用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: zazadodo
go

Deleted

回覆 cmchang0927 的帖子

咁邊間考級一級二容易啲呢?

回覆 keung0413 的帖子

小朋友未開竅姐,俾啲時間。。。

PTL_L 發表於 19-6-26 01:44

點會呢,前輩,你對小朋友都好叻,考到好好既中學

咪笑我啦
我仔以前真係k2都認不到A to z, 數唔過10, 一個中文字也認不到....
當年rc primary 七月waiting打比我,真係開心到呢, 終於揾到一間有backup既學校了

PTL_L 發表於 19-6-26 01:49

咁邊間考級一級二容易啲呢?

唔....各有各難度....因為之前我friend個女讀基灣小一, 79分已級三了, 半級不合格, 中文真係唔易的

keung0413 發表於 19-6-26 01:47
究竟前世做左幾多好事先可以生得出d 咁叻嘅仔女

我識個D父母都要番工唔得閒理的, 不過放心, 一級百幾二百人都係得幾個咁樣的

deleted

cmchang0927 發表於 19-6-26 01:54
咪笑我啦  
我仔以前真係k2都認不到A to z, 數唔過10, 一個中文字也認不到....
當年rc primary 七 ...

deleted

1162694sd 發表於 19-6-25 20:17
其實好怕聽到拎d錢補習仲有錢剩,反而聽好多國際學校嘅家長講,就係吾想周圍去補習,吾係單講錢,係時間啊 ...

agree, 有些學校教得淺happy school, 轉頭又要出去補,又嘥錢更嘥時間

keung0413 發表於 19-6-26 01:47
究竟前世做左幾多好事先可以生得出d 咁叻嘅仔女

先要遺傳

給樓主一些新基最新資訊:

1.        新基中英數每日約2-3份功課 (包括溫習、預習),有導修堂及每課堂有小小時間做功課,我小朋友有時返到屋企只剩1-2份簽改默書/小測等我做
2.        中數都比一般津小深,中文有校本課程及高小會教文言文(不考);數每學期都有幾張英數工作紙,多數長假期做;常近兩三年加入STEM 元素,6年級精英班會有一冊常識用英文教
3.        英文轉了新教材,課程比一般津小應深小小,有3位外籍英文老師,每星期有2堂由外籍老師加本地英文老師一齊上
4.        小一有兩位班主任,全都好有經驗及愛心,有時間給小朋友及家長適應
5.        新基按全級成績分班,學習能力較弱的同學的班人數約25人,等老師有多些時間照顧,精英人數會多於30人
6.        關於升中,學校小六有安排模擬面試及同學可自由參加外籍英文老師負責的Oral
7.        關於考SPCC,每年約一半精英班有得面試,最後有offer 約3-5個,TAKE唔TAKE 係家長的選擇
8.        新基好重視音樂,每人必須學一種樂器,鋼琴不計;如果入了樂隊或choir,放學或假期都要練習
9.        近年開始有多些運動方面的校隊,如足球,游泳,閃避球

自行參考

deleted

shuiling 發表於 19-6-26 10:55

1.        新基中英數每日約2-3份功課 (包括溫習、預習),有導修堂及每課堂有小小時間 ...

高質

1.        新基中英數每日約2-3份功課 (包括溫習、預習),有導修堂及每課堂有小小時間 ...

多謝你嘅寶貴分享!
時間帶走一切
唯獨不帶走我

如果唔入樂隊,學嘅樂器係咪可自由選擇?