用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 升左中一既成績
go

升左中一既成績   [複製鏈接]

小學時成績算幾好,多數在全級頭十。

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻,分數合格但偏低, 佢話整體成績都跌左。其實佢有努力讀書,考試期間都玩少左手機,但成績有點失望,我擔心她會失去信心,但重點是點解讀左成績都不太理想!

想請教有經驗既家長,上左中學分數會否低好多?有冇家長既孩子上左中學后,成縝變得冇咁好?可否分享下情況,點様幫佢過渡及改善方法?

我需要點安慰和動力,才有能力撐亞囡,謝謝大家。
   100    0    1    0

ashleymami 發表於 19-6-25 22:39

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...

同道中人
我女一樣,我都見到佢有溫書,考果每一朝都4點起身溫,上學期成績還好,級頭10%,今次期考,成績表未派,但派咗卷的有一科唔合格,其他合格的也只是剛好合格,平均分對比上學期跌咗十幾接近20分
我無話佢,只有自己個心唔多舒服

各科Median係乜野?淨係睇分無意思,分数離median多遠先代表好定差。好勤力讀,但答題技巧掌握到未?老師要既答題案中point嗎?寫满大半版紙答不中需要既关鍵詞也可能無分。勤力讀只是input, output也很重要啊~中-吧~还有时间摸索、檢討。都可以請教老師自己答案不足地方在哪,如何才可以拿到分。

Arabellahk    發表於 19-11-10 00:11
王家爸爸    發表於 19-6-27 11:41

回覆 bb鼠 的帖子

你囡也是中一?
咁佢有冇好吾開心?

ashleymami 發表於 19-6-25 22:55
回覆 bb鼠 的帖子

你囡也是中一?

係呀中一,佢派數學果日打電話俾我時咪喊,之後見佢無乜嘢
尋日睇咗佢數mc卷,基本上不難,只是唔知做乜,易嘅加數都錯
今日講英文卷,話自己後半part 串錯字我除咗之外都唔知講乜好
總括聽返女講,低分原因是好多長答拎唔到分,佢get唔到要答乜point

回覆 Yanamami 的帖子

佢話老師冇講班既平均分多少?我懷疑佢吾肯講!
其實困難是不知怎様教佢答題技巧,我覺得我囡仍要幫一下,前輩可以分享嗎?謝謝。

回覆 ashleymami 的帖子

我地會講每科全級median係幾多?老師就係想學生知道自己位置,應該點樣加把勁。我女都係中一,星期四五至對卷。

ashleymami 發表於 19-6-25 23:04

我地之前測考都會講班平均,但今次全部都無講,只知道最高同最低

升中一後,第一次考試在全級排中上,近日派卷,今次覺得佢考得麻麻, ...

首先,家長必須調節心態,中學同小學唔同,唔可以再用小學時分數去比較,初中通常50分就合格,高中大多會40分為合格,卷深淺對分數高低亦有好大影響,所以唔好再同小學時科科9X分去比較,中學(尤其中文)攞6-7字頭已經好高。我兒中一時中文取6X分,但已是級十名內,可見只睇分數不能作準。
很多中學成績表都會列出每科級名次,家長可用作參考。中一是蜜月期,新科目新學習模式,孩子都須要時間慢慢掌握,找出啱自己嘅讀書方法。

不用太擔心,多鼓勵孩子比啲時間佢,家長可以在孩子有須要時作支援。加油!

Arabellahk    發表於 19-11-10 00:13

其實中學同小學讀書方法係有分別,例如小學可能靠背同記可以拿好成績,但到左中學理解能力就越來越重要,要慢慢找方法同適應轉型.

我仔派咗幾科,暫時我同佢都幾满意
中史就一般,佢話祗高過全班平均分6分,你到時睇成績表級排名,可能又不是你想象中的麻麻,或者是不錯呢。

ashleymami 發表於 19-6-25 23:04

我係全放手型,由得佢自己搞,唔知佢学紧乜果种所以都無咩可分享。佢自己摸索应点讀点答点攞分,佢学校又無名次既,反正我同佢升中前已以睇median分目標。

如果我全放手, 我都唔知我女會飛左去邊, 所以中一我都仲未完全放手, 主科(中英數通) 我從未插手, 散科反而要協助佢點去溫, 今次考試已開始慢慢放手, 希望中二我可以續步完全放手啦

Yanamami 發表於 19-6-25 22:55
各科Median係乜野?淨係睇分無意思,分数離median多遠先代表好定差。好勤力讀,但答題技巧掌握到未?老師要 ...
係啊, 要中Point... 我仔都係中一, 平時我連佢幾時測咗邊科都唔知, 只負責簽名 (成日叫我唔駛理), 有次攞份GEOG測卷比我睇, 好高分, 重話 '我吹咋嘛' (好似覺得好神奇, 吹水都咁高分?) , 我睇完之後答佢, 因為你答中POINT (老師剔的位置), 首先證明咗你唔係死背爛背, 最重要係你答到老師要求 ...中POINT. (佢恍然大悟咁) 。

有冇每科級排名? 或全級每科mean分? 只睇分數係冇意義.

除左英文同數學,其他科一概唔可以睇分數。DSE 中文 5** 都係 70 分左右。亦有可能半班唔合格嘅情況出現。

要睇 Median 中位數,同埋睇科目排名。記得有次 Geog 測驗 6 字頭我好唔開心,但後來發覺半班唔合格,之後派排名,呢個分數已經排 11-20%。

如果想放心啲,可參考下DSE CUT OFF 分數,比較客觀啲,對照下咪大約知道係全港乜位置囉。
當然,依家先F1,未來5年有不确定因素。

多謝大家寶貴既分享,今次佢應該整體成績是跌左,只希望佢吾好跌太多,更重要不要灰心,佢有同我呻,點解努力左成績都不太理想?做媽媽既,心真是戚一戚。
昨天大家也累,今天放學會仔細睇下d卷,找出失分的原因,從而看看怎樣改善,我都明白中一只是起步點,但確實學習模式上有很大的轉變,中一下學期,我知佢有鬥心想再考好d, 一直評估和quiz(全部計分)都算有進步。考試期間溫書態度和狀態都不錯,考完回家也看似開心的。唉!所以回來的成績有幾科真嚇一跳,今天我才慢慢接受下來。

我成日提自己,親子關係才是最重要!

回覆 ashleymami 的帖子

我地唔派卷回家, 佢地對卷日, 在校對, 所以我連佢錯咩都唔知, 不過阿女係COPIER, 佢會記低, 返來話我知錯咩

Median只係睇係中位位同學既績分或Grade,分佈可以極不平均。

某校既Median只可以適用於某校,始終水平,考試深淺可以不一。A校既Median深淺水平,可以去到B校成為尖子,亦可能係押尾人仕。
‹ 上一主題|下一主題