用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Deleted
樓主: zazadodo
go

Deleted

deleted

1162694sd 發表於 19-6-25 23:32
其實吾係比較rc 考頭20同基灣考頭10嘅出路,2間學校可能學術可能差距10%, 但小朋友讀又吾係你讀,點知6年 ...

Same thought here

回覆 zazadodo 的帖子

我地1年級下學期教2年級上學期既書都唔算深?st joe都係按級別正常用書。有大量校本工作紙,中英都是,有參考過嗎?

回覆 cmchang0927 的帖子

Me three

呢樣係所有私校存在的問題,40人一大班,課室細,仔又好動,但老師包容都大,聽有家長講,小朋友起走廊跑、廁所玩水,班主任會致電家長講返情況。我家大少性格較文靜乖巧,所以未收過相關電話。

PTL_L 發表於 19-6-26 00:09

呢樣係所有私校存在的問題,40人一大班,課室細,仔又好動,但老師包容都大,聽有家 ...

我個都係定定的那種

deleted

deleted

咁深唔深,個個家長睇法唔同喇,我就覺得夠深喇

deleted

30 年前讀過上午即係而家新基
如果小朋友可以坐定定, 聽話,捱得住多功課,谷得起,基灣就慳返唔少錢

入到精英班(當年好似4年級開始有分),會額外教英文數 (預備出去考神校)。當然英文係普通津校level.. 去到名中比下去就梗但夠使就ok la...
以上係不負責任30年前讀過嘅review
我細佬當年讀下午(即係而家舊基) 都派到QC...

keung0413 發表於 19-6-26 00:28
30 年前讀過上午即係而家新基
如果小朋友可以坐定定, 聽話,捱得住多功課,谷得起,基灣就慳返唔少錢

deleted

其實一開始都講過,RC啲仔係揀入,一半由高幼上,規矩係由細教起,雖然仔多,但真心係斯文曳,始終男仔唔曳仲驚啦。從來冇聽過囝投訴上堂因為要成日鬧人而教唔到書,不過就算真係有呢個情況,小朋友都唔會跟唔到,因為家長有資源俾小朋友外補。大多跟唔到既,反而係外校生,測考20/30分都有,所以起小一升小二時,好多跟唔上既都轉走,當然亦有更上一層樓。

zazadodo 發表於 19-6-26 00:23
書我都有啦。看過了不深。校本工作紙未有機會見識。上到高年級深嗎?

樓主小朋友讀咩幼稚園?有冇考cert, flyer? 其實係咪仲有私小揸手,等緊神津叩門? 高小都算吾深?,我唸基灣都吾係你杯茶

課外活動有特定要求,呢樣亦唔好既地方,學生多,課外活動數量又係得咁多,所以好多既揀入。仲有,培養閱讀習慣既氛圍非常一般,比女津做得差,呢樣要改善。

deleted

回覆 1162694sd 的帖子

應該係有冇比對過其他學校既程度,冇見過係睇唔到差異。。。

zazadodo 發表於 19-6-26 00:34

多謝分享。英文其實不擔心。大把外補。皇仁好以非東區,點 ...

中學都好似可以跨區?

如果哩30年佢都可以keep 到每年有8~10 個spcc offer,咁會唔會易d 理解佢係一間咩學校?
當年除左一齊入spcc, 其它仲有qc, 英華,bps, 張祝珊。。。 當然係講緊精英班
但係當年真係好多功課,老師係harsh 嘅,掉返轉諗係自細訓練eq同aq

deleted

樓主,其實講左好多架喇,不過正如我一開始所講,高小應該唔係你杯茶,揀基灣啦