女紀念學校(直資) 1
東涌天主教中學 1
羅定邦中學(直資) 1 (B2)
小計 6

(二) 沙田區中學

聖公會林裘謀中學 22 (B1)
五旬節林漢光中學 4 (B2A-1C)
聖公會曾肇添中學 4 (B1)
浸信會呂明才中學 2 (B1)
沙田官立中學 1 (B1)
沙田培英中學 6 (B1)
沙田崇真中學 10 (B1)
沙田蘇浙公學 5 (B1)
天主教郭得勝中學 2 (B2A-1C)
聖母無玷聖心書院 1 (B2A-1C)
沙田循道衛理中學 2 (B1)
聖羅撒書院 1 (B1)
鄭榮之中學 1 (B2A-1C)
王錦輝中學(直資) 2 (B2A-1C)
香港神託會培基書院 (直資) 1 (B2A-1C)
林大輝中學(直資) 1
德信中學 4 (B2)
保良局胡忠中學 3 (B2)
東華三院邱金元中學 10
朱敬文中學 2
馬鞍山崇真中學 5
博愛醫院陳楷紀念中學 1
東華三院馮黃鳳亭中學 4
五育中學 3
楊葛小琳中學 4 (B2)
佛教黃允畋中學 2
青年會書院 2 (B2)
梁文燕中學 5 (B2)
仁濟醫院董之英紀念中學 3
樂道中學 4
基督書院 1
香港中文大學校友會聯會陳震夏中學 3
馮堯敬中學 2
潮州會館 1
佛教覺光中學 1
小計 125

(三)

2018至2019年度共131名學生畢業,獲派第一志願的人數為99人,佔75.6%;獲派第一至第三志願的人數共105人,佔80.2%;獲派第一至第五志願的人數共110人,佔84%。

http://www.dcfwms.edu.hk/it-school/php/webcms/public/index.php3?refid=1269&mode=published&nocache1563020393&lang=zh

快樂媽媽S 發表於 19-6-27 11:53
哦,原來咁,請教一下,點解每兩年先考一次pre s1, 但年年學校公佈的升band 1比率係唔同的?另外,學校通常 ...

每年小六畢業生都會考Pre S1
計Banding用前兩次雙數年PS1成績
2019升中用2016同2018成績配對
跟2018年升中用2016同2014不同

noverzero 發表於 19-6-28 10:20
2年前既小六,陳元喜同鄭記正式脫龍

陳元喜2019年過5成升英中

B1* 42 (32.81%)
B2A-1C* 22 (17.19%)
B2* 3 (2.34%)
英中: 67 (52.34%)
其他: 61 (47.66%)
總數: 128人(男59 女69)^

* 據hkpapa《全港B1中學名單》
^ 據校務報告 小六128人

https://www.cahcc.edu.hk/attainment_and_achievement/secondary_school_places_allocation/images/2019soa.pdf

Poyau 發表於 20-6-25 12:13
陳元喜2019年過5成升英中

B1* 42 (32.81%)
本來講既係入BAND1率下降, 唔係入英中.
陳元喜當然算唔錯, 區內熱門
不過脫鉤後, 入英中都下降咗,
脫既最後一年, 入英中率係66.7%, 其中係31人入鄭記.
而且陳元喜本來係會公佈所有學生派位, 果年之後就改咗......

vpo0615 發表於 19-6-26 14:33
叩到大圍陳元喜&一胡...
想請教大家, 一胡轉了校長後是否學術無以前咁勁?
期望兩校用家分享....謝謝!

咁快!請問你幾時in?朋友今日先去1stin

Samfish 發表於 20-6-26 11:25
咁快!請問你幾時in?朋友今日先去1stin
前面係講緊2019, relax.
‹ 上一主題|下一主題