用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中一既成績
樓主: ashleymami
go

升左中一既成績   [複製鏈接]

妹妹頭 發表於 19-6-26 16:09
回覆 ashleymami 的帖子

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER,  ...
Same here. 从來無见过卷

妹妹頭 發表於 19-6-26 16:09
回覆 ashleymami 的帖子

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER,  ...

可以記得 錯咗 乜嘢 好叻

ashleymami 發表於 19-6-25 22:39
小學時成績算幾好,多數在全級頭十。

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...
中學同小學既模式好唔同,小學可以靠勤力背就唔會太低分,中學需要勤力背加理解,所以上咗中學分數高咗或者低咗好多,其實好正常,等小朋友慢慢適應咗,就會好啲。

Yanamami 發表於 19-6-26 16:29
Same here. 从來無见过卷
家長會可否睇?我女學校家長會可以睇卷,不過唔可以影相。我見有家長會take notes, 不過我就完全冇心機,太多卷

b3410 發表於 19-6-27 12:02
家長會可否睇?我女學校家長會可以睇卷,不過唔可以影相。我見有家長會take notes, 不過我就完全冇心機,太 ...
从來無见过,其实我無兴趣再理佢,佢升中我就退休了。学校連排名乜都無~無眼屎乾净盲。

回覆 Yanamami 的帖子

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出問題,才有機會進歩

ashleymami 發表於 19-6-27 20:21

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出 ...

有得睇,我會去睇。就算會挑起唔開心,但能够睇到錯咩、點失分,幫到日後改進,我覺得值得。

回覆 Jane1983 的帖子

同意,我好欣賞學校派回考試卷及答題紙這做法。

ashleymami 發表於 19-6-27 21:15
回覆 Jane1983 的帖子

同意,我好欣賞學校派回考試卷及答題紙這做法。

比心機。中一仲有大比機會追上去。

ashleymami 發表於 19-6-27 20:21

其實有d吾想睇,做得吾好嗰d科,怕睇完又再挑起吾開心既感覺,但總是要去面對,找出 ...
This is her job, not mine.

http://paper.wenweipo.com/2012/07/21/HK1207210002.htm

「剛從地區小學升上中一時,我適應不了校內激烈的競爭;全級約200人中,我只排第100名。」

-----------------------------------

中一完了, 低分鼓勵, 高分獎勵

其實你女兒需要重新思考, 舊有的讀書方法,

你可以大方鼓勵女兒, 否定佢中一讀書方法

中二開始轉plan 讀書

因為你女兒情況, 其實尚算不差, 因為佢仍有讀書的熱誠

但必須盡快展開拯救計劃, 因為這種熱誠正在減退中

我相信, 拯救計劃重點在四科, 數學, 科學, 中./西史,

https://www.nwcss.edu.hk/subject ... %B9%B3%E5%8F%B0/S1/

https://www.nwcss.edu.hk/subject ... %B9%B3%E5%8F%B0/S2/

以上為中一, 及中二的science notes
看textbook, 極難消化內容, 所以要找大量額外資源幫手理解

我相信, 是你女兒, 你好俾心機   , 但睇了一些垃圾書

http://www.ghs.edu.hk/sec/panel/ ... E(Less_than_50).pdf

以上為數學

參巧名校點谷 中二

https://www.qc.edu.hk/math/links ... rly%20paper%202.pdf

中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的

屋企買定部部的黑白打印printer 用來print 練習, 重新上路

回覆 bforbtec 的帖子

好有用的资料,謝謝分享
玩手機也是是其一原因,我覺得會有些影響集中力,有冇什麼心得可分享?這是一個苦惱的課題。

謝謝你的資料!
"中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的"****請問可以明示嗎?

謝謝你的資料!
"中二的中西史, 市面上, 得2,3本精讀, 整理不錯的"****請問可以明示嗎?

回覆樓主:

我仔都係中一,早幾日派卷,佢話我知Science 好多人炒,平均分係48分! 我真係o左咀……

ashleymami 發表於 19-6-25 22:39
小學時成績算幾好,多數在全級頭十。

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...
Final考全年,甘多野讀,跌好正常,只要唔係得佢跌就可以了。

rrMM 發表於 19-6-28 09:20

謝謝你的資料!

\

MATHS 用3-4本去谷, Y C TANG 個本算深, 淨MC , INSPIRING SERIES 都算深既

ELITE SERIES 超深 ,

JUNIOR REVISION  中等難度+ 少深, 不夠應付 BAND 1 B

暫時BAND 1 B  中學數學,SCIENCE 考10-15名

SCIENCE 用相中幾片

中史, 就係 第一張相,

整理晒NOTES , 精簡, 得黎詳細

睇完NOTES ,先睇書,  

谷仔女讀書, 要好多書, 練習,REVISION GUIDE

感謝! 小女今年升中一!多謝你資料分享!

ashleymami 發表於 19-6-28 08:56

好有用的资料,謝謝分享
手機, 好難禁的

我返工, 都成日玩手機 ,上網

我返工, 1/3 上網

自有人類文明以來, 每人都會沉迷某種興趣

上網,玩手機, 似乎就是年輕人的沉迷的事

我以前工人, 晚上做晒野, 在工人房, CHECK 手機, GAP GAP 咁笑

你便知, 根本不太可能禁

只能有效去控制

例如, 做晒功課, 可以俾佢用15-30分鐘

溫書後, 俾佢用幾多

考試, 測驗, 大幅減少時間,

考完後, 俾佢玩返多一點

考完試後, 俾你日日玩, 都得

做緊功課, 不需用腦的, 可以播下歌都OK ,

我以前讀ALEVEL, 都一路聽電台

一路 睇測驗成績, 測驗差, 就減每天使用時間

俾多個意見 ,你個女咁鐘意玩手機

斬晒所有活動先