用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中一既成績
樓主: ashleymami
go

升左中一既成績  

魅力公主 醒目開學勳章

我女上學期test考到級十幾,但之後不停跌,好嚴重果隻,啱啱派晒卷,炒咗英文,面臨repeat邊緣 😥
我問佢係咪攪唔掂,佢話唔係,堅持只係失手。

我話如果真係唔掂就考慮轉校,佢唔想,仲叫我俾多年時間佢,佢話定咗就會好。。。我都唔知點好 ☹

佢係有溫書,不過唔係好長時間果種
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

bforbtec 發表於 19-6-29 14:59
俾多個意見 ,你個女咁鐘意玩手機

斬晒所有活動先

都係一番見解,謝謝你既建議

回覆 bb鼠 的帖子

有冇點様部署追番d成績?
我囡上星期六開始補F2數(之前一直冇補數), 另外日日睇報紙知多d時事,上次有份卷時事題失左4分

希望F2可收復失地🙁做番好d

ashleymami 發表於 19-7-9 20:52
回覆 bb鼠 的帖子

其實佢係衰係長答,答唔到重點所以無分

ashleymami 發表於 19-7-9 20:52
回覆 bb鼠 的帖子

女學校有暑假進修班,幫佢報咗,3個星期,亦都同佢報咗暑假中文班
其實要點答先高分要佢自己去諗,我講得俾佢聽一次下次佢就唔諗

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 19-7-9 21:26
女學校有暑假進修班,幫佢報咗,3個星期,亦都同佢報咗暑假中文班
其實要點答先高分要佢自己去諗,我講得 ...
請問, 暑假中文班 是校外或是校內? 我也想搵中文班. 但不知方向...

giveupaguy 發表於 19-7-10 08:45
請問, 暑假中文班 是校外或是校內? 我也想搵中文班. 但不知方向...

我報咗遵理咋不過未開始

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 19-7-10 09:31
我報咗遵理咋不過未開始

(emoji)請問,你有問係咪有導師教足全堂的?謝謝

giveupaguy 發表於 19-7-10 12:24
(emoji)請問,你有問係咪有導師教足全堂的?謝謝

我未去過呀純粹試下

醒目開學勳章

bb鼠 發表於 19-7-10 13:07
我未去過呀純粹試下

啊,我打去8下先。謝謝

回覆樓主:

阿囡小學成績只係合格邊緣,我佔計全級一百名以外。升中一後,我全放手,第一次試有3科不合格而名次中下。之後找了一位補習老師,幫佢分析問題所在,講下自已考DSE的經驗,升中後對自己應有的要求及學習態度,同分享佢各科如何温習。今次成績表未派,只知道所有科目都合格,另外取得學業成績進步
獎。

ashleymami 發表於 19-6-25 22:39
小學時成績算幾好,多數在全級頭十。

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...

中學與小學的讀書方法大不同!

簽名被屏蔽

回覆 skkeung 的帖子

有冇具體提議是怎樣不同?

wing 發表於 19-6-29 18:41
我女上學期test考到級十幾,但之後不停跌,好嚴重果隻,啱啱派晒卷,炒咗英文,面臨repeat邊緣 😥
...
同我仔一樣

回覆 jli008 的帖子

貴精不貴多是對但好多聰明人做到
好像在社會工作一樣

簽名被屏蔽

回覆 bforbtec 的帖子

請問西史係邊本?

jli008 發表於 19-7-16 11:48
香港就是奇怪社會.不論在教育上以致在社會上,如你所說一個人懂多樣性是好事,但反過來也可以說是不好. 因大 ...

好多科都識嘅老師適合教通識科。高中通識包括:
1) 個人成長與人際關係(社會學、心理學)
2) 今日香港(香港政治、社會學、經濟學)
3) 今日中國(中國政治、社會學、經濟學、中國當代史、人類學)
4) 全球化(國際政治、社會學、經濟學中嘅國際貿易)
5) 公共衛生(社會學、生物學)
6) 能源及環境(物理、化學、地理、少少國際政治)

jli008 發表於 19-7-16 11:48
香港就是奇怪社會.不論在教育上以致在社會上,如你所說一個人懂多樣性是好事,但反過來也可以說是不好. 因大 ...
在香港入門學做專才 (醫生..xx 師) 比別個國家的學歷要求高, 往往是學霸, 性向反而不是考慮.  身邊好多朋友看穿了此點就會安排子女去外國取得此相同的學歷, 熱門的包括會計, 建築, PT, OT... 留下的如果不夠分做專才, 唯有似我們以前做個通才, 周身刀,  我覺得冇咩不好, 因為社會都要各類人才/