用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中一既成績
樓主: ashleymami
go

升左中一既成績  

vicy 發表於 19-11-11 21:59
有沒有高人,可以指點下。
小女剛升中一,對中史,世史,地理,IS
我唔知佢上課唔專心,定唔識,測驗科科 ...

如果成年係咁可能會留班或轉校,會否小學二線校上左中學一線?其實試下買d練習做下,我測驗都係温完就俾佢做下,有答案大概知d題目出乜,好似中史咁教黎教去都果d內容,其實明左都唔難合格!係中文文言文果到我都幫佢唔到,叫佢睇多d其實好難,等於叫大人去睇文言文都唔係個個like!

DELETE

///小女剛升中一,對中史,世史,地理,IS ///

排除特殊學生, 中一呢幾科溫熟晒,唔合格既機會微。

方法都係老生常談,改變學習態度,上堂聽書,測考前溫書。

October. 發表於 19-11-23 10:52
///小女剛升中一,對中史,世史,地理,IS ///

排除特殊學生, 中一呢幾科溫熟晒,唔合格既機會微。
說到測前溫書,我兒子完全不知如何溫習中文和英文。
數學,他會做些練習。每次小測的成績也不錯。

如果是中文默書,也比較容易。差不多每次滿分。但英文默書,就完全不知道如何做。

馬上要第一次考試,我都不知如何幫到他。

回覆 Danielhk 的帖子

應該10月尾11月初已完成UT, 你可參考UT出卷形式去溫習就可以了

回覆 Danielhk 的帖子

我仔中文會溫老師派既Notes、上堂抄既筆記以及課本後既問答,溫熟曬,起碼範文呢部份攞高分先,以上呢啲要溫熟,花唔少時間。其它,就睇你中文底點啦,有人推崇閱讀,有人練習派,講真我唔知有冇效,我仔兩樣都冇做。

英文我仔話冇野溫,都係睇你識唔識考試,但我囡當年會去記下靚字(靚唔靚見人見智)、用下靚字,咁佢英文都有1粒*。

數學如果想高分,操下數有用既,效果應該好過去中、英文補習天王。

Yanamami 發表於 19-6-25 22:55
各科Median係乜野?淨係睇分無意思,分数離median多遠先代表好定差。好勤力讀,但答題技巧掌握到未?老師要 ...

我都係咁諗,所以你見我都好老定。最難得學校又唔谷,所以連阿大都唔係好大壓力,個人開朗咗D。